© Rootsville.eu

Rootsnight #9
De Warande Turnhout
zaterdag 11 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artists: The Wild Ones (B) - The Cactus Blossoms (US) - The Buckshots (B)
info organisation: Grasshopper
i.s.m. De Warande

© Rootsville 2017


Number 9, number 9, took my baby up the line... rechtstreeks richting Rootstown 'number one' alwaar Peter 'Grasshopper' de negende editie van zijn 'Turnhout Rootsnight' zal laten doorgaan, dit in samenwerking met 'De Warande'. Met als ondertitel 'The World Most Exciting Show' heeft Peter Van der Flaes er weer voor gezorgd dat roots minded België en uiteraard ook Nederland en 'Bruxele' kunnen genieten van een heerlijke avond country swing, smooth harmony vocals en rauwe rootsrock. Op de affiche niet minder dan 3 uiteenlopende genres en vandaag beginnen ze hier met steaming country roots van eigen bodem met 'The Buckshots'.

Daarna is het moeilijk uit te maken wie nu de 'top of the bill' zal worden. Uiteraard zijn 'The Cactus Blossoms'uit Minneapolis, MN een trekpleister van formaat, maar de 'Opper Grashopper' heeft ook nog voor een primeur gezorgd om 'u' tegen te zeggen. Om het 30-jarig bestaan te vieren van de legendarische 'The Wild Ones' werd de 'Rootsnight' uitgekozen om hun eerste album een re-release te bezorgen waardoor dit hebbedingetje nu ook dankzij 'Rootz Rumble' als digitaal schijfje verkrijgbaar zal zijn. Wie daarna er nog niet genoeg van heeft kan lekker uitswingen op de 7-inch schijfjes van spinner Mr. Shoeshine.

Voor de nieuwkomers in de rootsscène zal het misschien verbazend klinken maar 'The Buckshots' zijn niet een of andere swingende hillbillies band uit de Appalachen maar zijn ontsproten uit de Kempische zandgronden van de Lilse Bergen (Gierle). We schrijven 2005 toen Flip Geudens (leadvocals, guitar), Tom Hermans (vocals, guitar) en Tom Proost (double bass) deze 'The Buckshots' kwamen op te richten. De huidige 'Buckshots' bestaan verder nog uit Joris Verdonck (drums) en als extra leadvocals is er ook nog Els Oostvogels. Hun album 'Broomstick Buckaroo' dateert al van 2010.

Na aankondiging van 'MC Frankie', who else, openen deze 'Buckshots' met 'Stop Look and Listen' en meteen wordt daar ook gevolg aangegeven. Hun fans dringen zich op voor het podium en zo zijn we gestart voor een uurtje ontspannende country-rock 'n rol. Dat het ondertussen al meer dan 7 jaar geleden is dat hun album op de markt kwam moet ook voor dit vijftal al een tijdje geleden zijn want de heerlijke swingende nummers als 'False Heartetd Girl' en 'The Golden Rocket' zijn ook zij blijkbaar vergeten. Geen nood want hun setlist klinkt veel belovend vanavond met nummers als 'Something To Brag About' en We Got A Good Thing Going'. En dat 'good thing' hebben ze in die mate zelfs dat het geen excuus meer hoeft te zijn om aan een nieuw album te beginnen. Ook op het menu enkele klassiekers als McCracklin's 'The Wobble' uit 1959 of wat gedacht van 'Ain't That Loving You'. De toevoeging voordien met Els al extra vocals is dan ook al lang een meerwaarde gebleken. Dus al speelden ze het reeds aan het begin van hun aantreden hier in 'De Kuub', 'Frankie Please', one more song :-)

'The Cactus Blossoms' komen uit Minneapolis en bestaan hoofdzakelijk uit de broertjes Jack Torrey en Page Burkhu. Vorig jaar brachten ze hun debuutalbum 'You're Dreaming' op de markt, een album met als producer niemand minder dan JD McPherson. Hun inspiratie haalden ze onder meer bij de 'Everly Brothers', iets wat je duidelijk komt te horen wanneer beiden hun stemmen laten samenvloeien. Eerder al verschenen ze op de podia van de N9 van Eeklo en op 08 juli speelden ze nog de 'Titty Twister' plat op de 42ste editie van 'Sjock'.

Het is ondertussen al meer dan 10 geleden toen de broertjes besloten om in de 'music business' van zich te laten spreken. Zonder een echt plan te hebben begonnen ze gewoon op hun gevoel muziek te spelen en uiteraard haalden ze de inspiratie uit de era van rock 'n roll. In 2011 stelden ze hun debuutalbum 'The Cactus Blossoms' voor. Vorig jaar werden ze ook opgemerkt door het duo David Lynch en Mark Frost van de dit jaar terug opgestarte populaire reeks 'Twin Peaks', en werd zo het nummers 'Mississippi' in de reeks opgenomen en vanaf dan ging het snel voor deze The Cactus Blossoms'.

Hun binnenkomer hier vanavond op deze 'Rootsnight' is ook het nummer dat als single werd uitgebracht en met 'Stoplight Kisses' zijn we aan een ontspannende en dromerige set begonnen. Opmerkelijk hoe hun 'harmony vocals' ons doen herinneren aan 'Don & Phil' en de populariteit bekijkend van deze broers is er nog meer dan voldoende ruimte voor deze early 'rock 'n roll', al is swingen niet aan de orde bij deze band. Lekker luisteren naar nummers als 'If I Can't Win' en 'Clown Collector' is de boodschap. Alleen ervoor zorgen dat door het brengen van de 'Twin Peaks' hit 'Mississippi' je niet onder een mysterieuze hypnose komt te staan. An enchanted moment in november!
booking: Tom Brando

Na de 'harmony vocals' van Jack en Page is het tijd om het dak er te laten afgaan hier in 'De Kuub'. Time for some raw rootsrock with 'The Wild Ones'. In de 'eighties era' waren deze rootsrockers een band van 'daring and doing' en waren zo een voorbeeld voor andere 'Outlaw Bands'. Vergeet niet dat in hun 'legacy' ook namen opduiken als Willy Willy en Dirk Schoufs. Hun vorige albums 'Crossroads' en 'Still Untamed' verschenen enkel als een '12 inch' vinyl en brachten het zelfs tot in de VS.

Vandaag staan nog drie 'untamed originals' op het podium en dat zijn Jack O'Roonie aan de upright bass, Werner Braito aka Big Brett (harmonica) en uiteraard show beest en zo goed als ontembaar, Didier Borra aka 'Wild One Dee'. Liefst 'zeven-en-twintig jaar' hebben deze rockers in stand-by modus gestaan en vanavond gaat het er allemaal terug uitkomen. Om het volledig te maken werden voor deze huidige 'originals', Tony La Monica (guitars) en Daniel Wang (drums) aan het geheel toegevoegd. Dat de verwachtingen hoog gespannen staan hoeven we er niet bij te vertellen. Iets wat eerder op de avond niet voor mogelijk was is nu werkelijkheid. Het gedeelte van deze 'Kuub' is vol en daar zijn zeker ook een hoop 'Brusseleirs' voor verantwoordelijk.

Raw & rockin' zullen ze de liefhebbers van rauwe rock 'n roll met vlagen van pshycobilly, liefhebbers van blues en onvervalste punkrock uit vervlogen tijden vanavond op hun wenken worden bediend. Dat de stembanden van 'Wild One Dee' nog niet optimaal gesmeerd zijn nemen we de eerste nummers er maar bij maar eens daartussen het stof is weg geschreeuwd lijkt het er niet in de verste verte op dat deze 'untamed' zolang verdoken zijn gebleven. Van 'close harmony vocals' is hier uiteraard geen sprake maar van alles gevende wilde rock 'n roll des te meer.

Voor velen onder ons is het zelfs een primeur om deze 'Wild Ones' te kunnen beleven en na 'Rhyhtm Bound' en 'I'm Coming Home' komen Guy, Jack, Werner & co onder stoom te staan. Met hun uitstekende versie van 'The Godfather of Punk' zijn 'Lust For Life' slaat hun energie over op de aanwezigen en gaat het dak er hier een eerste keer af. Nee, niet door een najaarsstorm maar gewoon door de zinderende impulsen van deze 'The Wild Ones'. We noemen deze storm van 'categorie 5' dan maar gewoon 'Wild One Dee'.

Soms krijgen we zelf een sfeer van 'straatkatjes' over ons heen maar dan zonder de gepolijste rockabilly en met veel meer animo. Als blues adept hoor ik het uiteraard graag dat 'Howlin' Wolf' ten tonele verschijnt en hebben ze zelf tijd voor een vleugje Elmore James en Muddy Waters, want die is uiteraard verantwoordelijk voor de populariteit van Preston 'Red' Foster zijn 'Mojo Working' uit 1956. Yes Folks this is the blues...

Als hier nu geen bisser bij te pas zou komen en zo hopen we dat een 'Blastertje' werkelijkheid zal worden, So Long Baby(s) Goodbye. I Heard It Trough The Grapevine...en dus driewerf hoera er zijn plannen voor een nieuwe plaat en zo blijven deze 'The Wild Ones' nog steeds ongetemd! Bookings: Twinpeak heu...Twinstreet ;-)