© Rootsville.eu

Grunting Pigs (Hun)
Café Bacchus Antwerpen
donderdag 16 november 2017

reporter & photo credits: Marcel

info artists: Grunting Pigs
info club:
Café Bacchus

© Rootsville 2017


Het Hongaarse tweetal Grunting Pigs bestaat uit Mátyás Pribojszki en Ferenc Szász. De rauwe, opzwepende countryblues van deze twee heren heeft al menig podium en festival in extase achter gelaten. Eerst genoemde begon rond zijn 14e met het spelen van de mondharmonica en liet zich sterk beïnvloeden door artiesten als Sonny Boy Williamson en Larry Adler. Szász, de gitarist van het gezelschap, is een ware gitaarvirtuoos die de kunst van de vingeracrobatiek als geen ander verstaat.
Voeg deze twee kunstenaars samen en ze laten je horen waarom deze combinatie zo succesvol is. Rauwe country blues afgewisseld met pittige rootsblues. Het bewijst ook dat echte blues geen nationaliteiten kent. Dat ze uit Boedapest komen lijkt eerder toeval want ongeacht hun afkomst verstaan deze mannen hun muzikale vak als geen ander. Boedapest, Chicago of Antwerpen, dit duo staat voor kwaliteit.

Het was van mei geleden dat ze nog eens in ons land waren en gezien het toch een tijdje gelden was dat ik de Bacchus had bezocht, besloot ik Antwerpen-waarts te trekken en te zien of ik de werken aan de Leien kon trotseren om ter plaatse te raken. Buiten dat, was dit ook een gelegenheid om mijn vriend Matyas nog eens te mogen begroeten. Zelden een fijner mens leren kennen als deze sympathieke Hongaar. Het was, zoals gedacht een hele klus om tot in de Koekenstad te raken, overal files, maar op tijd vertrekken was de goede oplossing geweest. Bij aankomst zaten de mannen een stevig hamburger te verorberen en werd er wat bijgekletst.

Er was niet zoveel volk komen opdagen voor dit optreden, maar de aanwezigen bleken wel enthousiast te zijn en dat gaf toch een twist aan de gig. Het duo zette in met een pittige muzikale intro dat gevolgd werd door ‘Tigerman’ van Joe Hill Louis. Matyas liet onmiddellijk zien waarom hij zo’n krak is op zowel de chromatische als de diatonische mondharmonica. Dit werd gevolgd door ‘Ain’t That Fine’ van Betty Hall maar beter bekend door Ray Charles, Arthur Crudups ‘That’s Allright Mama’ en ‘Big Fat Mama’ waar tussendoor de plastic varkens naar hartenlust door de microfoon konden knorren.

We kregen een klein kwartier om de innerlijke mens te versterken vooraleer we de boodschap kregen “The Pigs Are Back” waarop een stevige ‘Rhythm & Rockin’ Boogie’ volgde met daarop een pittige versie van Muddy Waters ‘Can’t Get No Grinding’. De sterke van Matyas en Feri is dat ze als geen andere de klassieke bluesstandards weten om te zetten naar hun eigen smaak en ze niet klakkeloos staan na te spelen waardoor die songs een andere dimensie krijgen. We kregen ook werk van eigen hand zoals ‘Can’t Make You Stay’ afkomstig uit de fullband cd ‘My Stories’ die in 2016 werd uitgebracht.

Andere, niet voor de hand liggende, klassiekers kwamen ook aan bod en daarbij denk ik aan Jimmy Reeds ‘AwShucks Hush Your Mouth’, het prachtige ‘It Ain’ Nobody’s Business’ van blueslegende Bessie Smith. Hierbij trok Matyas de zaal in en kreeg hij percussiebegeleiding van de barman, die vlijtig mee roffelde op de glazen achter de bar. Met veel animo mochten we aan boord stappen van de ‘Mistery Train’ die we aangeboden kregen met een fantastische harp intro. Stilaan was het einde van de rit in zicht maar we kregen nog een aantal uitsmijters als ‘Three Kisses Of Love’ van de Bee Gees, jawel, u leest het goed, ‘Having A Party’ van Sam Cooke en Big Mama Thorntons ‘Hound Dog’ dat een beetje in een tango-achtige stijl werd gespeeld. Daarmee zaten we ook aan het einde van dit schitterend optreden, enfin zo dachten Feri en Matyas maar het was buiten het enthousiaste en goed opgewarmd publiek gerekend en als toemaatje werd ons nog een bisser aangeboden in de vorm van ‘I Play The Blues For You’.

Hiermee kon iedereen zich tevreden stellen en met een glimlach naar huis gaan. Zo ook ondergetekende. Voorwaar het was weer een fijne bluesavond geweest. Begin maart verwachten we de nieuwste cd van deze geweldige Gruntings Pigs, we zijn benieuwd naar het resultaat. We keep you posted folks !!

Marcel