© Rootsville.eu

Les Generals Jack (B)
De Blauwe Kater Leuven
maandag 20 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Blauwe Kater

info band: Les Generals Jack

© Rootsville 2017


'Blue Monday' in 'De Blauwe Kater' en alweer een stapje dichter bij het helaas naderende 'Farewell Fest' op 15 en 16 december. Velen zullen dat weekend een traantje gaan laten wanneer deze iconische blues 'n jazz club in de 'Hallengang 1' te Leuven zijn deuren hier definitief zal sluiten. Vele bezoekers maar ook niet in het minst verschillende muzikanten beschouwen deze kroeg als hun tweede huis en groeiden samen op met deze club tot wat het nu is geworden. Zo maakt onder meer B.B. Jan Jaspers hier deel uit van het meubilair en is het op maandagavond altijd wel een beetje uitwisselen van 'scoops'. Je kan het uiteraard ook positiever gaan bekijken en de visie van Monty Python bijtreden met...Always Look on the Bright Side of Life, want zoals het reeds is bekend zal het afscheid maar van korte duur zijn.

Als vooropgestelde openingsdag zal deze 'De Blauwe Kater' terug beginnen spinnen in Leuven op 17 maart 2018. Op de hoek van de Mechelsestraat en de Vismarkt (Villa Ernesto) zal deze kroeg vanaf dan terug geschiedenis beginnen schrijven, iets waar we natuurlijk met z'n allen naar uitkijken. Alvorens ze er hier met een 'big bang' gaan uitgaan zijn er uiteraard nog de alom gekende 'Blue Monday' concerten en ook die zullen blijven doorgaan tot aan het gaatje.

Op maandagavond 20 november was het de beurt aan 'Les Generals Jack' om hun obligate afscheidsconcert hier te komen geven want ook Bart, Toon en Marc zijn hun eerste blues pasjes hier beginnen zetten, alsof er nog helemaal niets veranderd is. Ook wij van Rootsville hebben 'De Blauwe Kater' de laatste maanden tot een vaste stek weten te maken en zullen dit ook in 'De Blauwe Kater 2.0' blijven doen.

'Les Generals Jack' hebben hun moto 'A Chacun Son Blues' een tijdje 'on hold' gezet mede omdat 'Marc Bodart' papa was geworden en zich tijdens deze sabbatperiode deze 'job' met volle toewijding zou gaan uitoefenen. Bart en Toon hebben dan uiteraard ook met al hun kunnen moeten inpraten op Marc om de papfles een avondje te willen ruilen voor een 'Orval'. Het is hen uiteindelijk dan toch gelukt en zie er was nog geen enkel spoor van verval aanwezig.

Je zou het deze 'hippies' niet nageven maar 'Les Generals Jack' draaien toch al mee sinds 1999 en zo beginnen ze dus op een 'cuvée speciale' te lijken. Tijdens die tijdspanne van 18 jaar vinkten ze ook al wat festivals aan en stonden in ze vorig jaar nog op 'Swing'. Op 'Acosse' stonden ze ook al een paar keer de affiche en 'Nuit du Blues de Charleroi' was ook al niet vreemd voor deze generaals. 'Pjeireblues' was hun zelfs op het lijf geschreven mede door het speciale karakter van dit festival, eentje welk we al maar wat te graag zouden terug zijn herrijzen.

De 'Blue Mondays' hier in 'De Blauwe Kater' zijn ook steeds een vast gegeven geweest bij 'Les Generals Jack' en zo is het ook voor dit illustere trio een blij weerzien. Het gekke is dat wanneer Toon en Bart een tijdje geleden Marc moesten overtuigen om hier nog eens van 'jetje' te komen geven, hij het was die hier als eerste op deze 'rassemblement Wallon' aanwezig is ;-). Opvallend is ook dat het publiek vanavond netjes is opgedeeld onder een delegatie van internationale studenten en fans van deze 'Les Generals Jack'. Omdat hun 'blues' ook altijd wel internationaal getint is besluit Bart Ieven de aankondigingen in het Engels te houden waarop Toon Derison ludiek invalt van...drei, vier en vertrokken zijn ze.

Deze heren hun muziek valt niet onder één noemer te schare en gaat van blues over reggea naar ook andere roots toestanden waardoor het altijd wel interessant blijft. Na de eerste twee binnenkomers krijgen we na een heerlijk deuntje reggea ook wel wat 'real blues' te verwerken, blues zoals 'Les Generals Jack' het uiteraard komen te spelen. Van het ene exotische punt naar het andere en zo komen we met 'Matonge Square' uit in de multiculturele gemeenschap van de gelijknamige Congolese wijk in Elsene. Een nummer dat ook hun 2de album 'Mrs Hippy' uit 2008 wist te kleuren. (album report)

Uiteraard komt er ook werk aan te pas uit hun laatste album 'Acajou' uit 2014 (album report) met nummers zoals het met Spaanse grooves beladen 'Let You Go' of wat gedacht van het funky '25 Miles' dat ze gingen lenen bij Edwin Star en zijn War. En zo werd er hier op deze blauwe maandag in 'De Blauwe Kater' op allerlei vlakken weerom geschiedenis geschreven. Next time we meet is op maandag 11 december met 'Black Cat Biscuit', helemaal uit het verre Limburg komende. Ambiance verzekerd! Ciao alla prossima volta, Steffie, Bas, Gert en...Jan ;-)