© Rootsville.eu

Sofie (B)
Jazz Café @ Den Egger - Scherpenheuvel
dinsdag 21 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: JazzCafé@DenEgger
info artiest: Sofie

© Rootsville 2017


Met 'Sofie' zijn ze bij 'Jazz Café Den Egger' hier aan hun 2de concert toe van het seizoen '5.0'. Sofie heeft hier in België geen introductie meer nodig. Met Sofie gaan we ook terug in de tijd toen de evergreens hoog tij vierden in muziekland. Met nummers van Bacharach en andere componisten is het toch niet moeilijk om iedereen mee te krijgen want het blijven allemaal herkenbare nummers al gaan ze al jaren mee. Iedereen kent wel ‘What The World Needs Now’ of ‘Walk on By’ en daarmee krijgen we hier onze Vlaamse versie van een Dionne Warwick te aanschouwen. 

Sofie Verbruggen aka Sofie raakte hier in music-minded België bekend in de jaren 70-tig met de disco formatie 'Trinity'. Ze bracht die periode niet minder dan 8 hitsingles op de markt. We kennen toch allemaal nog de hit '002.345.709 That's My Number. De appel viel destijds niet ver van de boom want Sofie is de kleindochter van de Antwerpse opera-zangeres Mina Bollotine. In 1981 besloot Sofie om met haar solocarrière te beginnen en bracht nummers uit als 'He Loves Me' en I Love You'. Sofie wordt geprezen voor haar indrukwekkende jazz en soul stem. Ze werkte samen met namen als Bobby Womack en Paul Carrack. Ze vertolkte ook de rol van Maria-Magdalena in de rock-opera 'Jezus Christ Superstar' aan de zijde van Paul Michiels en de helaas overleden Robert Mosuse. In 2014 bracht Sofie het fel bejubelde album 'Ella to Bacharach' uit. Dus 'hoog' bezoek vanavond in de foyer van GC Den Egger die voor de gelegenheid was uitverkocht.

Daar waar ze ervoor optrad als 'Sofie & So Four' is dit heden ten dag gereduceerd tot gewoonweg 'Sofie', al bestaat de groep nog uit vier. Vanavond laat ze zich begeleiden door haar vaste toetsenman Hervé Martens die wordt bijgestaan door een ritme sectie die bestaat uit Bart De Nolf op contrabas en helemaal uit het Nederlandse Rotterdam, drummer Pim Dos.

Van het concept 'JazzCafé@DenEgger' wordt dus enigszins afgeweken vanavond doordat het repertoire van Sofie zich eerder situeert in het genre 'American Songbook'. Zo goed als allemaal klassiekers die al door velen werden gebracht, dit aangevuld met een paar van haar eigen hits. 'What The World Needs Now is Love'...sweet love, en dit is een stelling die we zonder meer kunnen bijtreden. Uiteraard een compositie van Burt Bacharach met 'lyrics' van 'Hal David'. Het nummer kende de meeste populariteit door de hit van Dionne Warwick in 1966. Een nummer dat al een jaartje vroeger de analen werd ingezongen door Jackie DeShannon en in 1968 zelfs verscheen op een album van 'Dianna Ross & The Supremes', en daarmee was de toon voor vanavond gezet.

'Walk On By' en 'That's Why Friends Are For' komen uiteraard ook allebei uit het archief van Burt Bacharach en kwamen zo ook na Dionne Warwick in de setlist van Sofie terecht. We worden nogmaals door Sofie eraan herinnerd dat het hier allemaal begon door de 'Ontdek De Ster' wedstrijd, iets wat bijna zo goed als iedereen hier aanwezig hebben kunnen meemaken ;-). Ook nog in het eerste gedeelte, 'I Say A Little Prayer' waarvan voor mij de versie van 'Soul of Queen', Aretha Franklin nog steeds de beste is. Met haar compositie van 'Summertime', en dan zitten we nu eens niet bij Bacharach maar bij Gershwin, maakt Sofie een bruggetje naar 'Hit The Road Jack' en 'Fever' en zo belanden we in de era van rhyhtm 'n blues. Met 'I Love You', haar hit uit 1982 en met een ode aan onze grote Toots Thielemans zijn 'Bluesette' uit 1964 naderen we het einde van deel '1' en kan wie nu al wil op de foto met Sofie.

In deel '2' gaat Sofie en haar band verder op hetzelfde elan en krijgen we ver weg van 'jazz' nummers als 'I Got Rhyhtm', 'I Never Fall In Love Again' en uit het bond repertoire 'A Licence to Kill'. Gedood wordt er hier vanavond niemand al vind ik persoonlijk dat de Motown single 'Ain't No Mountain High Enough' toch net iets te hoog gegrepen was net als Minnie Riperton haar 'Lovin' You' uit 1975 (you can't win them all). Nog een stukje 'Soul Review' met een mix van 'It's Allright' en de gospel traditional 'Amen' en we zijn toe aan een sing-a-long met 'Sing' (sing a song) van 'The Carpenters'.

Toch op het einde ook de jazzliefhebbers bekoren en daarvoor mag Jan Muës aantreden waarna ze samen het mooie 'The Nearness of You' uit de mouw schudden. Jan en Chet altijd wel goed. Toch nog een zijsprongetje naar de 'blues' met 'The Blues is Allright' maar dat wisten we natuurlijk al lang. Nog wat extra ambiance opwekken met Louis' evergreen 'What a Wonderful World' en als absolute uitsmijter de hitsingle '002.345.709 That's My Number' en zo zit er hierop voor Sofie.

Hier in het 'Jazzcafé@DenEgger' gaan de 'holidays' al in en verwachten ze hun trouw publiek terug op 30 januari 2018 met Hugo Boogaerts en zijn 'Moon Express', yep terug jazz...