© Rootsville.eu

Bugari Express (B)
De Blauwe Kater Leuven
maandag 27 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: De Blauwe Kater

info band: Bugari Express

© Rootsville 2017


Moesten we het gevonden kunnen krijgen om in Leuven de 'Processie van Echternach' te kunnen opstarten, we zouden het zeker niet laten. Want het zou een manier zijn om de sluiten van deze 'iconische' plaats even te kunnen tegengaan. Helaas staan we aan de vooravond van december en dus ook de definitieve sluiten van dit café. Om het comité 'Gert' nog eens extra te steunen nemen we ook deze 'Bugari Express' maar even mee. Totaal iets anders, ook al omdat de laatste concerten nogal een focus hadden op blues. We mogen uiteraard ook niet vergeten dat deze 'De Blauwe Kater' ook gekend is als café voor jazz & co.

Vanavond prijkt op het zwarte bordje de naam 'Bugari Express'. Wat dit in feite inhoudt komen we wel te weten bij de aankondiging door Stijn Verhofstadt. Alvorens we zover zijn hier moet er door de spoorwegmaatschappij in zeven haasten een stopplaats worden bijgemaakt hier in Leuven. Ook al horen we het Arman'ke Hombroeckx aka Big Bill nog zo graag zingen van in Leive on de stoose is er altijd ammesoese, toch moeten we hem vanavond uitzonderlijk tegenspreken.

De 'groenen' ten spijt komt een enorme rookwolk van stoom en as een spoor te trekken van het station richting Hallegang. Het is daar dat deze 'Bugari Express' tot stilstand zal komen en ons geliefd café zal omvormen tot een dorpje ergens in de 'poesta'. Zes treinreizigers komen beladen met instrumenten het 'perron' van 'De Blauwe Kater' binnen gestapt en komen tot stilstand onder het bordje 'Bugari Express'.

Deze 'zes' zijn Katleen Van Impe (viool), Stijn Verhofstadt (accordeon), Philippe Roquelle (klarinet), Djama Daher (percussie), Niels Michiels (Gitaar) en Jef Gravez (contrabas). Er waren in eerste instantie 'zeven' tickets voorhanden maar het klankbord van deze 'Bugari Express' heeft de trein gemist ;-). Helaas kon zangeres Chantal Alvarez zich vanavond niet vrij maken voor dit memorabele optreden hier in de 'Blauwe Kater', en zullen de fans en andere aanwezigen het moeten doen met enkel en alleen maar instrumentale nummers. Dus geen 'magnificent seven'.

Na het afstemmen van hun prachtige akoestische instrumenten wordt het rond 09.15AM tijd om de boel hier in gang te zetten. Deze 'Bugari Express' heeft als fundamenten accordeonist Stijn Verhofstadt die ook al een tijdje samenspeelt met violiste Katleen Van Impe. Gedurende een paar jaar zijn ze uitgegroeid tot een 'septet' met als voedingsbodem 'Klezmer'. Hun repertoire gaat ook nog verder en zo is er door de inbreng van Chantal Alvarez ook Portugese Fado en de Argentijnse Tango opgenomen in de setlist van deze 'Bugari Express'.

De aankondiging door Stijn dan. Zijn er jazz liefhebbers aanwezig? Als een onmiddellijk bevel in het leger steken velen hun hand de hoogte in, allee dat spelen we dus niet was het antwoord. Zijn er dan blues liefhebbers hier?. Zelfs van buiten op het steeds gevuld terras(je) worden de handjes de lucht in gestoken wachtend op het antwoord. Dat spelen we dus ook niet, neeje wij spelen Klezmer! Al kunnen we misschien stellen dat dit 'de' blues is uit de Balkan. Dus een stukje werelderfgoed hier in Leuven, iets waar dit café al lang had moeten tot behoren.

'Slimme' Katleen was al voorzienig geweest en zo waren de overtollige obstakels als boxen en micro al naar de backstage verbannen. Met heerlijke instrumenten als een accordeon, contrabas, viool, een klarinet en een gypsy gitaar hoef je geen extra boxen, die klanken zullen het café zo wel vullen. Openen doen ze alsof het een Joods bruiloft betrof met nummers als de traditional 'Sherele' en 'Karens Klezmer' en daarmee bevinden we ons in het hartje van de 'Asjkenazische Joden' hun roots.

Ik hoor er hier al een paar mopperen dat er niet kan gedanst worden wat uiteraard hinderlijk is bij deze aanstekelijk muziek, maar er is hoogstwaarschijnlijk beterschap in zicht in versie 2.0 van 'De Blauwe Kater'. Trouwens het is een concert en geen bruiloft. Van Sidney Bichet zijn 'Petite Fleur' reizen we dan meteen maar richting Argentinië voor een stukje tango met 'El Choclo' en worden we betoverd door de accordeon en viool klanken. Allemaal klassiekers en dus een feest om te luisteren. Ook tijdens het tweede gedeelte van deze wereldreis nemen deze 'Bugari Express' ons mee op een rollercoaster tussen verschillende culturen, oftewel van 'Retenish' tot de 'Libertango' om dan terug ergens in de 'poesta' te belanden met Dark Eyes aka Ochi Corne' en 'Odessa Bulgarisch'...Heerlijke avond in een uiteraard bomvolle kater en eentje om zonder meer eens terug te zien.

Volgende 'Blauwe Kater' op maandag 4 december. Jazz met het 'Albert Villa Trio'.