© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Mighty Gators (B)
't Nieuwhuys Hoegaarden
dinsdag 28 november 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: 't Nieuwhuys

info band: Guy Verlinde

© Rootsville 2017


Eindelijk, enfin, het was me nog niet gelukt maar op dinsdagavond 28 november is het dan zover. De verbouwingen zijn al een tijdje achter de rug en voor het 2de concert in het etablissement van Jan en Mieke gaat het dan richting Hoegaarden. Gisteren nog over de 'Alpaide' bezig geweest in het iconische blues 'n jazz café te Leuven waar we samen met de patron tot de conclusie kwamen hoe lekker een 'Alpaide' wel kan smaken. Alleen was het jammer dat de 'biersteker' van deze laatste zaak niet veel moeite deed om eraan te geraken. Dus Jan werk aan de winkel. Tijdens de beginperiode van 'Rootsville' kwamen we hier met regelmaat in café 't Nieuwhuys' te Hoegaarden en samen met Johan van 'Bierbeek Blues' hebben we toen menige 'Alpaide' achterover weten te slaan. Dit tot een delirium toe. Vandaag gaan we rustiger beginnen, allee ik dan toch. Door de veranderingen in dit café en het feit dat er terug 'blues' op de affiche staat kunnen we nu maar hopen dat mijn blues brother van vanavond niet weer begint te zingen van...

Wat zullen we drinken zeven dagen lang, wat zullen we drinken wat een dorst
Er is genoeg voor iedereen, dus drinken we samen, sla het vat maar aan
Ja, drinken we samen, niet alleen...

Genoeg publiciteit en nu terug naar het agendapunt van de dag. In aanloop naar het 10-jarig bestaan van Guy Verlinde & The Mighty Gators, en als voorbeschouwing van het nieuwe album dat er zit aan te komen betreft deze feestelijkheden, kunnen we hier al misschien de nummers erop leren kennen. Guy Verlinde hoeven we uiteraard niet meer voor te stellen want op gebied van de Belgische blues scène kunnen we hier al beginnen spreken van een instituut. Sinds vorig jaar zag Guy Verlinde zijn gitarist Toon Vlerick vertrekken richting 'Absynthe Minded'. Uiteraard is dit steeds een harde noot om kraken maar de verlossing is er gekomen in de persoon van Stijn Bervoets. Verder bestaan deze 'Mighty Gators' nog uit vaste bassist Karl Zosel en drummer Benoit Maddens en gaan ze al dan niet onder invloed van een 'Alpaide Cuvée van de Generaal' hier Hoegaarden eens terug op zijn grondvesten laten daveren.

Eenmaal binnen spreken de veranderingen meteen boekdelen. Het lijkt wel een mini editie van die muziektempel in Brussel en zo kan iedereen in staat van opperste tevredenheid vaststellen dat Hoegaarden vanaf nu zijn eigen concertzaal(tje) heeft bijgekregen. Het moet goed doen aan het hart van Jan en Mieke dat ze met hun eerste blues concert in 'hun' AB al meteen het bordje 'Sold Out' aan de deur mogen hangen. 'Onze' vaste stek aan den toog was er niet meer maar daar hadden we al vlug iets op gevonden en mijn eed om vandaag niet te drinken werd al vlug wat dronkemanspraat. Vlug nog Guy en zijn 'Gators' groeten backstage en rond 09.00PM kon het feestje beginnen met vooreerst de aankondiging van Mieke, zoals steeds het schoolvoorbeeld van de voorbeeldige gastvrouw.

De aankondiging van de volgende evenementen alhier liep vlotjes al waren er wel enkele gewiekste gasten in de zaal die elke aankondiging au sérieux kwamen te nemen :-). De naam van de volgende artiest was Mieke helaas vergeten maar het is haar vergeven want door de enorme belangstelling hier vanavond zou je voor minder even de kluts kwijt zijn. Het is uiteraard niet meteen in onze winkel maar toch zullen we graag vermelden dat op 10 december niemand minder dan Gabriel Rios hier te gast zal zijn. Ook onder de aanwezigen waren 'DC' Snakebuster Frank en een delegatie van BE-Mine Blues te Beringen. Hun 3de editie volgend jaar zal doorgaan op zondag 10 juni. Van de Snakebuster vernamen we dat hij een promo CD klaar heeft waarover meer in de komende dagen.

Onze blues adepten weten al lang dat het bij Guy Verlinde niet alleen gaat om het brengen van enkele nummertjes. Zijn 'nummer' is naast het in de vergetelheid brengen van de soms grijs gespeelde traditionals, het spelen van eigen originals en dit met het nodige entertainment. Zo is de binnenkomer al meteen om 'u' tegen te zeggen en voelt iedere blues liefhebber hier aanwezig dat het wel eens een memorabele avond zou gaan worden. Na zijn hits als 'Soul Jivin'' en 'Sacred Ground' konden we al beginnen onze ogen uit te gaan wrijven want dit was 'real blues' uit het hart. Diegene die het allemaal nog niet begonnen vatten konden alles op het grote scherm volgen om zo in de armen te knijpen om te zien of ze niet droomden.

Was het nu vanuit de ruimte van het café, of een uitbundige menigte in de zaal, zelfs vanop de eerste verdieping werd iedereen hier in beroering gebracht en konden we toch enigszins fier gaan opmerken van, ja dit is Belgisch! Het moet ook voor deze Guy Verlinde & The Mighty Gators goed doen dat je de menigte niet hoeft aan te sporen om mee te doen maar dat de ambiance spontaan tot leven komt. This is the blues... Diep doordringende nummers als 'Heaven Inside My Head' of pure rock 'n roll met 'Rock 'n Roll On My Radio', het zit allemaal in het pakket van deze Guy Verlinde. Vlotjes overschakelend van 'bluesharp ' naar 'slide' het loopt allemaal zo gesmeerd dat je zelfs niet opmerkt wat een klasbakken deze 'Mighty Gators' wel zijn. Met een meer dan strak ritme sectie met Benoit en Karl aan de ene zijde en een uiterst sublieme guitarslinger als Stijn aan zijn andere zijde, het zal zonder meer in 2018 een spetterend jaar gaan worden voor Guy Verlinde & The Mighty Gators. Met als ultieme aanvang de CD voorstelling op zaterdag 27 januari 2018 in 'De Minard' te Gent. Allen daarheen...

Wie tijdens de aanvang van de tweede set dacht even op adem te kunnen komen was er aan voor de moeite. Zoals we Guy Verlinde kennen wordt er zelfs nog een tandje bijgestoken. De aanwezigen het gevoel geven of ze zich in de 'deep south' bevonden deed hij met 'Going Down To Missy Sippy' en dan heeft hij het uiteraard over de geweldige 'juke joint' bij Marie en Jelle in hartje Gent, met name de 'Missy Sippy'. 'If You Walk With The Devil' brengt ons de heerlijke sound van een chromatische Mississippi saxofoon en kunnen we ons beginnen opmaken voor een apotheose om van te gaan zweven. 'Al vanaf de eerste rifjes van Bill Withers zijn monsterhit 'Ain't No Shunshine' komt iedereen hier in een droom te zitten en onstaat een spontane maar welverdiende sing-a-long. Heerlijk hoe Guy Verlinde en zijn Gators dit nummer tot leven brengen met als ultiem hoogtepunt het bruggetje naar Bob Marley's reggea. Hoe gaaf is dat!

Ze doen er als extraatje nog een portie NOLA bij en op de tonen van 'Bon Ton Roulet' lijkt het erop of ''t Nieuwhuys' zich ergens in 'Baton Rouge' bevindt. Het is voor alle partijen hier een fenomenale start geworden van deze concertzaal te Hoegaarden. Een uitbundige menigte die hier de blues avond van hun leven kwamen te ervaren. Een Guy Verlinde & The Mighty Gators die de beloning kregen voor al hun harde werk en blijvende inspanningen om de blues in leven te houden. En tenslotte Jan en Mieke van 't Nieuwhuys die hun verbouwingen zagen beloond worden. Aan allen een dikke merci voor deze outswinger van 2017 die kan tellen. This is why we love the blues...