© Rootsville.eu

Tensfield (B)
Café De Reynaert Leuven
vrijdag 01 december 2017

reporter & photo credits: Freddie

info club: Café Reynaert

info band: Tensfield

© Rootsville 2017


15 oktober 2016, op deze datum leerde de meesten van blues-minded België deze nieuwe formatie 'Tensfield' kennen. Dit gebeurde op de 'Belgian Blues Challenge' in 'De Casino' te Sint-Niklaas. (concert report) Een nieuw en fris geluid op onze blues podia. Geen grijs gespeelde covers maar eigen werk in een modern jasje gestoken. 21th Century Blues en toch was dit meteen ook een blaam voor alle blues adepten want deze 'Tensfield' bestond al sinds 2013. Dit viertal bestaat uit Raffe Claes op gitaar, Koen Geudens aan de keyboards en een ritme sectie bestaande uit bassist Geert Zonderman en drummer Jurgen Moelans. Ze waren zelfs goed voorbereid op deze 'Challenge' want iets later konden ze zelfs fier hun debuutalbum 'Freeze The Clock' aan België voorstellen. (album report)

Ondertussen zijn we zo goed als een jaar verder en speelden ze op festivals als 'Feeling Blues' in Genk en zelfs op de feesteditie van Swing Wespelaar. Dit jaar zullen ze ook op de affiche staan van de 'Hageland Blues & Roots Night' op 24 maart en ook op de 9de editie van 'Roots Rock' te Oud-Heverlee. Reden te meer om op vrijdagavond naar 'Café Reynaert' te Leuven af te zakken om deze 'Tensfield' nog eens 'live' aan het werk te kunnen zien en ook om ieder initiatief om onze Belgische blues te promoten te blijven ondersteunen.

Binnengekomen in café 'De Reynaert' kon ik meteen al een babbel slaan met de leden van 'Tensfield' en werd zo op de hoogte gesteld van de toekomstplannen. Ook aanwezig waren Katrien en Niko en van hen kwam ik te weten dat de opening van hun zaak met rasse schreden aan het naderen is. Op 16 december zal op de Oude Markt te Leuven dan een nieuw café waar 'live' muziek zal worden ondersteund als een fenix uit zijn as herrijzen. Na even rond gekeken te hebben in café 'De Reynaert' merkte ik op dat de belichting niet veel 'soeps' was en het fotografisch dus wel 'nougatbollen' zou gaan worden. Zelfs Stevie Nicks aan de muur keek maar somber naar de belichting. De straatverlichting gaf meer voldoening om maar te stellen en dus geen goede foto's.

Niet zo erg dus als de muziek maar voldoening schenkt. En dat gebeurde dan ook daadwerkelijk want met opener 'Hoodoo Herbs' wisten die van Tensfield al meteen de aandacht naar zich toe te trekken. Onder de aanwezigen niet al teveel blues liefhebbers maar dat maakt de studenten hier aanwezig niet veel uit, als het maar fun is. Bekend staat dat Raffe & co het zo niet op covers hebben staan en gelijk hebben ze. Eén van de zeldzame uitzonderingen zijn 'Don't Know What I Do' van de Britse guitarslinger Matt Schofield maar ook 'Further On Up The Road' van Bobby Bland uit 1957 hadden die van Tensfield er bijgenomen en zo kwam de eerste set volledig in balans te liggen.

Na het funky 'Tell Me' krgen we te horen dat er nieuw werk zit aan te komen en eentje van de 'fresh ones' is een slowbluesje. Heerlijke blues met een knipoog naar 'old school'. Hierbij komt de klankkleur van Raffe dicht bij die van Joe Cocker te liggen en wordt er mede door Koen aan de keys tamelijk wat soulfeelin' in het nummer gestoken. De titel van het nummer, die is er nog niet en misschien wordt er daarvoor zelfs een wedstijd uitgeschreven :-). Ook een nieuwtje is 'So Lucky' en ook hier zitten de 'grooves' tussen gitaar en de 'black & white keys' op dezelfde golflengte. Yep, ook dit is Belgisch en daar mogen we fier op zijn.