© Rootsville.eu

Black Cat Biscuit (B)
Blues
De Blauwe Kater Leuven (11-12-2017)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info band: Black Cat Biscuit

© Rootsville 2017


Voor de blauwste onder alle blauwe maandagen moesten we sneeuw en ijzel trotseren om tot in Leuven te geraken. In een moment van totale zinsverbijstering dacht ik even om Ben Weyts het voordeel van de twijfel te gunnen en kocht ik een treinticketje heen en terug Leuven. Na drie afgelastingen en een vierde vertraging van meer dan een half uur zat er bij mij maar '1' ding op...en dat was de auto instappen om 15 km verderop een concert te gaan bijwonen met als leuze in het hoofd...met de trein was ik er vanavond niet bij :-). Met mijn uitgemelkte koe was ik er tevens ook zeker van dat ik terug thuis zou komen.

Het is dan helaas zover, het allerlaatste clubconcert van 'De Blauwe Kater' op deze locatie. Voor het volgende 'Blue Monday' concert zullen we ons geduld even op de proef moeten stellen tot ergens in maart van volgend jaar. Er rest ons uiteraard nog het 'Farewell fest' op 15 en 16 december maar dan is het over en out, schluß, fini, the end en trekken we de deur hier in de Hallegang definitief achter ons dicht en zingen we allen in koor...dit is het einde, dat doet de deur dicht, daar zijn geen woorden voor, ja dat is...shit :-).

Om er op deze laatste 'Blue Monday' nog eens deftig in te vliegen kiezen ze hier voor een portie verheerlijking uit Limburg. We hebben we het wel over een blues band en niet over dat heerlijke vocht dat tijdens deze periode weer aan een hoogtepunt toe is. Deze band is 'Black Cat Biscuit. Persoonlijk leerde ik de band kennen op Hookrock tijdens de editie van 2016 en sindsdien ben ik ze nauwer gaan volgen. De bezetting bestaat uit Bart ‘Yasser’ Arnauts en zijn blues bro's harper Mark Sepanski, guitarslinger Stanley Patty. De ritme sectie bestaat uit Patrick ‘Pat Alley’ Indestege en drummer Jeff ‘junior’ Gijbels. Dit jaar stonden ze ook op 'Oetslovenblues' en het 'Limburg Roots Festival' en liepen ze op de recente 'BBC' de kans mis om internationaal uit te blinken.

Bij deze 'Black Cat Biscuit' geen 'covers' maar allemaal originals. 'I Don't Know' dat kunnen we vandaag de dag al bijna helemaal meezingen en zorgt meteen dat de sfeer er goed in zit. Het lijkt er wel op of iedere student dit allerlaatste 'Blue Mondays' concert nog wil bijwonen met als gevolg dat er hier geen vierkante centimeter meer vrij was. Na een uitgebreid 'laatste avondmaal' werden ze door Gert ook nog eens op een dessert gepresenteerd zodat de grens van 09.30PM al voorbij was en dan moesten deze 'zwarte katten' zich nog in kostuum hijsen, dus morgen geen les.

Op de vraag wie er nog kinderen heeft ging 'Yasser' volgens mij evenwel een beetje uit de bocht, Bart het zijn hier allemaal nog kinderen. Het was uiteraard geen domme vraag maar een vaste bindtekst voor de aankondiging van 'Love My Kids'. Dat de 'blues' van deze 'Black Cat Biscuit' helemaal in de smaak viel kon je opmerken doordat er voor zover mogelijk ook nog werd gedanst. Nummers als 'Bad James' en 'I'm Gonna Leave My Baby' mogen dan wel originals zijn toch liggen ze bijzonder goed bij de studenten en ja, ook wel bij de rest. Het is één van de sterke punten van deze 'Black Cat Biscuit' dat je bij sommige van hun nummers al aardig moet opletten om niet aan een of andere cover te gaan denken, ook dat is de blues.

In Antwerpen hadden ze het tot voor kort nog over de 'Strangers' en die hadden het ooit over de 'broek van grootmoemoe'. Bart die haalt er zowaar de koekendoos bij van zijn grootmoemoe om er een stukje slide op te spelen en daarbij de temperatuur hier nog wat de hoogte in te jagen. Black Cat Biscuit dat is de aanstekelijke blues van Bart, de doordringende harp van Mark, beklijvende solo's van Stanley op zijn 'Tele', Pat Alley, Mr. Bass man en helemaal achteraan Jef 'Junior' die met zijn grooves het geheel in de juiste banen stuurt. Aan de toog zit hun 'roadie' en die zag dat het goed was...nog het oppeppende 'Say Yeah' met Bo Diddley rifje en zo gaat deze laatste 'Blue Monday' van dit jaar ons nog lang bijblijven, yep dit is Belgisch!

Black Cat Biscuit, the sixth sence...