© Rootsville.eu

Trudy Lynn feat. Steve Krase & The Özdemirs (US/D)
Blues
MOD Hasselt (Move2Blues)(14-12-2017)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues

info artists: Trudy Lynn - Steve Krase - The Özdemirs

© Rootsville 2017


Net voor de kerstperiode gaan die van 'Move2Blues' er nog een spreekwoordelijke serieuze lap op geven met een aangename avond blues. Niemand minder dan Trudy Lynn staat hier op de affiche en daar kunnen Danny & co toch een beetje fier op zijn. Trudy Lynn werd op 9 augustus 1947 geboren als Lee Audrey Nelms in Houston, Texas. Haar carrière nam aanvang 'mid sixtie's toen ze door Albert Collins in de Walter's Lounge in Lockwood op het podium werd gevraagd. Het moet gezegd dat het nummer 'Night Time is The Right Time' dat ze die avond bracht de nagel op de kop sloeg. Het was toen ook het moment om voor haar artiestennaam te kiezen i.p.v. Lee Audrey Nelms. Haar repertoire destijds bestond uit werk van Etta James en Koko Taylor maar dat werd uitgebreid toen ze begon samen te werken met 'big bands' en in het bijzonder met de 'Clarence Green Band'.

Ze wacht nog tot 1989 om haar debuutalbum 'Trudy Sings The Blues' op de markt te brengen. Ondertussen dtaat haar teller op '16' met vorig jaar nog het album 'I'll Sing The Blues For You'. In 2007 valt ze in de prijzen wanneer haar album 'I'm Still Here' genomineerd wordt tot beste 'Soul album' van het jaar. Ook zijzelf viel dat jaar in de prijzen als beste 'soul blues' artieste. In 2014 haalde ze de gegeerde 'Koko Taylor Award' binnen waardorr ze een jaartje later in de 'Houston Music Hall of Fame' wordt opgenomen. Sinds 2014 begint Trudy Lynn samen te werken met harper 'Steve Krase', een samenwerking die tot op heden nog steeds werkt.

Steve Krase werd geboren in Brooklyn NY en na passages in Ohio, California en Louisiana maakt hij nu al 30 jaar de dienst uit in de 'Houston musicscène'. Sinds zijn zestiende speelt hij harmonica en dit deed hij in diverse genres van blues over punk tot country. De inspiratie voor zijn 'harpspel' haalde hij bij de J.Geils Band. Gedurende meer dan 10 jaar speelde hij bij de legendarische band 'Jerry Lightfoot and The Essentials' uit Houston en later enkele jaren bij 'Matt Leddy & The Meatcutters'. Met zijn eigen band, 'Steve Krase & The In Crowd' viel hij in 2004 en 2005 in de prijzen op de 'International Blues Challenge'. Met zijn band haalde hij het liefst tot vijf maal toe als beste Blues Band. Dit jaar haalde hij het op de 'IBC' nog de kwart finale.

Dus twee klasbakken voor de prijs van één hier vanavond bij 'Move2Blues' en dan rekenen we er The Özdemirs nog niet bij. Samen met hun vader Erkan (bass) zullen Kenan (guitar) en Levent (drums) dit duo vanavond begeleiden. So without further ADO here are Trudy Lynn, Steve Krase and The Özdemirs...

De opkomst was enigszins anders dan gewoonlijk en het leek er zelfs op of er niet wat verwarring rond de naam was ontstaan, het was wel degelijk Trudy Lynn en NIET Laura Lynn. Alle gekheid op een stokje dit heeft natuurlijk allemaal te maken met het repertoire van deze Trudy Lynn waarop je kon opmaken dat er hier in ons land wel degelijke fans van haar waren. In haar vroegere periode was deze Trudy Lynn in haar land trouwens een gevierde soul en rhythm 'n blues artieste maar vanavond zou het helemaal draaien rond blues. Voor zo goed als alle blues adepten hier aanwezig was deze Trudy Lynn trouwens een primeur, waarvoor dank Move2Blues.

Het openen van het concert is uiteraard weggelegd voor de familie Özdemirs die de avond op gang trekken met een instrumentaaltje. Vrijwel onmiddellijk erna mocht Steve Krase zijn ding komen doen en blijkt dat deze harper goed uit de voeten kan met zijn Mississippi saxofoon. Met nummers als 'Jolene' en 'Buckel Up' laat hij uitgebreid blijken dat hij ook een geboren entertainer is. Na deze mean 'Jolene' is het de beurt aan Trudy Lynn die al van bij aanvang laat blijken dat '70' nog bijzonder jeugdig kan zijn. Met een medley met daarin 'The Blues Ain't Nothing', 'Everyday I Have The Blues', 'Goin' To The River' en 'See See Rider' wordt het meteen duidelijk dat we hier vanavond een portie Ol'School blues staan te verwachten wat meteen ook een glimlach op vele gezichten toverde.

Deze dartele diva gaat zelfs nog verder in de tijd met nummers als 'World of Trouble' van Memphis Minnie uit 1954 en 'That's Allright' van Willie Mea AKA Big Mama Thorton. Zelfs een uitgesponnen 'Ramblin Blues' wordt met open armen ontvangen en doet velen hun hart weer volop openbloeien voor 'de' goeie oude blues. Helaas duren mooie liedjes niet lang en is dit al het einde van de eerste set waarmee de quote 'Time Flies When You're Having Fun' weer bijzonder actueel is.

Geen treurnis want ook bij het tweede gedeelte van het concert tappen Trudy Lynn, Steve Krase en The Özdemirs uit hetzelfde vaatje en trappen Kenan, Levent en papa Erkan de boel weer vrolijk op gang met hun versie van Ann Peebles haar 'I'm Gonna Tear Your Playhouse Down'. Ook nu hetzelfde concert en dus opnieuw niets dan lachende gezichten hier in de 'club'. Ook nu kan en mag Steve Krase een paar nummers brengen met zijn Duitse begeleidingsband en dat doet hij met 'I'm Gonna Make You Love Me Baby' en Big Walter Horton's 'Big Bad Woman'.

Van een 'Bad Woman' is er uiteraard geen sprake vanavond en ook in dit gedeelte van het concert zit er een medley aan te komen met daarin 'Bright Lights, Big City' van Jimmy Reed en een uptempo versie van 'Stormy Monday' van Aaron Thibeaux Walker. Zelfs ouwe trouwe Johnny Copeland wordt uit de kast gehaald en met diens 'Down On Bended Knees' gaat deze Trudy Lynn als een onvervalste 'Mustang Sally' al shaked richting einde en hebben we hier als laatste concert voor 2017 ons toch allemaal weten te verwarmen aan die Ol'School blues. Dankoewel Move2Blues.