© Rootsville.eu

Big Dave & Jokke Schreurs
Blues
Het Belofte Land Lier (17-12-2017)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Big Dave - Jokke Schreurs
info club: Het Belofte Land


© Rootsville 2017


Wanneer twee meesters in hun genre samen komen kan dat niet anders dan vuurwerk geven. Vorige week moest ik beiden nog aan me voorbij laten gaan wegens teveel 'fileleed' maar op deze toch wel zonnige zondag moet 'Lierke Plezierke' wel haalbaar zijn.

Afspraak in 'Het Belofte Land' te Lier en daar zullen we zonder meer Vincent Stockman van Ripspiquè Lier wel tegen het lijf lopen. Big Dave zien we op onze podia met regelmaat zoals met de formatie 'Little Hook' alsook met 'Harp4'. Nu is deze 'Big Dave & Jokke Schreurs' een ietwat apart project want het gaat hier om de collaboratie tussen een 'bluesman' en 'jazzman'. Jokke Schreurs zag ik recent nog met het project 'Wannes in Jazz' en voor jazzliefhebbers, Wannes Van de Velde adepten en muziekliefhebbers 'tout court' is dit een meer dan algemene aanrader.

Vandaag blues op het menu en daarvoor tappen beiden uit het vaatje van Delta en Country blues. Je moet met enige verbeeldingszin je ergens in een juke-joint wanen waar de grote en de kleine Nete elkaar ontmoeten, dus de Delta te Lier. Op een klein podium gebeurt enige tijd voor aanvang de soundcheck voor zover dit nodig is. Het scenario voor een blues optreden kan je niet op voorhand uitschrijven, je laat het gewoon gebeuren en dan zien we wel, dit is tenslotte blues en daar is steeds voldoende ruimte voor improvisatie bij.

Met even verderop de jaarlijkse Lierse kerstmarkt zijn uiteraard niet alle aanwezigen hier in 'Het Belofte Land' in het bezit van de esoterische kennis over deze muziekstijl en doen de noodzakelijke jenevertjes bij deze reeds hun werk. De 'blues sfeer' en de ons opgelegde 'kerstsfeer' staan regelrecht tegenover elkaar en dus verdringen de aanwezigen van de eerste zonder moeite diegene van de tweede :-).

Door de aanzet met eentje van Howlin' Wolf zitten we hier meteen 'On Top Of The World' en laten we ons meedrijven door de muziek en het gevoel van deze twee klasbakken. We voelen ook meteen dat beide heren zich perfect inleven in de miserie van toen deze voor ons geliefde muziek nog een uitweg was van kommer en kwel. De meningen zijn bij de ingewijden van deze muziek nog steeds verdeeld over welke Sonny Boy Williamson nu het meeste invloed heeft gehad en we gaan er hier nu ook geen discussiepunt van maken maar een feit is wel dat SBWII zijn 'Help Me' een dijk van een nummer is en zo ook in de versie van Big Dave & Jokke Schreurs.

We zijn er de tel bij kwijtgeraakt hoeveel versies er al zijn opgenomen van het daaropvolgende 'Careless Love' maar feit is dat Dave en Jokke ons wel even 'naar de strot grijpen' wanneer ze aanzetten met deze traditional. Respect! Op 'Gimme Some Lovin' is het de beurt aan Jokke Schreurs om de stembanden te smeren en kijk ook dit kan hij. Het harmonieuze samenspel van de Mississippi saxofoon van Big Dave en de six-trings van Jokke Schreurs doen ons ver wegdrijven van de harde realiteit waardoor vele van deze nummers hun ontstaan kenden.

De 'boogie' werd uiteraard niet uitgevonden door Boom Boom JLH maar de Arno van die tijd had er wel zijn kenmerk van gemaakt en dus laten we Kerst(feest)vierders maar in de waan dat bij het brengen van 'Baby, Please Don't Go' we het hier hebben over eentje van Van the Man en zijn Them. Na deze 19de eeuwse klassieker mag Jokke nog eens vocaal aan de bak en komen we vast te stellen dat ook hij zijn ziel aan de duivel heeft verkocht, en moet diens bloedlijn wel terug gaan naar de tijd van Lead Belly, Howlin' Jokke begot ;-). Zijn kompaan diens DNA hebben we nooit anders geweten en wanneer het glas meer leeg is dan vol moeten deze blues bro's wel even de strijd staken en voor eentje is het zelfs tijd voor een 'dafalgannetje'.

Ook in het tweede gedeelte gaan Big Dave en Jokke Schreurs verder op hetzelfde elan en kunnen we ons ook nu terug verdiepen in de 'legacy' van de blues. Met 'Lonesome and Blue' verzeilen we terug in de depressie van destijds en ja heren dit is er boenk op. Ook al heb ik al aardig wat blues optredens achter de rug toch moet ik toegeven dat Big Dave en Jokke Schreurs hier wel degelijk de blues kwamen te prediken tijdens deze periode.

Met 'Sweet Home Chicago' brengen ze ons de zoveelste 'blues standard' en ook nu nog geen moment van afleiding te bespeuren. Wanneer Jokke Schreurs zijn gitaar even aan de kant zet en samen met Big Dave ons een op een portie negrospititual trakteren krijgen we hier met Son House zijn 'Grinning in your Face' de bevestiging...God damned this white guys can play the blues. Helaas werd het tijd om de trein te halen wat één van de nadelen is om eens te opteren voor het openbaar vervoer en nemen we met 'Mailman Blues' afscheid van dit bluesy intermezzo op deze zondag.

Wil je 'Big Dave & Jokke Schreurs' aan het werk zien...en horen dat kan op 14 januari 2018 in het 'Loodscafé' te Aarschot, and we don't mind they are grinnin' in our face.

Have a Holly Jolly Christmas.