© Rootsville.eu

The Barry White Experience
Tribute Barry White
Kursaal Oostende (22-12-2017)

reporter: Steven Kauffmann & photo credits: Anja Cleemput

info artiest: The Barry White Experience
info club: Kursaal Oostende


© Rootsville 2017


Op deze eerste vrijdag van de Kerstvakantie zit het Kursaal te Oostende stampvol met nostalgici die de komst van the Barry White Experience met stip hadden aangeduid in hun agenda. Ene Eric Conley had het idee opgevat om zijn fysieke en vocale gelijkenis ten dienste te stellen aan de incarnatie van de legendarische Walrus of Love en hiervoor werd niet gekeken op kosten, noch toeters en bellen: 3 blazers, en maar liefst 4 strijkers op het podium (maar liefst 18 muzikanten in totaal) werden aangerukt om the Love Unlimited Orchestra en de glorieperiode uit de seventies zo waarheidsgetrouw mogelijk weer tot leven te brengen.

Dit bleek meteen te werken vanaf de intro “Love’s Theme” en een swingend “Can’t Get Enough” kwam direct warm binnen, de imposante frontman-zanger Eric Conley neigde niet alleen qua fysionomie naar de betreurde soulreus, maar beschikte ook over hetzelfde aura en patina in zijn bronstige bariton, helemaal in de traditie van zijn grote voorbeeld en leermeester: dit ging geen houterige of geforceerde bedoening worden, maar een soulshow de luxe straight  from the good old times en zeker geen kitscherige pastiche of flauw afkooksel. De sympathieke Eric Conley toonde zich een volleerd publieksmenner en de moves kwam spontaan over met een glorieus klinkend orkest dat het geheel in perfecte banen leidde. Het eerste gedeelte liet zich smaken met authentieke souldisco (“Wanna Give it to you”, “September”) feilloos gebracht in de romantische traditie. We kregen onder andere een fraaie bewerking van Simply Red’s “It’s Only Love” en een felgesmaakt duet met zijn knappe backingzangeres tijdens “Been Around The World” (Lisa Stansfield).

Na de pauze ging deze klassieke soulshow smaakvol een versnelling hoger en mochten de aanwezigebabyboomers luchtig de beentjes losgooien op een blik hits datstelselmatig werdopengetrokkenmet de krakers  “What am I gonna do with you”, “You're the first, thelast, my everything” : voor velen was het een flashback naar hun jonge jaren of avonturen op de dansvloer zonder reuma …  Barry White is nog lang niet vergeten en met zijn derde passage in een andermaal uitverkocht Kursaal illustreerde the Barry White Experience dat er nog veel mensen zijn diesmachten een avondje authentiek gebrachte   soulswingers.

Eric Conley charmeerde met een smachtende versie van Billy Joel zijn “Love youjust the way you are” en bracht het zaakje op kruissnelheid met zwierige versies van “See the Trouble with me” en op de tonen van “Let The Music Play” werd het enthousiaste publiek zachtjes richting afterparty geloodst. Er volgde nog een uitgebreide publiekswandeling met veel handjesgeschud en een uitvoerige selfiesessie. Zo  kwam er een eindeaan deze avond vol van vintage feelgood music waarin de signature sound van Barry White nooit lauwe soep werd en we met veel zwier en  stijl van herinnerd werden aan de groove en klassieke signature sound van  een figuur die toch wel een belangrijke stempel op de soulmuziek van weleer heeft gedrukt en wiens monsterhits nog springlevend in het collectieve geheugen zitten, een waardig en geslaagd eerbetoon.