© Rootsville.eu

Frode Haltli (Nor)
tiltle: Avant Folk
music: Contemporary Folk - Avant Garde Jazz
release date: 2018
label: Hubro
info artist: Frode Haltli
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018

 

Frode Haltli is een Noorse accordeonist. Hij speelt voornamelijk speciaal voor hem gecomponeerde werken, maar is ook actief op het grensgebied tussen jazz en volksmuziek. En net hiermee wil hij op zijn nieuwe album 'Avant Folk' de grenzen verleggen. Haltli begon met spelen toen hij zeven was en woonde in het afgelegen Våler en kreeg toen al kleine prijzen toebedeeld.

Op zijn elfde speelde hij werken van hedendaagse componisten als Torbjørn Lundquist en Per Nørgård. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Kopenhagen om les te nemen bij Mogens Ellegaard, befaamd accordeonist aldaar, die werken kreeg toebedeeld van Arne Nordheim en Nørgård. Later ging hij studeren aan de Noorse Staatsacademie voor Muziek in Oslo (1994-1998). Hij voerde werken uit van Magnus Lindberg en Sofia Goebaidoelina en Iannis Xenakis. Vervolgens studeerde hij verder aan het Koninklijk Conservatorium van Denemarken (1998-2000).

De albumtitel is vrij nauwkeurig, maar de cynicus denkt misschien: oh, ik weet hoe dat zal klinken. Er zijn tenslotte nogal wat Scandinavische bands die 'avant-folk' noemen. En tot op zekere hoogte zouden de cynici gelijk hebben.

Accordeonist Frode Haltli en zijn medewerkers, waaronder Erlend Apneseth op Hardanger vioolgeluiden, Ståle Storløkken op harmonium en Hans P Kjorstad op viool, comfortabel bewege d tussen genres als traditionele folk, jazz, hedendaagse compositie, improvisatie en wereldmuziek.

Dit album beweegt echter niet op de gebruikelijke manier. Om te beginnen worden ze vergezeld door Hildegunn Øiseth op trompet en geitenhoorn, Rolf-Erik Nystrøm op saxen, Juhani Silvola en Oddrun Lilja Jonsdottir op gitaren, Fredrik Luhr Dietrichson op contrabas en Siv Øyunn Kjenstad op drums en zang. De trompet en saxofoon brengen een frisse textuur aan het folkgeluid en de gitaren plus toegevoegde elektronica rekken het verder uit.

En hoewel er een eerlijk deel is van de traditionele klinkende melodie onderstreept door soms jazzy harmonieën, is er ook meer linksveldgevoel. Neem Kingo, gebaseerd op een Faeröers hymne. Het begint met accordeon en harmonium die mopperen over een aanhoudende lage beat, waarbij de harmonieën een tint in het Midden-Oosten aannemen.

Grâta'n bevat een achtergrond van een gesynthetiseerde atmosfeer, helemaal donker en druipend, galmend, ondergronds en zich uitstrekkend naar zwartheid. Wanneer er een pijnlijk mooi vioolnummer verschijnt, komt het als een echte verrassing en klinkt het ook vreemd passend. 'Avant Folk' is meer dan een gemiddelde avant-folk album. Een fascinerende en duister mooie ervaring.

tracks:

01 Hug
02 Trio
03 Kingo
04 Gràtar'n
05 Neid

musicians:

Frode Haltli: accordion
Erlend Apneseth: Hardanger fiddles
Hans P. Kjorstad: violin
Rolf-Erik Nystrøm: saxophones
Hildegunn Øiseth: trumpet, goat horn and vocals
Ståle Storløkken: harmonium and synthesizers
Juhani Silvola: guitars and electronics
Oddrun Lilja Jonsdottir: guitar and vocals
Fredrik Luhr Dietrichson: double bass
Siv Øyunn Kjenstad: drums and vocals