© Rootsville.eu

AJ Plug (NL)
tiltle: Barefoot (The Grolloo Takes)
music: Blues
release date: 2018
label: independent
info artist: AJ Plug

© Rootsville 2018


In 2014 wist deze Alexandra Jolanda Plug aka 'AJ Plug' Nederland op stelten te zetten toen ze met haar band 'The Wildgrooves' haar debuutalbum 'Let Go Or Be Dragged' uit te brengen. Alsof het tot dan rustige vissersdorpje 'Katwijk aan Zee' bruusk kwam te ontwaken uit een diepe slaap. Destijds een ware vernieuwing voor de Nederlandse blues scene met het ontdekken van de toch enigszins rauwe en krachtige stemintonatie van deze 'blues madam'. Het moet zelfs een 'good mojo' zijn geweest dat de destijdse rebelse AJ Plug het kerkkoor kwam te verlaten om zich zo aan te sluiten bij de plaatselijke 'The Wildgrooves', we schrijven 2012. Alvorens ze het album op de markt brachten hadden AJ Plug & The Wildgrooves zich meer dan ingespeeld in kroegen en op festivals. Aan hun zuiderburen hadden ze tot dan toe nog niet gedacht tot dat welgekende 'kieken' uit (Ge)Varenwinkel deze parel naar hun 'indoor festival' haalde en ook wij zo met AJ Plug leerde kennis maken.


photo AJ Plug © Freddie

Meteen werden ook wij Vlamingen wakker geschud. Helaas bleven de rest van de blues festivals hier ten lande zoals gewoonlijk nog een beetje doof en blind voor dit uitzonderlijk talent. Gelukkig voor AJ Plug ging het in Nederland haar voor de wind en zo werd ze in 2016 genomineerd als 'Best Blues Singer' door de 'Dutch Blues Foundation'. Datzelfde jaar er ook het album 'Chew Chew Chew' (album report) uitgebracht en verdwenen 'The Wildgrooves' uit beeld. Een album waarbij AJ Plug haar skills als songwriter nog nadrukkelijker in de verf kwam te zetten en zo ook haar naam nog extra kwam te etaleren. De enige die nog trouw aan haar bleef was gitarist Klaas Kuijt, en ook op dit nieuwe album is hij nog steeds van de partij.

De sterke zeebries blies ondertussen zeer krachtig want AJ Plug verhuisde van Katwijk naar Grolloo waar ze zich kwam te installeren en er ook een eigen studio kwam in te richten. Meteen ook een nieuwe drive om te beginnen schrijven en zo ontstond dit nieuwe album 'Barefoot - The Grolloo Takes'. Het resultaat is meteen goed om je van je sokken te blazen of moeten we zeggen van je 'front porch'. Niet de elektrisch en stevige AJ Plug die we kenden maar een semi-akoestisch album dat meteen goed zo moeten zijn voor goud.


photo AJ Plug © Freddie

Op deze 'Barefoot' krijgt AJ Plug naast Klass Kuijt (gitaar) ook nog het gezelschap van Guy Smeets (gitaar), Roel Spanjers (piano & accordeon) en Johnny D (bass). Het album werd opgenomen inde 'Bluesfarm Studio' te Grolloo met een Guy Smeets aan de knoppen. Openen doet AJ Plug alsof ze in de Delta is geboren met een slow swampy bluesje. Deze 'River Blue' grijpt je meteen bij de keel door de krachtige en doordringende stem van haar. Een sterke opener enkel muzikaal gedragen door een gitaar...hear her callin' you !!!.

Ook het daaropvolgende 'Big City' is eentje van hetzelfde allooi, sterke en intieme blues zoals akoestische blues hoort te klinken. Een nummer dat even nog wat dreigender wordt door het toevoegen van een elektrisch gitaarrifje. En dan...dan is er Roel Spanjers aan de piano en wordt 'Blues Village' een nummer alsof het lijkt da je terecht bent gekomen in een of andere 'juke joint' waar een eenzame piano speler ergens op de achtergrond zijn black and white keys aan het bespelen is en er een echte 'blues mama' dit barrelhouse bluesje van woorden komt te voorzien. Simpelweg hemels.

Aangrijpend is zonder meer het dan volgend enigszins aangrijpende bluesje 'Better Days' waarop AJ Plug's stem enige rillingen bij je doen ontstaan bij het beluisteren ervan. Liefdesverhalen zijn een sterk gegeven bij het schrijven 'real blues' zoals ook bij 'My Heart is Big Enough'. Dark and sad blues waiting for the sun to shine, en die zon begint te schijnen bij het Americana aanvoelende 'The Sun Shines Today'. Heerlijk nummer gestuurd door de zalige klanken van Roel Spanjers aan de accordeon en, hopelijk, een Tele die voor de nodig twang komt te zorgen. Alsof een Ry Cooder een 'little sister' heeft rondlopen in Grolloo ;-)

Met het afsluitende 'Drown in My Sorrow' konden we al kennismaken als bonus track op haar 'Chew Chew Chew' en brengt weerom die barrelhouse piano in stelling. Verrassend nieuw album van AJ Plug die je voor ons 'Belgkes' kan gaan beleven met de John Derksen Keeps The Blues Alive Theater Tour op 17 november in CC De Werft te Geel. Voor de andere kansen moet je de 'bordeline' passeren maar ze zal je zeker niet teleurstellen. Hopelijk zitten er nog andere 'Grolloo Takes' van dit gehalte aan te komen...

tracks:

01. River Blue
02. Big City
03. Blues Village
04. Better Days
05. My Heart is Big Enough
06. The Sun Shines Today
07. Drown in My Sorrow

AJ Plug: vocals
Klaas Kuijt: guitar
Guy Smeets: guitar
Roel Spanjers: piano, accordion
Johnny D: bass