© Rootsville.eu

Ajay Mathur (CH)
tiltle: Little Boat
music: Singer-songwriter
year: 2018
label: Independent
release date: february 23, 2018

info artist: Ajay Mathur
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2018


Voor mezelf is deze Ajay Mathur nog een onbeschreven blad. Deze singer-songwriter werd geboren in India maar leeft en werkt in Zwitserland waar hij op zijn eigen en unieke manier een moderne versie laat horen van Americana. Een manier waarop hij ons ook laat kennismaken met niet alledaagse instrumenten wanneer het deze strekking aanbelangt. Zijn manier van spelen en het brengen van soms psychedelisch georienteerde nummers bracht het al tot over gans Euroipa en zelfs tot in Amerika.

Op zijn nieuwste album 'Little Boat' weet hij ons te verrassen met 13 nummers waarbij hij zowat alle registers lijkt open te trekken. Door zijn inventiviteit weet lijkt het erop of hij 'Americana' terug lijkt uit te vinden met een mix van pop en rock. In de jaren 70-tig speelde deze Ajay Mathur in de hipste clubs in zijn thuisland. Wanneer Jimmy Page destijds op zoek was naar verlichting leerde hij Ajay kennen wat resulteerde in diverse spirituele jams.

Niet zelden doet deze Ajay Mathur met de harmonieuze samenzang op dit album onze aandacht terug richting zeventiger jaren te brengen. Ieder nummer, ieder woord lijkt door hem gebracht alsof het uit het diepste van zijn wezen lijkt te komen. Een 'true believer' in wat hij doet en brengt. Met nummers als 'Little Boat' en 'There We Are' lijkt het erop of hij richting pop wil orkestreren maar na ze een paar keer te hebben beluisterd kom je gewoonweg tot de vaststelling het heerlijke Americana betreft, lang voor de term misschien al werd gebruikt.

Zijn Indiaanse roots kan op sommige nummers niet worden ontkent maar ook zijn ontmoeting met een Jimmy Page komt op nummers als 'My Wallet is a House of Cards' te goede. Wanner we het dan willen hebben over Americana pur sang komen we dan terecht bij nummers als 'While I'm Standing Here' en 'All Your Toughts'. Afsluiten doet hij met de Zwitserse versie van 'My Wallet is a House of Cards', gewoonweg 'Kartehuus' ;-)

tracks:

01. Here's The Love
02. Forget About Yesterday
03. Start Living Again
04. Grooving in Paris
05. Little Boat
06. There We Are
07. My Wallet is a House of Cards
08. Ordinary Memory
09. While I'm Standing Here
10. All Your Toughts
11. Who's Sorry Now
12. Time For Deliverance
13. Kartehuus