© Rootsville.eu

Alex Clough (US)
tiltle: Near, Far, Beyond
music: Jazz
release date: october 05, 2018
label: independent
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Alex Clough

© Rootsville 2018

 

Na meer dan een decennium bezig te zijn geweest met het slijpen van zijn ambacht als sideman en leider, is pianist en componist Alex Clough nu trots om de release van zijn debuutalbum Near, Far, Beyond aan te kondigen. Op vrijdag 5 oktober verschijnt Near, Far, Beyond met acht originele nummers met Clough naast David Smith op trompet, Steve Kortyka op tenorsaxofoon, John Tate op bas en Jay Sawyer op drums.

Met de helft van het album voor pianotrio en de andere helft voor kwintet, presenteert Clough deze opname als een reflectie op zijn enorme ervaringen als muzikant, mens en wereldreiziger. In de loop van tien jaar als professioneel musicus heeft Alex Clough enige tijd gehad om actief na te denken over de persoonlijke betekenis van het creëren van zijn eigen muziek. Hoewel onzeker dat er een soort van tastbare, concrete en definieerbare "betekenis" of "waarde" in de handeling is, voldoet de pianist aan het delen van zijn eigen muziek met anderen aan een persoonlijk en puur verlangen.

Near, Far, Beyond opent met "Swirl", een deuntje dat is geïnspireerd door de krachtige en toch sobere esthetiek van John Coltrane en Branford Marsalis. Met zijn titulaire betekenis gekoppeld aan een straat in Bay Ridge, Brooklyn, probeert "Shore Road" de golvende, kalme aard van deze specifieke weg en de wateren die langszij lopen vast te leggen. "Red Shades" is de funkiest deuntje op het album dat zijn inspiratie haalt uit de zonnebril van bassist James Robbins, een goede vriend van Alex en een geweldige bassist. Hoewel dit deuntje geen eerbetoon is aan James, stilistisch, hebben zijn tinten en de persoonlijkheid erachter Clough geïnspireerd om een ​​groovy deuntje te maken dat door verschillende texturen reist.

Een ander opvallend nummer van het album is "Free, Free, Free", Clough's allereerste compositie schreef in het voorjaar van 2009 en weerspiegelt een schreeuw die vandaag nog steeds klopt. "We worden vaak geketend door de technologische innovaties waar we naar snakken naar en ik denk dat we allemaal echt vrijheid in ons leven zoeken, vrijheid van echte of denkbeeldige beperkingen die ons worden opgedrongen."

tracks:

01 Swirl
02 Shore Road
03 Red Shades
04 Leaps and Bounds
05 Free, Free, Free
06 Cherrapunji
07 Incantation
08 Marseilles

musicians:

Alex Clough: piano
David Smith: trumpet
Steve Kortyka: tenor saxophone
John Tate: bass
Jay Sawyer: drums