© Rootsville.eu

Allan Thomas (US)
tiltle: Two Sides To Every Story
music: Singer-songwriter
year: august 2018
label: Black Bamboo Recordings
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Allan Thomas

© Rootsville 2018


Allan Thomas begon zijn muzikale carrière in Brooklyn, NY, toen hij op achtjarige leeftijd met Sam Cooke mee ging zingen op de autoradio van zijn vader. Het deuntje was zijn grote hit uit de tijd 'You Send Me'. De reis ging verder toen ik op mijn twaalfde lid werd van een a capella-zanggroep genaamd The Paramounts, in Sheepshead Bay. De volgende vijf jaar waren gewijd aan doo-wop-zanggroepen waaronder de Del-Chimes en de Nitelites, aan de zuidkust van Long Island. Op mijn zeventiende verliet ik de vocale groepsscene en begon ik reizen te maken naar Manhattan in de hoop om ontdekt te worden als een zanger. Een van mijn eerste stops is 1650 Broadway, het Brill-gebouw. Het was een van de belangrijkste kantoorgebouwen van muziekzaken in het midden van de stad en het was een heilige plaats in de muziekwereld. Veel van de grote hits uit die tijd werden in ditzelfde gebouw geschreven, waar teams van songwriters zouden aanzwengelen voor enkele van de top zwart-witte artiesten van die tijd.

In 1966 tekende hij zijn eerste contract bij de beroemde en excentrieke Zuid-Texas-producer Huey P. Meaux (The Crazy Cajun). Huey stond bekend om de magische aanraking met hit gevoelige platen en stond ook bekend als een snelle prater. In zijn tijd produceerde hij een reeks geweldige artiesten en hitrecords uit het zuiden, waaronder Lightenin 'Hopkins, Big Mama Thornton, BJ Thomas, Freddy Fender, Jerry Lee Lewis, Sir Douglas Quintet, Johnny en Edgar Winter en nog veel meer. Hij zingt reeds op professionele basis sinds zijn twaalfde, bracht zijn eertse single uit op zijn 17de en werd songwriter op zijn 19. Zijn hele leven wordt ingevuld door muziek wat ook heeft geleid tot deze nieuwe 'Two Sides To Every Story'.

Een album met daarop 8 gezongen en 7 instrumentale nummers die een mix bevatten van soul, blues, jazz en rock. Variërend van een solo akoestische gitaar tot complete ensembles met een keur van 's werelds beste muzikanten. 15 originals die tot dit album tot stand kwamen onder het al horend oor van Paul Northfield en hemzelf.

Openend met het soul geïnjecteerde '15 Minutes' kom je vanaf 'note one' vast te stellen dat deze 'Two Sides To Every Story' je 15 nummers lang plezier en genot zullen bezorgen. De instrumentale hoogstandjes op dit album zoals 'Aquadesiac' en 'El Sueno de Repitido' kan je onderbrengen onder de noemer cool jazz. Heerlijk om beluisteren.

De meer dan aangename klankkleur deed me in het begin al aan een andere grote songwriter denken en deze gedachte werd bij 'Could've Been Worse' dan perfect in beeld gebracht. Met enigszins de 'Tulsa Sound' van JJ Cale in gedachten kon dit nummer evenwel van hem zijn geweest wat als een compliment kan en moet worden beschouwd. Dat het album evenwichtig is verdeelt in vocale en instrumentale nummers is ook een meer dan positief gegeven. Een van Allan Thomas zijn muzikale begeleiders komen uit Steely Dan en ook 'If Only' kan worden toegeschreven aan de sound van deze Amerikaanse jazz-georiënteerde popgroep.

Nummers als deze en 'Is That Asking Too Much? benadrukken de gedachten van iemand met grote dromen. De meeste nummers zijn recent geschreven, maar het instrumentale 'In Search Of' gaat helemaal terug naar Malibu, Californië, in 1973. Afsluiten doen ze met het talkin' bluesje 'Geezer Talk' en daarmee is het helaas gedaan. Prachtplaat zonder verder commentaar!


tracks:

01 15 Minutes
02 Aquadesiac
03 Could've Been Worse
04 Dating Game
05 El Sueno de Repitido
06 Good To Go
07 If Only
08 In Search Of...
09 Is That Asking Too Much?!
10 Makani 'Olu 'Olu
11 On Another Note
12 Still Life
13 There are No Words
14 Troubled Times
15 Geezer Talk (Baby Boomer Blues)