© Rootsville.eu

Amanda Fish (US)
tiltle: Free
music: Blues - Rock - Soul
release date: september 14, 2018
label: VizzTone Records
info artist: Amanda Fish

© Rootsville 2018


Amanda Fish is de oudere zus van Samantha Fish, iemand die in onze contreien wat beter bekend is. Haar "Free" kwam zo maar eventjes op nummer 6 binnen in de "Billboard Blues Charts" en dit 3 jaar na haar debuutalbum "Down In The Dirt".

Het begon allemaal in haar puberttijd toen Amanda zich alleen terugtrok op haar kamer om te oefenen. Hun oorspronkelijke inspiratie kwam van hun ouders, hun moeder was de instructeur in het plaatselijke kerkkoor en hun vader speelde gitaar met vrienden. Aanvankelijk hoorde ze opnames van Bonnie Raitt en Stevie Ray Vaughan, maar later hoorden ze muziek van Tom Petty en de Rolling Stones. De zussen waren beiden aangetrokken tot bluesmuziek in hun tienerjaren.

Amanda zelf begon pas in 2012 met schrijven van nummers en met op te treden. Alvorens ze met een band ging optreden speelde ze eerst als singer-songwriter tot ze in 2014 haar eigen band vormde. Amanda bereikte in 2017 de halve finales van de "International Blues Challenge". Daarna trok ze terug de studio in voor de opnamen van deze "Free". Op dit album staan bijdragen uit de "VizzTone" van Tyler Morris, Richard Rosenblatt en Bob Margolin. Uit dit album werd de single "The Ballad of Lonesome Cowboy Bill" uitgebracht.

Het album betreft 12 originals van de hand van Amanda Fish.Hoewel ze voornamelijk gebaseerd zijn op bluesrock, bevatten ze ook uitgebreide externe invloeden, waaronder de muziek van Hill Country-legende R.L. Burnside en grunge-rockers Nirvana. op het album vinden we ook een bijdrage terug van Alistair Green. Als opener krijgen we het rauw gebrachte "2020" met een funky inbreng van de gitaristen Dave Hays en Lois Nadal als gitaristen.

De howlin' sound van Richard Rosenblattt's harp krijgt een hoodrol in het met boogie gespeende "Not Again". Haar warme en intoiemre kant laat Amanda Fish horen op de soulvolle ballad "Anymore" en met country geïnfecteerde " The Ballad Of Lonesome Cowboy Bill". Ook "You Coul Be" is een schoolvoorbeeld van een uitmuntende soul ballad, eentje waarbij je nogal vlug het beeld van een Etta James voor ogen krijgt.

Steiver wordt het met titeltrack "Bullet" e, "The Bored and Lonely" waardoor het contrast van soul naar bluesrock danig in de verf wordt gezet. Afsluitende krijgen we nog de titeltrack "Free" een duet van swingende gospel van Amanda Fish en Sara Morgan. Hallelujah!

01. 2020
02. Not Again
03. Anymore
04. The Ballad Of Lonesome Cowboy Bill
05. Blessed
06. Going Down
07. You Could Be
08. Bullet
09. Here We Are
10. Don’t Mean A Thing
11. The Bored And Lonely
12. Free