© Rootsville.eu

Ana Popovici (SRB/US)
tiltle: Like It On Top
music: Blues - Soul - Jazz
release date: september 14, 2018
label: ArtisteXclusive Records
info artist: Ana Popovic

© Rootsville 2018


Met deze "Like It On Top" brengt Ana Popovic deze maand wereldwijd haar nieuwe studio album op de markt. Een album dat werd opgenomen in Nashville TN. met als producer niemand minder dan de viervoudig Grammy winnaar Keb' Mo'. Naast een gastoptreden van Keb' Mo' is er op dit album ook nog het aantreden van Robben Ford en Kenny Wayne Shepherd.

Met dit album komt Ana Popovic het thema aan te snijden van de obstakels die vrouwen moeten overwinnen om de top te kunnen bereiken. "Like It On Top" viert diegenen die initiatief nemen, ontwikkelen, inspireren en motiveren. Obstakels die Ana zelf al helemaal heeft overwonnen want ze is gewoon de vrouwelijke 'TOP' van de wereldwijde bluesrock scène. Omdat Ana zich al van in het begin wilde manifesteren dat vrouwen naast een carrière ook het moederschap moeiteloos aan kunnen laten we hier nog eens een gesprek lezen uit 2008 dat we met haar hadden tijdens een concert bij Blues 'd Up in Bierbeek. (interview). Ondertussen is Ana de mama van twee schattige kinderen.

Ana Popovic werd geboren in Belgrado en staat bekend als een van de beste vrouwelijke bluesgitaristen ter wereld. Ze begon met gitaar te spelen op 15-jarige leeftijd. In 1995 kwam ze de band 'Hush' op te richten en in 1998 trok Ana Popovic richting Nederland om er jazz te studeren. Sinds 2012 deelt ze haar thuis op tussen de States en Europa. In 2016 kwam Ana vriend en vijand te verrassen met haar album 'Trilogy' (album report). Een album in drie delen waarbij er zelfs een CD helemaal aan jazz kwam te besteden.

Vanaf 1999 begon ze onder eigen naam op treden en bouwde ze gestaag haar succes uit tot de hedendaagse top. Nog verbazing alom bij de fans is dat ze in 2015 het album 'Blue Room' uitbracht. Een album met aan haar zijde vader Milton Popovic (album report). Een album dat gewoontegetrouw voor Ana met niets dan lovende recensies werd overladen.

Haar grote doorbraak kwam er ook toen ze destijds in zee ging met het 'Eclecto Groove' label van Randy Chortkoff (1950-2015), waar ze de succesvolle albums 'Still Making History' (2007), 'Blind For Love' (2009) en Unconditional (2012) uitbracht. Ondertussen werd er ook samen met haar echtgenoot Mark van Meurs haar eigen label 'ArtisteXclusive Records' opgericht waarop ze in 2011 het 'live' album 'An Evening At Trasimeno Lake' uitbracht. Met Rootsville volgen we Ana Popovic al sinds het begin en een paar keer wist ze ons gewoonweg van onze sokken te blazen door tijdens één van haar vele concerten er ook een kleine akoestische set weg te geven, gewoonweg subliem!

Op het album dat werd opgenomen in Nashville TN. vinden we 10 tracks terug en opent ze al meteen samen met poducer Keb' Mo' in het funky en jazz gespeende 'Lasting Kind Of Love', dit gebracht op een luchtig reggea deuntje. Iets weer totaal anders dan we van deze veelzijdige Ana Popovic gewoon zijn, en ja, het werkt! Ook de daaropvolgende titeltrack 'Like It on Top' is verfrissend te noemen en wordt ze vergezeld van Keb' Mo' en het toch naar zijn normen wat eenvoudige gitaarspel van Robben Ford. Daarna trekt ze alle registers terug open op het stevig rockende 'Sexy Tonight', een nummer waaraan Kenny Wayne Shepherd zijn medewerking komt te verlenen.

'Slow Dance' wat kan het anders zijn dan een slow blues? ja, maar dan eentje waarin Ana Popovic heel wat soul komt te leggen. Met dit nummer levert ze hier een soul ballad af om u tegen te zeggen waarbij ze zichzelf tot 'diva' komt te verheffen en ons meeneemt naar de periode van de soul van Redding en Hathaway. Hetzelfde kan gezegd worden van het easy listening soul geïnjecteerde 'Virtual Ground'. Tot dusver is deze 'Like It On Top' anders dan anders en weet Popovic hier volledig uit haar comfort zone te komen. De bluesrock krijgen we dan wel terug op 'Brand New Man' incluis de rifjes waardoor deze Ana Popovic zich kan omringen door een hele schare trouwe fans. Op 'Last Thing I Do' krijgen we aan Ana Popovic te horen alsof ze lijkt te wedijveren om een 'slow hand' lady te gaan worden.

Opmerkelijk toch dat de nummers die ze in co-writing schreef mede door de 'signature' van een Keb' Mo' duidelijk naar een hoger niveau worden getild. Met 'A Matter Of Time' kiest Ana voor de Delta blues met een nummer dat lijkt geschreven op één of andere frontporch ginds tussen cottonfields. Een nummer dat volledig gedragen wordt door de slide op een resonator. Wanneer je dacht dat je nu alles had gehad van deze 'TOP' dame krijgt met het aflsuitende 'Honey I'm Home' nog een verrassing tout court. Een nummer waarbij jazz en soul elkaar weten te vinden en ons doet terug denken aan Randy Crawford en de Crusaders. Deze 'Like It On Top' is het bewijs dat Ana Popovic nog lang niet is uitgezongen. Een sublieme maar tevens ook delicate mix wat haar samen met het leger en volgers dat ze al heeft in staat moet stellen een nieuwe bron van fans aan te boren. Het moet heerlijk zijn daar aan de 'TOP'...

met dank aan Johan Van De Broeck


Ana & Luk anno 2008

photo's © Rootsville

tracks:

01 Lasting Kind Of Love
02 Like It On Top
03 Sexy Tonight
04 Slow Dance
05 Funkin' Attitude
06 Last Thing I Do
07 Virtual Ground
08 Brand New Man
09 Matter of Time
10 Honey I'm Home