© Rootsville.eu

Andrew Gould (US)
tiltle: First Things First
music: Jazz
year: 2018
label: Outside in Music
release date: march 30, 2018

info artist: Andrew Gould
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


'First Things First' is niet alleen de titel van saxofonist Andrew Gold zijn debuutplaat maar misschien ook wel de quote om eindelijk de koe bij de horens te vatten en zo met zijn eigen werk de buitenstaanders te laten kennismaken. Andrew Gold werkt en leeft als een professionele saxofonist in New York en met deze 'First Thing First' laat hij op ons een gevarieerd album los met een diversiteit aan stijlen binnen de jazz.

Mede door zijn werk in New York weet hij als geen ander hoe flexibel je moet zijn om het te maken. Uiteraard blijft het belangrijk om je eigen visie en stijl te blijven behouden, ietwat hij op zijn debuutalbum dan ook probeert te handhaven. Als basis zijn de nummers voornamelijk thuis te brengen in de 'straight jazz' maar met nummers als 'Cool Off' en 'R Train' sluipt de elektronica alsook de funk binnen in zijn repertoire.

Van de 10 composities op dit album zijn er 9 originals en enkel bij 'The Goulden Ratio' gaan de credits naar toetsenist Steven Feifke. Voor het schrijven titeltrack 'First Things First' haalde Andrew Gold de inspiratie bij één van zijn favorieten, met name John Coltrane. Aan zijn zijde speelt ook trompettist Scott Wendholt wie voor deze Anrew Gold één van de meest getalenteerde trompettisten is in de huidige jazz scène. Zijn inbreng op nummers als 'Mumbo Jumbo, 'Rickshaw' alsook op 'Destination' laten zijn eigen benadering van jazz horen en zijn nummers waarvoor tevens de inspiratie weerom werd gehaald bij John Coltrane maar ook bij Joe Henderson.

Prachtig is ook zeker de mooie ballad ' Song For Millie', een nummer dat tot stand kwam toen hij een week op 'Millie' kwam te passen, de hond van vrienden. Net als het dier is dit nummer bijzonder warm en timide.

tracks:

01. The Goulden Ratio
02. Rickshaw
03. Cool Off
04. Song For Millie
05. R Train
06. Mumbo Jumbo
07. On A Darker Moon
08. 7am
09. First Things First
10. Destination

musicians:

Andrew Gould: Alto saxophone, Soprano saxophone, FX pedals
Steven Feifke: Piano, Fender Rhodes
Marco Panascia: Acoustic Bass, Electric Bass
Jake Goldbas: Drums, Percussion

special guests:

Ioana Vintu: Vocals (track 7 “On a Darker Moon)
Scott Wendholt: Trumpet (track 2 “Rickshaw”, track 6 “Mumbo Jumbo)