© Rootsville.eu

Archie Lee Hooker (US)
and The Coast To Coast Blues Band
tiltle: Chilling
music: Blues
release dater: march 2018
label: Dixiefrog
promotion: Borderline Blues Agency (David Isaac)

info artist: Archie Lee Hooker

© Rootsville 2018


Dit album wordt opgedragen aan 'John Lee Hooker' die vorig jaar op 22 augustus 100 jaar zou zijn geworden. Archie Lee Hooker die werd geboren in Mississippi verhuisde later naar Memphis TN. Hij trad op met de Gospel formatie 'The Marvellous Five'. Later verhuisde hij richting 'The Golden State' (Californië) om er samen te spelen met zijn oom...John Lee Hooker. JLH werd Archie's mentor en leerde hem alles over de 'blues'. Archie's eerste 'tour' door Europa dateert van 1995, samen met 'Carl Wyatt and The Rhythm Kings' waarmee hij het album 'Suicide Blues' opnam. In 2011 vormde hij een nieuwe band, deze 'Coast to Coast Blues Band'. Dit 6de album van 'Archie Lee Hooker and The Coast to Coast Blues Band' werd opgenomen in augustus 2016 in de 'GAM studios' in Waimes (België) en wordt uitgegeven onder de naam 'Chilling' bij 'Dixiefrog op zowel CD en Vinyl in maart 2018.


Archie Lee Hooker @ Bay-Car Blues (F) © Roostville

Tijdens het weekend van 3 en 4 november werd op 'Bay-Car Blues' in Grande-Synthe (F) de 100ste verjaardag van JLH extra in de 'spotlights' gezet met een weergaloos optreden van deze 'Archie Lee Hooker'. We waren er door de organisatie van 'Bay-Car Blues' met Rootsville uitgenodigd en beleefden Marcel, Paul en ik er één van de beste festivals in lange tijd (concert report dag 1 - concert report dag 2). We voelden ons terug in Eccaussines. Een weekend met naast Archie Lee Hooker ook nog onder meer Deitra Farr en Matthew Skoller als 'Chicago Wind', Nico Duportal ft. Benoit Blue Boy, John Nèmeth ft. Kirk Fletcher, Diunna Greenleaf ft. Christone 'Kingfish' Ingram, 'The New Blues Generation' met Marquise Knox en Kat Riggins.

Opener van deze 'Chilling' is het akoestische country-bluesje '90 Days' en al meteen bij aanvang krijg je een warm gevoel bij deze 'Archie Lee Hooker and The Coast to Coast Blues Band' en dwalen mijn gedachten terug af richting Frankrijk. Ook in diezelfde 'acoustic mood' krijgen we nog het heerlijke 'Love An't No Play Thing' en 'Moaning The Blues'. Het daaropvolgende 'Don't Tell Mama' kan je 'storytellin' interpreteren en zo komen er nog wel een paar. Ook 'The Roots Of Our Family', 'Don't Forget Where You Came From' en de intieme dankbetuiging aan zijn oom 'John Lee Hooker' zijn verhalen met op de achtergrond een minimalistische maar desalniettemin ook sublieme muzikale begeleiding.

Met het daaropvolgende 'Big Ass Fun' trekken 'Archie Lee Hooker and The Coast To Coast Blues Band' bijzonder stevig van leer. Een mooi slow-bluesje is zeker ook 'Tennessee Blues' en met 'You Don't Love Me No More ' geven ze het album een rockin' injectie. Ook op 'I've Got Reasons' krijgen we een opstoot mede door de Hammond grooves van Matt Santos en de vocals van Irina Holzinger, een eerder bluesy knipoog naar Meatloaf en Ellen Foley. 'Bright Lights Big City' heeft dan weer niets te maken met het nummer van Jimmy Reed, of de lyrische vrijheid in de blues. Alvorens af te sluiten met zijn dankbetuiging aan JLH hebben we nog het akoestische Delta bluesje 'Jockey Blues'. Toch ook eens graag op onze podia deze zomer, alstemblieft ;-). Met dank aan de familie Hooker en de blues.

tracks:

01. 90 Days
02. Love An't No Play Thing
03. Moaning The Blues
04. Don't Tell Mama
05. Big Ass Fun
06. Found A Good One
07. Tennessee Blues
08. The Roots Of Our Family
09. Chilling
10. You Don't Love Me No More
11. Blues Shoes
12. I've Got Reasons
13. Don't Forget Where You Came From
14. Your Eyes
15. Bright Lights Big City
16. Jockey Blues
17. Thank You John

musicians:

Archie Lee Hooker: vocals
Fred Barreto: lead guitar
Matt Santos: Hammond, Rhodes, harmonica
Nicolas Fageot: bass
Yves 'Deville' Ditsch: Drums

special guests:

Pugsley Buzzzard Wateringcan: piano on #10
Irina Holzinger: vocals on #2,12,15
Fred Hormain: saxophone on #7,10
Christian Ries: piano on #14
Marc Welfringer: piano