© Rootsville.eu

Atomic (Nor/SE)
tiltle: Pet Variations
music: Free Jazz
release date: february 15, 2019
label: Odin
info artist: Atomic
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018

 

Na een hele resem albums brengt de Noors-Zweedse alliantie "Atomic" een selectie van niet-originele nummers met eigentijdse arrangementen die een rijk maar bijzoinder complex geheel vormen. Het Zweeds-Noorse kwintet Atomic werd in 2000 opgericht met een duidelijke missie om een ander perspectief op Nordic Jazz te presenteren. Atomic met de Zweedse rietspeler Fredrik Ljungkvist en trompettist Magnus Broo en Noorse pianist Håvard Wiik, contrabassist Ingebrigt Håker Flaten en de Noorse drummer Hans Hulbækmo, stellen een energiek en soulvol alternatief voor van de Nordic Jazz.

Pet Variations begint met Wiik's titelstuk als introductie, al snel vermengd met Wilson's iconische "Pet Sounds", ontleend aan het Beach Boys album met dezelfde naam. Atomic komt terug in de complexe harmonische en modernistische elementen die Wilson in dit beknopte meesterwerk inspireerde en transformeerde tot een gepassioneerd, vurig jazzstuk, uiteraard iets totaal anders dan de Beach Boys sound. Ze nemen momenten van minimalistische eenvoud en contextualiseren ze om beurten, inhoekige muzikale structuren.

Dit opmerkelijke album eindigt met een andere vroege compositie, deze keer van Garbarek, een van de Noordse muzikanten. Het stuk van Garbarek, "Karin's Mode", dateert van vóór zijn tijd met het ECM-label, en werd opgenomen voor zijn klassieke Esoteric Circle. Atomic's versie werd opgenomen in één take zonder repetitie, en houdt de aanstekelijke ritmische aanval en de emotionele geest van de originele versie, maar kleurt het met de sterke stemmen van Atomic.

tracks:

01 Pet Variotons - Pet Sounds
02 Art
03 Walking Woman
04 Un Grand Sommeil Noir
05 Cry Want
06 Louange A L'Eternite De Jusus
07 Inri
08 Karin's Mode

musicians:

Fredrik Ljungkvist
Magnus Broo 
Håvard Wiik 
Ingebrigt Håker Flaten 
Hans Hulbœkmo