© Rootsville.eu

Bakersongs (NL)
tiltle: Words/In a Dream (dubbel EP)
music: singer-songwriter
year: 2018
label: King Forward Records
promo & marketing: It's All Happening (NL) mail
release date: february 23, 2018

info artist: Bakersongs

© Rootsville 2018


Bakersongs is het pseudoniem voor Ruud Bakker, de voormalige frontman van 'Number Nine' met ook nog onder meer Stefanie Salmon en Natasja den Toom. Destijds een band met een mix van pop en surf. Het nieuwe project van Ruud noemt 'Bakersongs' waarop de skills van een singer-songwriter nog meer in de spotlights komen te staan.

Een album dat in twee delen werd verdeeld en zodoende een dubbel EP als gevolg heeft. Op het eerste gedeelte 'Words' maken we kennis met 5 nummers die eerder retro zijn geïnspireerd en door de link met de Fab Four nogal Brits overkomen. Ruud Bakker heeft voor deze dubbel EP veel van de instrumenten zelf ingespeeld. Openen doet hij met het 'Twin Peaks' aanvoelende 'Insomnia' waarbij de ietwat dromerige klankkleur, een nummer waarop heel wat extreme geluidseffecten zijn toegevoegd. Zijn invloeden haalde hij voor deze 'Bakersongs' bij de muziek van Ryan Adams, James Taylor en Damien Rice om er maar een paar te vernoemen. Zeker het lichtjes rock aanvoelende 'Don't Leave Me Hanging' vertoont hier enig hit potentieel. Ook met het nummer 'Where The Lights Go' komt het elektrische op het voorplan, daar waar bij het afsluitende 'A Line in The Sand' het akoestische en meer singer-songwriter aspect naar voren treed.

Het gedeelte van 'In A Dream' kiest hij duidelijk de meer akoestische aanpak en met 'Another Tuesday' wordt Americana het sleutelwoord. Zeker ook bij 'I Won't Be Alone' is de klankleur veel rustiger te noemen. Zeker na het horen van nummers als 'In A Dream' en het laatste country aanvoelende 'Shine Or Rain' wordt heel duidelijk dat 'Ruud Bakker' met deze 'Word/In A Dream zijn veelzijdige diversiteit kwijt kan. Eén schijfje maar twee afzonderlijke delen 'Bakersongs'.

tracks 'Words':

01 Insomnia
02 Don't Leave Me Hanging
03 Words
04 Where The Lights
05 A Line In The Sand

tracks 'In a Dream':

01 Another Tuesday
02 Read Her Mind
03 I won't Be Alone
04 In A Dream
05 Haunted
06 Shine Or Rain

musicians:

Ruud Baker
Ferdi Schaap
Marc Tromp
Patrick Rugebregt
Wouter Tol
Martijn Klaassen
Marijke Nuchelmans
Hendrik-Jan de Wolff