© Rootsville.eu

Barbara Hendricks & Her Blues Band (US)
tiltle: The Road To Freedom
music: Blues - Gospel - Jazz
release date: november, 2018
label: Arte Verum
info artist: Barbara Hendricks

© Rootsville 2018


Ze is één van de meest gevierde zangeressen ter wereld, ik heb het hier over Barbara Hendricks . In 1994 werd ze uitgenodigd door Claude Nobs, oprichter van het prestigieus Montreux Jazz Festival, om haar eerste stappen te zetten in de wereld van de jazz. Deze muziek was immers een deel van haar roots, van zij die eerst spirituals en gospels zong in de kerk van haar vader, een predikant in Arkansas…In 1974 verscheen ze voor het eerst als professionele operazangeres. In Europa tijdens het Glyndebourne Festival en in de VS aan de San Francisco Opera. Ze was toen 26 jaar jong.

Blues en gospel hebben een zeer belangrijke rol gespeeld bij het begeleiden en inspireren van de moedige activisten die streden voor burgerrechten in de VS, een strijd geleid door Martin Luther King in de jaren 1950 en 1960. De emotionele kracht van deze liederen en het voorbeeld van de overtuiging van de activisten, kunnen meer dan ooit helpen om de complexiteit en contradicties van de wereld van vandaag het hoofd te bieden, een wereld die al te vaak gebaseerd is op verdeeldheid en haat, en niet genoeg op liefde en de solidariteit waarnaar Dr. King altijd verwees.

Barbara Hendricks die gezien haar afkomst, als kind en als meisje, o.a. Southern gospel zong, plaatst haar universeel herkenbare stem ten dienste van deze muziek. Naast haar zangcarrière werkt ze immers aan de rechten van vluchtelingen en is ze benoemd tot goodwillambassadeur voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Met haar volle, maar ook fijne en emotioneel geladen stem met gevarieerde timbres, interpreteert ze fascinerend en betoverend, de natuurlijke kleurenrijkdom van dit bijzonder emotioneel repertoire. De 13 nummers werden begin dit jaar opgenomen tijdens “La Folle Journée” in de “Cité des Congrès” in Nantes . 3 voor mij onbekende muzikanten vergezellen haar door deze reis die een mengeling is van bluestraditionals, jazz en gospelsongs. Een mooie plaat voor de liefhebbers van het genre.

tracks:

01. Improvisation on Feeling Bad Blues – instrumental (Ry Cooder) & People Get Ready (Curtis Mayfield)
02. We Shall Not Be Moved([traditional)
03. Woke Up This Morning (With My Mind On Jesus) (traditional)
04. Amazing Grace (John Newton)
05. Keep Your Eyes On The Prize (traditional)
06. Take My Hand, Precious Lord (Thomas A. Dorsey)
07. Another Man Done Gone (traditional)
08. Down in Mississippi (J.B. Lenoir)
09. Improvisation – instrumental (Mathias Algotsson)
10. Strange Fruit (Allan Lewis)
11. Medley for Refugee Children (Summertime (Georges Gershwin), Home (poem by Warsan Shire), Sometimes I Fell Like a Motherless Child (traditional)
12. I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free (Taylor, Lamb)
13. Oh Freedom/We shall Overcome (traditional)

musicians:

Barbara Hendricks: vocals
Ulf Englund: guitar, slide
Max Schultz: guitar
Mathias Algotsson: piano, Hammond