© Rootsville.eu

Bart Buls (B)
tiltle: Parallel Minds
music: singer-songwriter
year: 2018
label: independent
release date: march 27, 2018

info artist: Bart Buls

© Rootsville 2018


Bart Buls voorstellen is allang niet meer aan de orde of het moest voor enkele 'aliens' zijn. Deze altijd vriendelijke en goedlachse muzikant heeft al bij zoveel artiesten meegespeeld dat de ljst daarvan onmogelijk is op te sommen. Deze Bart Buls brengt op 27 maart zijn eerste 'Full CD' op de markt die luistert naar de titel 'Parallel Minds'. Een verzameling van ijzersterke covers aangevuld met eigen werk. Maar liefst 23 muzikanten van allerlei pluimage verleenden hun medewerking om zo hun eindeloos respect te tonen voor 'diene' van Herentals.


photo Bart Buls © Rootsville

Openen op dit 11 nummers tellende 'Parallel Minds' doet Bart hier met Ryan Adams zijn 'Let It Ride'. Al meteen bij vertellen dat Bart hier op dit album iets onnoemelijks straf uit zijn hoed tovert. De verschillende nummers hebben ook al even verschillende klankkleuren en het is net daar waar bart enorm bovenuit steekt. Het lijkt alsof hij voor ieder nummer in de huid weet te kruipen van de diverse vertolkers. Een nummer waarbij hij dit niet hoeft te doen is zijn eigen creatie 'I'll Lose You', een nummer dat hij samen schreef met Guy Swinnen.

Vervolgens krijgen we het donker aanvoelende 'Personal Jezus' van de door Martin Gore geschreven hit voor 'Depeche Mode'. Een nummer waarop de beklijvende backing vocals van Nina Babet en Chantal Kashala wel even in de spotlights mogen worden geplaatst. WOW. Bijzonder mooi is het relaas over dat stukje Tasmanie van down under met het nummer ' Van Diemen's Land'. Een pracht nummer alsof U2 destijds de kant koos van Folk. Tom Petty kwam ons vorig jaar te verlaten voor die enorme jamsessie van hierboven en om hem te eren brengen Bart Buls en de zijnen hier 'I Won't Back Down' met op de akoestische six-strings Guy Swinnen en Axl Peleman.

Wanneer je zoals Bart Buls op dit album een homage wil brengen aan zoveel uitstekende songwriters kan en mag uiteraard een Warren Zevon niet ontbreken. Beklijvend enigszins dat het lijkt alsof op 'Slendid Isolation' Warren zelf aanwezig is. Mark Knopfler en zijn Dire Straits waren goed op weg om een supergroep te worden als ze dat al niet waren. Altijd mooi is Knopfler's 'Romeo and Juliet'.

Woody Guthrie is al meer dan 50 jaar niet meer onder ons maar zijn 'legacy' zal ons altijd bijblijven. Alsof we ons ergens rondom een kampvuur bevinden met al deze muzikanten wordt diens 'This Land Is Your Land' hier tot een onwezenlijk aangrijpend mooi nummer getransformeerd. Op het 'noeneke' PP Michiels en een algemeen koor dat je kippenvel bezorgt. Nog werk van een grote, maar die is nog bij ons, is 'Ohio' van Neil Young en ook hier weerom alsof CSN&Y erbij waren. Met 'Baltimore' van Randy Newman en het allerlaatste 'Ring Them Bells' van Robert Zimmerman is het helaas over met de pret. Knap maar er rest nog steeds de vraag aan Bart...waren al die grote namen nu echt niet aanwezig?

tracks:

01. Let It Ride
02. I'll Lose You
03. Personal Jezus
04. Van Diemen's Land
05. I Won't Back Down
06. Splendid Isolation
07. Romeo and Juliet
08. This Land is Your Land
09. Ohio
10. Baltimore
11. Ring Them Bells

musicians:

Bart Buls
Axl Peleman
Jan Hautekiet
Ron Reuman
Frank Deruytter
Anne Harris
Nina Babet
Chantal Kashala
Winston Watson
Roeland Vandemoortele
PP Michiels
Marcus Weymaere
Ben Carbbé
David Piedfort
Piet Van den Heuvel
Steven De Bruyn
Guy Swinnen
Roland Van Campenhout
Wigbert Van Lierde
Marc De Boeck
Nils De Caster
Pancho Alvarez
Pascale Michiels
Marty Townsend