© Rootsville.eu

Beady Belle (Nor)
tiltle: Dedication
music: Neo Soul - NU Jazz
release date: may 18 , 2018
label: Jazzland Records
info artist: Beady Belle
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Beady Belle is een Noorse soul & jazz formatie die opgericht werd door Beate Slettevoll Lech en haar huidige echtgenoot bassit Marius Reksjø in 1999. Samen studeerden ze muziek aan de 'University of Oslo'. De originele band splitte in 2015 maar Beate Slettevoll Lech bleef verder optreden onder de naam 'Beady Belle'. Solo bracht ze twee reeds albums uit, haar solo debuut in 2016 werd bezegeld met het album 'On My Own'. Nu is Beady Belle terug met deze 'Dedication'.

Daar waar haar vorig album nog met een akoestische jazz band werd opgenomen in New York opteerde Beate S. Lech nu voor een opname in haar geboortestad Oslo. Deze nieuwe 'Dedication' bevat 11 soulvolle originals van eigen hand. De toevoeging van een electronische sound maakt het grote verschil met vorig album.

Het album is een eerbetoon aan haar voorbeelden Marvin Gaye, Donny Hathaway en Aretha Franklin, al haalde ze de inspiratie voor de hedendaagse soul en r&b bij namen als Alicia Keys en Lauryn Hill. Het album is volledig samengesteld door Beate S. Lech en opent met het zeer funky 'Mercy'. Funk die meestal het ganse album aanwezig is. Met 'I Run You Ragged' krijgen we een soulvolle ballad. Deze 'Dedication' werd opgenomen met een nieuw kwartet met daarin ook bassist en echtgenoot Marius Reksjø. 'Mooring Line' is opgebouwd vanuit grooves die een disco attitude hebben.

Nummers 'Hold Your Breath ' en de mooie ballad 'Waste of Grace' brengen wat meer jazzinvloeden op dit album. Ook op ' Last Drop of Blood' flirt deze Beate S. Lech met disco. Zelf vindt ze dit nieuwe album een verademing en geeft ze toe dat haar muziek in een wereld vol verandering is. 'Dedication' is een lekker luisterend album al helt het veelal over naar de commerciële tak van de muziek, maar er moet uiteraard brood op de plank komen. Met afsluiter 'Can You Smile?' keert ze gelukkig terug naar de roots van de soul.

tracks:

01 Mercy
02 Out of Orbit
03 I Run You Ragged
04 Traces
05 Hold Your Breath 
06 Dedication 
07 Mooring Line
08 Waste of Grace
09 My Religion 
10 Last Drop of Blood
11 Can You Smile?

musicians:

Beady Belle: lead vocals
David Wallumrød: Prophet 5, Minimoog, Juno 60, Arp, Fender Rhodes, Clavinet, Hammond organ, grand piano, electric guitar, auto harp and glockenspiel
Bjørn Sæther: drums, shaker and tambourine
Marius Reksjø: electric bass
LaDonna Harley-Peters Sharlene Hector and Vula Malinga - LaSharVu: vocals
Martin Windstad: Percussion
Bjørn Charles Dreyer: Electric sitar