© Rootsville.eu

Bekken & Gjems (Nor)
tiltle: Spell
music: Blues
release date: may 18, 2018
label:Blue Mood Records
info artist: Bekken & Gjems
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


De samenwerking tussen pianist Tor Einar Bekken aka Dr. Bekken en harper Richard Gjems heeft in het verleden nogal vruchten afgeworpen. In 2009 brachten beiden bij dit zelfde 'Blue Mood Records' ook al het album 'Songs From a Forrest' uit. Mijn eerste kennismaking met Dr. Bekken kwam er vorig jaar met zijn album 'Live at Bar Moskus'.

Van Tor Einar Bekken aka Dr. Bekken kan je stellen dat hij alles wat betreft de 'black & white keys' onder de knie heeft. In Trondheim en zeg maar in gans Noorwegen staat hij bekend als de pianist die de traditionele New Orleans jazz op piano in leven weet te houden. Zijn album 'Flood Street' dat in 2006 werd uitgebracht op DRB Records haalde hij zelfs de inspiratie bij orkaan Katrina. Het hoeft dan ook niet gezegd dat bij deze Dr Bekken invloeden hoorbaar zijn van James Carroll Booker II die de nickname kreeg van 'The Piano Prince Of New Orleans, en zo hebben ze in Trondheim ook een versie van hun 'Prince' aan de barrelhouse piano. Net als deze James Booker creëerde deze Dr Bekken ook zijn eigen stijl en speelt meestal op een authentieke 'August Forster' buffetpiano.

Zijn 42-jarige kompaan de Noorse harper Richard Gjems heeft zich door de jaren heen weten te specialiseren in akoestische blues, jazz en folk muziek en profileert zich aan de top sinds de late jaren 90-tig. Hij speelde al aan de zijde van Carlos del Junco, Mark Hummel, Mitch Kashmar, Rusty Zinn, Bill Sims, Taildragger, Big Bill Morganfield, Big Joe Louis, Kid Ramos, Kid Andersen, Gary Smith, Nick Curra en Gary Primich. En dat zijn namen die je doen duizelen.

Nu hebben beiden terug een album opgenomen met daarop 12 nummers. Het betreft hier een 'live' opname van 17 november 2017. Een concert dat werd opgenomen in Olso bij 'Herr Nilsen'. Met beiden leer je de schoonheid en intensiteit van 'live' muziek beleven en openen ze hier met het door Dr. Bekken gezongen 'Come On Down To My House'. Daarna krijgen we een eerder donker piano bluesje van Sonny Burke. Op deze 'Black Coffee' verdwijnen beiden in het intieme muziekale beeld van dit nummer.

'Livet I Finnskogarna' van de Zweedse accordeonist Carl Jularbo brengen de heren in een wel zeer aangrijpbare versie van het in 1951 uitgebrachte nummer. Deze 'Live in The Finn Forrest' was datzelfde jaar de basis voor 'Mockin' Bird Hill' van Les Paul & Mary Ford. Op 'Jelous Kind' vanBobby Charles kwam er ginds die dag in Oslo wel een bijzonder gaste opdagen in de persoon van Noora Noor die hierop de vocals waarneemt.

Nummers als 'I'd Rather Drink Muddy Water' en Scott Joplin's ragtime nummer 'The Entertainer' maken dat je jezelf perfect kan inleven in de sfeer vorig jaar ginds in het hoge noorden. Een huwelijk van twee virtuozen respectievelijk op hun eigen instrument. Een album met afsluiters 'Winin' Boy Blues' van Jelly Roll Morton en Randy Newman's 'Lousiana 1927'.

tracks:

01 Come On Down To My House
02 Black Coffee
03 Livet I Finnskogarna
04 Midisijollin
05 Jealous Kind
06 St. Pete
07 I'd Rather Drink Muddy Water
08 Internasjonalen
09 The Entertainer
10 The Inch Worm
11 Winin' Boy Blues
12 Lousiana 1927

musicians:

Tor Einar Bekken: piano, vocals
Richard Gjemas: harmonica
Jan Christian Gjems: guitar

guest appearance:

Noora Noor: vocals on #5