© Rootsville.eu

Ben de la Cour (US)
tiltle: The High Cost of Living Strange
music: Amerinoir
release date: december 07, 2018
label: Flour Sack Cape Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ben de la Cour

© Rootsville 2018


Voor mezelf een eerste kennismaking met deze Ben de la Cour maar vanaf de eerste noot wist deze singer-songwriter me aan de speakers te kluisteren. Ben werd geboren in Londen mmar groeide op in Brooklyn en luisterde meestal naar de platen van zijn ouders. Daaronder bevonden zich onder meer Bob Dylan en de Evely brothers, maar ook Jimi Hendrix en Black Sabbath. Voor het zelfde geld was deze Ben de la Cour een bokser geworden want hij trainde vele jaren als amateur-bokser met het Cubaanse nationale boksteam in Havana. Daarna trok hij samen met zijn broer doorheen Europa met als droom succes te krijgen met hun metal band "Dead Man’s Root".

Na een zoveelste knock-out en een daaaropvolgende burn-out trok Ben in 2008 terug richting States. Na een kort verblijf in LA bracht hij het briljante album "Under A Wasted Moon" uit waarna in 2011 "Ghost Light" volgde. Het was daardoor dat Ben zijn skills als singer-songwriter kwam te ontdekken. In april van dit jaar bracht hij dan deze EP " The High Cost of Living Strange " uit, een album dat op 7 december in Europa verkrijgbaar zal zijn.

Acht nummers die volgens Ben de la Cour een weerspiegeling zijn van "Amerinoir", een stijl die hijzelf tot leven kwam te brengen. Complexe, mysterieuze en soms schokkende verhaallijnen verweven met een unieke mix van instrumentale achtergrond en af en toe een glimp van galgenhumor. Samen met zijn unieke kijk op songwriting en zijn lyrische aandacht voor detail, heeft de la Cour hiermee een pracht van een album uitgebracht.

Openend met het toch eerder opwekkende "Dixie Crystals" is onze bevinden al vlug van, wat een geluk dat deze Ben de la Cour zijn weg heeft gevonden in de Americana stijl. Sommige nummers mogen dan al donker aanvoelen zoals "Company Town" maar worden door toevoeging van accordeon verheven tot hoogstaande Americana. Nummers als "Face Down Penny" en " Guy Clark’s Fiddle " brengen enkel rust en berusting in deze toch haastige wereld.

tracks:

1. Dixie Crystals
2. Uncle Boudreaux Went to Texas
3. Company Town
4. Face Down Penny
5. Tupelo
6. Guy Clark’s Fiddle
7. Just Like the Blues
8. The High Cost of Living Strange

musicians:

Ben de la Cour: vocals, guitar, mandolin, moog
Jimmy Sullivan: bass, vocals
Erin Nelson: drums, percussion
Billy Contreras: fiddle
Jeff Lisenby: accordion
Collins de la Cour: backing vocals
Becky Warren: backing vocals
Joe Lekkas: additonal bass on #8