© Rootsville.eu

Ben Harper and Charlie Musselwhite (US)
tiltle: No Mercy in This Land
music: Blues
year: 2018
label: Epitpah
info artist: Ben Harper - Charlie Musselwhite

© Rootsville 2018


Door hun wonderlijke samenwerking in 2013 met het fantastische 'Get Up!' kon en mocht een vervolg uiteraard niet uitblijven. Met als prijs toen de 'Best Blues Album Grammy' zal ook deze nieuwe samenwerking met het album 'No Mercy in This Land' ongetwijfeld in de prijzen gaan vallen. De blend van de folk & rock van Ben Harper en de blues van Charlie Musselwhite blijkt een meer dan positie impact te hebben op de liefhebbers van beide genres.

De spiritual brothers blijken mekaar te hebben gevonden en openen op deze nieuwe bijzonder krachtig en soulvol met het gospel getinte 'When I Go'. Met als titel 'No Mercy in This Land' wordt er natuurlijk gerefereerd naar de politieke toestand in hun land maar helaas telt die een beetje voor de ganse wereld. De diepe en warme stem van Ben Harpers samen met de rauwe en howlin' sound van Charlie's harp blijken een meer dan heilzame werking te hebben. Met het uptempo 'Bad Habbits' zullen vele politieke leiders zich aangesproken voelen. Een nummer met een duidelijk bekender rifje in verweven, een nummer waarop Muddy Waters en een Little Walter elkaar ook zouden vinden.

'The Bottle Wins Again' is een rauw bluesje met een duidelijke knipoog richting rock en dit past uiteraard bij beide muzikanten. Ben Harper stond in voor de eerste voetnoten van de nummers die achteraf van een blues soul werden voorzien door Charlie Musselwhite. Van Delta tot Chicago Blues kan je stellen al huist er bij 'Found The One' een degelijke portie vintage Rhythm 'n Blues. Na de ballad ' When Love Is Not Enough' komen de heren uit bij 'Trust You To Dig My Grave' en daarmee zijn we getuige van de fingerpickin' Ben Harper op een 12 strings akoestische gitaar.

Met deze 'No Mercy in This Land' krijgen we zowat het beste van 'both worlds' alsof deze klasbakken de akoestische blues opnieuw blijken uit te vinden en steken ze als toemaatje nog een beetje rock 'n roll in 'Movin' On'. De drie laatste tracks zijn opnamen die 'live' werden geregistreerd en dit boor diegene die de passages hier in België en Nederland aan hun moeten laten voorbij gaan. Ben Harper en Charlie Musselwhite laten duidelijk blijken dat ze met deze 'No Mercy in This Land' nog lang niet zijn uitgezongen...

tracks:

01. When I Go
02. Bad Habits
03. Love And Trust
04. The Bottle Wins Again (Blues)
05. Found The One
06. When Love Is Not Enough
07. Trust You To Dig My Grave
08. No Mercy In This Land
09. Movin' On
10. Nothing At All
11. The Bottle Wins Again (Live At Machine Shop)
12. Trust You To Dig My Grave (Live At Machine Shop)
13. No Mercy In This Land (Live At Machine Shop)

musicians:

Ben Harper
Charlie Musselwhite