© Rootsville.eu

Bettye Lavette (US)
tiltle: Things Have Changed
music: Soul
release date: 2018
label: Verve Records
info artist: Bettye Lavette

© Rootsville 2018


Het is Bettye Lavette en producer/drummer Steve Jordan dan gelukt. Een album uitbrengen waarbij alle nummers door één en dezelfde songwriter zijn geschreven. Een album als hommage aan één en dezelfde muzikant, een eerbetoon aan dat eene monument uit onze hedendaagse moderne muziekgeschiedenis...Robert Zimmerman aka Bob Dylan.


photo Bettye Lavette © Rootsville

Bettye LaVette heeft pas op latere leeftijd echt van het succes kunnen genieten maar doet dit nu des te meer. Haar nieuwste ‘Things Have Changed’ is de opvolger van het in 2015 uitgebrachte 'Worthy' (album report). Haar stem en ‘live performance’ zijn uiteraard haar sterkste wapen en dat heeft ook president Barack Obama mogen ondervinden toen ze samen met Jon Bon Jovi in 2009 een duet bracht. Na 2005 volgden nog drie prachtige albums met ‘Scene of The Crime’ (2007) en  ‘Interpretations’ (2010), twee albums waar ze meteen een nominatie voor mocht ontvangen. In 2012 volgde dan nog ‘Thankfull ’n Thoughtful’ welke een bloemlezing werd van haar carrière. Bettye LaVette nam haar eerste plaatje op in 1962 maar door haar aparte mix van soul, blues, jazz en R&B moest deze diva wachten tot 2005 toen zij haar ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’ op de markt bracht. Ondanks als laatbloeier te zijn bestempeld is deze dame een ware legende en beginnen we nu pas als het ware van haar muziek te genieten. In zowel de blues, jazz en soul middens geniet Bettye Lavette vandaag de dag bijzonder veel bijval en het is juist haar eigen stijl die deze dame zo uniek maakt.

Deze 'Things Have Changed' is Bettye Lavette haar 10de album en zelfs de toegewijde fans van Bob Dylan moeten zich bij dit meesterwerk neerleggen. Een album waarop ook een Keith Richards (Political World) als een Trobone Shorty op 'What Was It You Wanted' komen te schitteren, al schittert diva Lavette almeteen zelf op de opener en titeltrack 'Things Have Changed'. Twaalf nummers die zijn geïnspireerd over het werk van Bob Dylan verspreid over een tijdspannen van ruim veertig jaar. Een huzarenstukje op zichzelf.

De stemintonatie van een Bettye Lavette lijkt altijd wel een beetje gebroken maar op de bijzonder soulvolle bewerking van 'It Ain’t Me Babe' scheert ze toch hoge toppen. Op het met reggea gespeende 'Political World' krijgen we dan Keith Richards te horen waarbij de doordringende gitaarrifjes van Richards de doorslag komen te geven. Een nummer dat gevolgd wordt door de mooie ballad 'Don’t Fall Apart On Me Tonight'.

'Seeing The Real You' bracht Bob Dylan uit in 1985 en wordt hier door Bettye Lavette getransformeerd tot een heuse floorfiller waarna met 'Mama You’ve Been On My Mind' een meer dan aangrijpende en intense ode volgt aan alle moeders op deze aardbol. Ook een van Bob's klassiekers 'Times They Are A-Changin’' krijgt hier door het nieuwe arrangement een gans andere betekenis, een soulvolle dan. Het hier bijzonder psychedelische en funky 'What Was It You Wanted' komt uit het album 'Oh Mercy' van 1989 en de inbreng van de backing vocals 'The Lavettes' en de hemelse trombone van Trombone Shorty maken dit een mix van soul, funk en jazz.

In 'Emotionally Yours' herken je misschien nog het meest de ziel van een Bob Dylan maar voor de rest krijgen alle nummer een gans andere betekenis door de soul van Bettye Lavette, niet het allerminst op het afsluitende 'Going, Going, Gone'. 'Things Have Changed' een eerbetoon dat kan tellen al is een respectvolle buiging aan Bettye lavette meer dan aan de orde. Het resultaat is een meesterwerk van hoe oude nummers een nieuw leven krijgen. Werkelijk vernieuwend te noemen!


photo Bettye Lavette © Rootsville

tracks:

01. Things Have Changed
02. It Ain’t Me Babe
03. Political World (feat. Keith Richards)
04. Don’t Fall Apart On Me Tonight
05. Seeing The Real You
06. Mama You’ve Been On My Mind
07. Ain’t Talkin’
08. Times They Are A-Changin’
09. What Was It You Wanted (feat. Trombone Shorty)
10. Emotionally Yours
11. Do Right To Me Baby (Do Unto Others)
12. Going, Going, Gone

musicians:

Bettye Lavette: lead vocals, background vocals, hand claps
Larry Campbell: guitar, pedal steel guitar, mandolin
Leon Pendarvis: electric piano, piano, organ, keyboard bass
Keith Richards: guitar
Trombone Shorty; trombone
Gil Goldstein: organ, electric harpsichord, accordion, harmonium
Ivan Neville: clavinet
The Firey String Company: strings
Pino Palladino: bass
Steve Jordan: drums, percussion, background vocals, acoustic guitar, hand claps
The LaVettes: background vocals, hand claps