© Rootsville.eu

Biezen (B)
tiltle: Summer Of Red Roses
music: Americana
release date: 2018
label: Starman Records
info artist: Biezen

© Rootsville 2018


Erik Van Biesen stond bijna 23 jaar aan de zijde van niemand minder dan Luc De Vos (1962-2014) en Gorki en daarmee is er al een leven voorbij geraasd op Erik's road train. Op dit 10 nummers tellende album "Summer Of Red Roses" vinden we een nummer terug met de titel "The Earth Keeps On Turning", en dat deed het ook voor Erik door in 2016 naar buiten te komen met zijn debuutalbum "The Birds Return".

Erik Van Biesen werd "Biezen" en zo leerden we al meteen ook de skills als songwriter van Erik te ontdekken. Zoveel jaren aan de zijde van Luc De Vos dat wis je ook zo maar niet uit en in de intimiteit van zijn nummers herkennen we soms ook een dwaalspoor richting Gorki. Niet zo maar alledaagse nummers dus maar beauties om naar te luisteren en die je doen wegdromen in een donkere maar toch ook behaaglijke wereld. Met het heruitvinden van schaduwman tot frontman werd dit voor Erik dan meteen ook een ingangsexamen waarop hij met glans wist te slagen.

De klankkleur van "Biezen" staat in nauw verband met die van een David Bowie en een Nick Cave en daarbij bevinden de zelf geschreven nummers zich dus in de juiste proportie. Op opener "That Summer Of Red Roses" lijkt het in de eerste plaats nog wat zoeken en ook het in de zelfde lijn liggende "I Will Remeber You" is als het ware een blauwdruk van de titeltrack. "I Will Remeber You' is meteen ook een ode aan Chris Cornell (1964-2017) van Soundgarden. Wat meteen opvalt is dat "liefde" als een rode draad door het album komt te lopen, een album dat we vanaf dan als "Finest Americana" beginnen te catalogiseren.

Deze "Summer Of Red Roses" werd een zeer warm album dat wordt gedragen door de donkere stemintonatie van Erik en zijn guitar that gently weeps. Uiteraard staan ook de rest van de deelnemende muzikanten in de spotlights en enkele daarvan weten zich er zelf wat buiten proportie te profileren. Vanaf "Find Us A Star" voel je jezelf onherroepelijk aangetrokken tot de diepe en intieme betekenis van de nummers en waarbij de vocals van Eline Aussems ook al enige tekenen van kippenvel komen te ontluiken.

Wat meteen aanspreekt op nummers als "Late At Night" is de inbreng van de blazers, en dit samen met de harmonie zang van Eline alsof we hier een Cohen samen met een Warnes komen te herontdekken. Donker maar niet in het minst meeslepend. En dan, dan is er "A Horse Named Sally" en deze countryballad wordt dan meteen ook uitgeroepen tot mijn favoriete nummer van deze "Summer Of Red Roses". Eentje dat later op het jaar in de kerstperiode zoveel meer zal komen te betekenen, en dan komt er die ongelooflijke saxsolo van Tom Callens, gewoon een kiekebisj moment.

Ook met het daaropvolgende "You Never Know" blijven we nog een beetje in dezelfde Galexico sfeer hangen. Met "Acrostic For A Friend" voel je dat de plaat naar een climax begint toe te werken maar helaas dus ook naar het einde. Afsluiten doet "Biezen" met "The Earth Keeps On Turning" en een indrukwekkende kennismaking met de stemmen van Annabel van Nieuwenhuyse en Simon Cornelis. Sommigen zullen deze "Summer Of Red Roses" als eenzijdig aanvoelen maar is Nick Cave dat soms ook niet en die wordt toch tot ster verheven? Voor mezelf een meer dan aangename kennismaking met de talenten van Erik Van Biesen die voor mij jarenlang verborgen is gebleven. Dromerig? ja zeker maar ook zo warm aanvoelend en met klasse gebracht. Laat mij maar verder dromen!

tracks:

01 That Summer Of Red Roses
02 I Will Remember You
03 Find Us A Star
04 Pathfinder
05 Late At Night
06 A Horse Named Sally
07 You Never Know
08 A Million Times Love
09 Acrostic For A Friend
10 The Earth Keeps On Turning

musicians:

Erik Van Biesen: vocals, guitar, bass, percussion
Eline Aussems: vocals, keys
Roeland Vandemoortele: guitars
Thadeus Jolie: trombone
Brecht Adriaenssens: drums
Jonathan Frederix: percusson
Tom Callens: saxophone
Sven Van Uytvanck: harp #8
Lander Vervaet: guitars, synthesizer #2
Glenn van Biesen: cello, double bass
Annabel van Nieuwenhuyse: backing vox #10
Simon Cornelis: backing vox #10