© Rootsville.eu

Big Apple Blues (US)
tiltle: Manhattan Alley
music: soul jazz - MOD jazz - jazz funk
release date: june 19, 2018
label: Stone Tone Records
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
info band:
Big Apple Blues

© Rootsville 2018


Hier in België zijn deze 'Big Apple Blues' niet onbekend. We zagen ze de laatste jaren al op 'Leuven Blues' aan de zijde van Hugh Poole in 2016 en vorig jaar ondersteunden deze klasbakken ook nog Johnny Lang in 'Het Depot'. Guitarblender zagen we vorig jaar zelfs op onze festivals aan de zijde van Janiva Magness. Met deze 'Manhattan Alley' hebben deze 'Big Apple Blues' hier een staaltje van muzikaal kunnen afgeleverd en brengen ze een tribute aan de 'Soul of New York'. In 2015 bracht 'Big Apple Blues' nog het album 'Energy' uit waarbij ze de luisteraar ervan een muzikale trip doorheen de 'Big Apple' bezorgden. Een reisje met een instrumentale mix van blues, soul, funk en rock. Dit album werd een algemeen succes en kreeg wereldwijd voldoende 'airplay'.

Big Apple Blues
photo © Freddie (Rootsville)


Zach Zunis - Jim Alfredson

Deze nieuwe 'Manhattan Alley' bouwt verder op het succes van Energy en levert 10 nieuwe nummers met diezelfde 'Big Apple Blues' intensiteit , een album met weerom een flinke dosis soul en funk. Ook hierop willen ze de energie en het fysieke van het leven in New York op ons weerspiegelen en daar zijn ze best in geslaagd. Een album ook met een knipoog naar de Tin Pan Alley strekking van vroegere deccenia. Tien instrumentale pareltjes waarmee ze beginnen met het met funk geïnjecteerde fusion nummer 'You Gotta Start Somewhere'. Uiteraard zijn deze 'Big Apple Blues' voor dit album uitgebreid met nodige blazers en percussie.


Barry 'The Baron of the Blues' Harrison - Admir 'Dr. Blues' Hadzic

Liefhebbers van soul jazz zoals deze van Brother McDuff en de helaas verdwenen MOD cultuur zullen met dit album bijzonder in hun nopjes zijn en zo dus ook ondergetekende. De floorfiller 'Happy' wordt gespeend door de heerlijke Hammond grooves van Jim Alfredson en kan meteen als een klassieker in het genre worden aanzien. Met een aanstekelijke soulvolle sound herbergt deze 'Manhattan Alley' 10 instrumentale hoogstandjes van een band die veel te weinig op het voorplan komt.

De mix van blazers, organ grooves en gitaarrifjes van Zach Zunis ondersteund door een uitstekende ritme sectie tillen dit album naar een ongekende hoogte die in de jazz en dance clubs wereldwijd de ruimten zullen vullen. Het bijzonder funky 'Take Two' is daar een schoolvoorbeeld van. Lekker vet en jazzy is dan ook het soul jazz nummer 'Deep Talking'. 'Manhattan Alley' is een album waarvan we dachten dat muziek als dit niet meer op het voorplan kwam en uiteraard doen we voor deze 10 nummers van 'Big Apple Blues' een diepe buiging. Rock on Bro's!

tracks:

01 You Gotta Start Somewhere
02 Happy
03 Take Two
04 SDW
05 Deep Talking
06 Hudson Breeze
07 Steamroller
08 Subway Rumble
09 Love As I Know It
10 Rock On

musicians:

Admir “Dr. Blues” Hadzic: bass guitar
Barry "The Baron of the Blues" Harrison: drums
Zach Zunis: guitar
Jim Alfredson: Hammond B3, keys
Anthony Kane: harmonica

Special Guests:

Chris Eminizer: saxophones
Bill Vits: shakers on #1,3,4
Kevin Jones: congas, shakers, tambourine except #4
Louis Rudner: acoustic bass on #4