© Rootsville.eu

Big Bo (NL)
tiltle: Preaching The Blues
music: blues
year: 2018
label: Natural Records
booking: B Blue Music Productions (Vera van Faassen) mail
release date: february 16, 2018

info artist: Big Bo

© Rootsville 2018


Uiteraard zijn er heel wat blues muzikanten die bij het spelen van een akoestische gitaar of dobro zich geroepen voelen om als brenger van authentieke blues door het leven te gaan. Toch blijft er natuurlijk het verschil tussen de akoestische tak van onze geliefde blues en de 'real deal'. Onder die echte 'pre-war' blues verstaan we dus de muziek die destijds zonder technische hoogstandjes is opgenomen en wordt gebracht waarbij enkel de stem en het instrument in de spotlights komen te staan. Blues ook waarbij alle nummers een verhaal te vertellen kregen en waarbij we onherroepelijk gaan terug denken aan namen als Blind Willie McTell, Blind Boy Fuller, Blind Willie Johnson en Blind Lemon Jefferson. Natuurlijk hoefde je destijds geen visuele handicap te hebben om blues te zingen en waren er ook Charley Patton, Lead Belly, Arthur Crudup, Skip James, Bukka White, Mississippi Fred McDowell en naturellemente Robert Johnson. Vooraleer we hier die van #YouToo op onze nek gaan krijgen en voor een beetje evenwicht te zorgen vermelden we dan ook maar Bessie Smith, Ma Rainey, Mamie Smith, Sister Rosetta Tharpe en de wat latere Willie Mae aka Big Mama Thornton.

Vele van deze muzikanten stierven in armoede waarbij later hun nummers en het grote geld naar anderen ging. Denk maar aan songs als 'C.C. Rider', Goodnight Irene, Midnight Special, Matchbox Blues, Cotton Fields, Black Girl (Where Did You Sleep last Night) en Black Betty en dan grasduinen we nog maar enkel in het arsenaal van Lead Belly. Laten we zeker ook niet vergeten het contrast tussen de verdiensten van Arthur Crudup, die in volledige armoede stierf, en Elvis met diens zijn 'That's All Right Mama' die zich ermee een nieuwe Cadillac kon veroorloven. Vandaag de dag vallen ragtime, Piedmont, Hokum en Mississippi & Delta blues voor ons allemaal onder de noemer Pre-war blues en zijn we dus ook wat blij dat er artiesten zijn die deze 'blues' terug onder ons brengen en dit alsof het lijkt dat de nummers destijds werden opgenomen.

Eén zo iemand is onze noorderbuur Bo Brocken aka Big Bo. Dat dit niet zo maar een buitensporige ingeving is bewijst hij door al meer dan 30 jaar zijn hart aan de blues te hebben verloren. Als een onvervalste 'OMB' brengt hij klassiekers uit de 30, 40 en 50-tiger jaren weer tot leven. Nummers waarbij het verleden tot leven komt en dit mede door zijn 'colored voice', virtuositeit en fingerpickin' werk op dobro en 'cigarbox'.

Een waardering voor al zijn inspanning viel hem te beurt in 2015 toen hij als 'solo-artiest' de 'Dutch Blues Challenge' in de wacht sleepte. In 2016 mocht hij zo ook zijn land gaan verdedigen op de 'International Blues Challenge' in Memphis waar hij in 'het' land van de blues zomaar tot de halve finales kwam door te dringen. Een statement dat kan tellen. Ondertussen verscheen ook zijn album 'Travelling Riverside' waarmee hij in 2016 weerom in de prijzen viel. Verkozen als 'Best Dutch Blues CD' van 2015 inspireerde hem dit om op de ingeslagen weg verder te gaan. Nu op 16 februari komt dan deze 'Preaching Blues' uit waarop hij alweer volledig de kaart trekt van zijn illustere voorgangers. De tijd dat onze muzikanten in volledige onbekendheid en in armoede uit de belangstelling verdwijnen is nu minimaal maar toch, en zeker in de minder populaire muziek, moeten we onze 'blues' muzikanten blijven ondersteunen.

Deze 'Preaching Blues' met daarop 12 titels brengt ons daadwerkelijk terug naar die echte 'Pre-war' blues periode. Een selectie van songs die werden gekozen uit de theater show 'Preaching The Blues'. Het album werd 'mono' opgenomen met een uit 1937 afstammende BBC Marconi AXB Microfoon. Om zijn kunnen voor deze tak van de blues nog verder te etaleren was Big Bo ook de producer voor het album.

Openen doet hij met 'Preaching Blues' en daarmee bevinden we ons in het repertoire van de 'godfather of the blues', de Robert. Wanneer je naar dit album luistert kan je jezelf er moeilijk van ontdoen dat dit een hedendaagse muzikant betreft. Alsof de Delta nu richting 'Polders' is verschoven en de tulpen door katoenvelden worden vervangen. Het lukt je niet zomaar om deze authentieke blues te doen herleven, nee daarvoor moet je zeker over de juiste skills bezitten en doordat Big Bo al een '5' voor zijn jaren telt helpt dit wel.

Na 'Going Over The Hill' van 'Mississippi Fred McDowell die ook werd geëerd door de Stones met diens 'You Gotta Move' gaan we van de 'North Hill Country Blues' richting NOLA want het is daar dat Richard M. Jones in 1924 voor Thelma La Vizzo het daaropvolgende 'Trouble in Mind' schreef maar later door de vele opnamen als een 'blues standard' werd aanzien. Zeer intiem gebracht met toevoeging van de Mississippi saxofoon. Terug richting Delta dan met Booker T. Washington White aka Bukka White zijn 'Sic'Em Dogs On'.

Al was 'Blind Willie Johnson' een doorwinterde Texaan toch leunt diens gospel bluesje 'Keep Your Lamb Trimmed and Burning' eerder aan bij New Orleans. Uiteraard staan niet de volledige credits op Blind Willie's naam en moeten we hiervoor ook de bijbel bijhalen. Ook Big Bo heeft zeker tijdens deze opnamen aan #YouToo gedacht waarbij Bessie Smith haar 'Black Water Blues' werd toegevoegd aan deze uitmuntende selectie.

Over de juiste jaargang van het daaropvolgende 'Mississippi Bo Weavil Blues' zijn de meningen verdeeld maar feit is dat dit nummer in deze hoedanigheid werd toegeschreven aan Charley Patton en dus niet aan Big Bo al is zijn versie bijzonder authentiek te noemen. 'Blinde Willie' moet goed liggen bij Big Bo, net als Robert Johnson want ook het daaropvolgende 'Southern Can is Mine, 'You're Gonna Beed Somebody on Your Bound' en 'Terraplane Blues' komen uit hun respectievelijke repertoire. Op deze 'legacy' vinden we ook nog een onaantastbare 'traditional' terug in het nummer 'Pallet on The Floor' alvorens af te sluiten met 'Look at The People Standing at The Judgement' van Skip James welk we als een 'work song' kunnen beschouwen.

Nu kunnen we 'de' blues indelen in diverse stijlen maar wat wij noemen 'Pre-War' blues is en blijft de meest authentieke die er bestaat. Met iconische namen die ons allemaal zullen overleven en nog lang, heel lang in de geschiedenis zullen worden aangehaald. Feit is wel indien deze Big Bo in die betreffende periode moest geboren zijn hij zonder meer in dat rijtje zou passen. De beleving waarop hij dit doet en het brengen van zulke nummers getuigt van uitzonderlijke klasse en daarmee valt hij onherroepelijk terug mee in de prijzen en daar kunnen we niet blind voor blijven.

tracks:

01 Preaching Blues - Robert Johnson (1911-1938)
02 Going Over The Hill - Mississippi Fred McDowell (1906-1972)
03 Trouble In Mind - Richard M. Jones (1892-1945)
04 Sic'Em Dogs On - Bukka White (1906-1977)
05 Keep Your Lamb Trimmed and Burning - Blind Willie Johnson (1897-1945)
06 Black Water Blues - Bessie Smith (1894-1937)
07 Mississippi Bo Weavil Blues - Charley Patton (1891?-1934)
08 Southern Can is Mine - Blind Willie Johnson (1897-1945)
09 Terraplane Blues - Robert Johnson (1911-1938)
10 Pallet on The Floor - Traditional
11 You're Gonna Need Somebody on Your Bound - Blind Willie Johnson (1897-1945)
12 Look at The People Standing at The Judgement - Skip James (1902-1969)

Musicians:

'Big' Bo Brocken