© Rootsville.eu

Big Harp George (US)
tiltle: Uptown Cool
music: blues
release date: july 16, 2018
label: Blue Mountain Records
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
info artist: Big Harp George

© Rootsville 2018


A Chromatic Harp, some horny horns and joyful blues, live can be beautiful...

George Bisharat aka Big Harp George is afkomstig van de San Francisco Bay Area en dankt zijn naam niet aan zijn gestalte maar doordat hij meestal de chromatische Mississippi saxofoon komt te bespelen. Zijn inspiratie haalde hij uit het beluisteren van namen als George 'Harmonica' Smith, William Clarke en Paul deLay. In 2014 bracht Big Harp George zijn debuutalbum 'Chromaticism' uit wat hem meteen een nominatie als 'Best New Artist' kwam op te leveren. In 2016 volgde dan de release van het album 'Of Wash My Horse In Champagne' en nu op 16 juli wordt zijn nieuwste 'Uptown Cool' uitgegeven.

Net als op zijn debuutalbum doet 'Big Harp George' ook nu beroep om gevestigde waarden als Little Charlie Baty, Kid Andersen en Chris Burns aan de 'black & white keys'. Al meteen viel op dat ook een 'horn section' aanwezig is en met een trombone en tuba in de gelederen weten we zonder te luisteren al dat we ook wel eens richting New Orleans trekken.

Opener 'Down to the Rite Aid' is wat je er kan en mag van verwachten. Happy feelin' blues gedragen door George's chromatische harp. Little Charlie Bate's rifjes en de toevoeging van de horns en de beroering van de keys door producer Chris Burns maken er meteen een West Coast bluesje van. Al onmiddellijk op het daaropvolgende 'Internet Honey' krijgen we door Mike Rinta op de trombone dat NOLA gevoel.

Op deze 'Uptown Cool' ook eens geen covers en zo ontplooit Big Harp George zich als een getalenteerd songwriter, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Dat Little Charlie Bate zich bereid vond om mee te werken met George heeft misschien ook een beetje met heimwee te maken want de stemintonatie van Big George leunt akelig dicht bij deze van Rick Estrin. Het verschil met de 'Night Cats' zijn de toevoeging van de blazers en keyboard.

Met 'I Wanna Know' voelen we ons door het rumba ritme meteen ergens op een wit strand met een pina colada in de hand. Zeer zuiderse en relaxerende blues ritmes waarna een innig mooi jazzy bluesje volgt met 'Nobody's Listening'. Ook 'Cold Snap By the Bay' kunnen we in deze categorie thuisbrengen. Nummers met die heerlijke grooves van George's chromatische harp. Na de funky titeltrack 'Uptown Cool' bevinden we ons dan met het afsluitende 'Lord Make Me Chaste' ergens in Baton Rouge. Heerlijk luisterend album deze 'Uptown Cool' van Big Harp George.

tracks:

01 Down to the Rite Aid
02 Internet Honey
03 Alternative Facts
04 I Wanna Know
05 Nobody’s Listening
06 In the First Place
07 Standing in the Weather
08 Bulletproof
09 Cold Snap By the Bay
10 Just Calm Yourself
11 Uptown Cool
12 Lord Make Me Chaste

musicians:

Big Harp George: vocals, harmonicas
Chris Burns: keyboards
Alexander Pettersen: drums
Joe Kyle: basses
Kid Andersen: basses, guitars, percussion
Little Charlie Baty: guitars
Loralee Christensen: vocals
Michael Peloquin: saxes
Mike Rinta: trombone, tuba
D’Mar: percussion
Derick Hughes: vocals