© Rootsville.eu

Bill Wyman's Rhythm Kings (US)
tiltle: Studio Time
music: blues- rock - jazz
release date: april 28, 2018
label: Edsel
info artist: Bill Wyman

© Rootsville 2018

 

Bill Wyman richtte zijn Rhythm Kings nadat hij als bassist dat ene groepje 'The Rolling Stones' had verlaten. Een groep waarbij heel wat andere sterren de revue passeerden zoals Mick Taylor, Albert Lee en Georgie Fame om er maar een paar te noemen. Het is niet de bedoeling geweest om veel eigen werk te spelen maar de inhoud van de concerten van Bill Wyman en zijn Rhyhtm Kings beperkten zich veelal tot het spelen van covers waarbij hij zijn rol beperkt als bassist van deze formatie.

'Studio Time' is dan ook geen openbaring van nieuwe nummers maar covers en materiaal dat van opnames die zelfs al dateren van 1987. Ook nu laat hij namen als Albert Lee, Georgie Fame, Terry Taylor en Andy Fairweather opdraven in de studio en lijkt het uitbrengen van dit album eerder om business time.

Het album is dan ook een beetje een reis doorheen de geschiedenis van blues, rock en rock 'n roll uit de vorige eeuw en het was ondertussen al van 2004 geleden dat Bil Wyman nog de studio introk. Op het album winden we 15 nummers terug met als opener 'Beds Are Burning' van Midnight Oil. Verder ook nog werk van Willie Dixon, Slim Harpo, Jimmie Rodgers, Louis Jordan and Don Covay. Dit samen met toch enkele originals waar bij ook 'Skiing Blues' in co-writing met Georie Fame.

Verder ook nog Lonn Russel's 'My Wife Can’t Cook' waarvan The Phantom Blues Band, de huisband van Taj Mahal een sterke versie hebben. Ook te beluisteren Canned Heat's 'Going Up The Country' en 'Got Love if You Want It' van Slim Harpo. Ook 'Shoes' krijgt op dit album een soulvolle versie waarna George Fame te beluisteren op met het jazzy 'Skiing Blues'. Jazz blijft het ook met Santa 'Baby' en afsluiten doen ze met rhythm 'n blues op 'Jazz Walk'. Meestal covers dus maar toch ook een meer dan aangenaam album om in je collectie te hebben.

tracks:

01 Beds Are Burning
02 Open the Door
03 You’re the One
04 Going Up the Country
05 Long Comma Viper
06 My Wife Can’t Cook
07 I’m Shorty
08 Got Love if You Want It
09 Shoes
10 Dr. Watson Mr. Holmes
11 These Kind of Blues
12 Blue Light Boogie
13 Skiing Blues
14 Santa Baby
15 Jazz Walk