© Rootsville.eu

Billy & Bloomfish (B)

tiltle: Happy Incomplete
music: americana-folk
year: 2018
label: Lie Records
promotion: Donor Productions
booking: Bonnie Attempts (mail)
CD release party: january 27, 2018

info artist: Billy & Bloomfish

© Rootsville 2018


Billy & Bloomfish is het pseudoniem voor Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels, het duo waarvoor België eerlijk gezegd te klein zou moeten zijn. Een duo dat zou moeten 'touren' in het land van de Americana in plaats van hun tijd te verdoen in een of ander donker hoekje in een afgeleefd café. Allemaal goed en wel en het is best dat dit niet zo is omdat we dan ook één van onze bekendste roots families die ons land rijk is zouden zien opsplitsen. Het zou ook zonde zijn moesten we dan ook nog Josephine en Hermine Rielemans gaan missen. So home sweet home ;-).

Deze maand is er op 27 januari in het 'Zuiderpershuis' te Antwerpen de CD release party van hun lang verwachte nieuwe album 'Happy Incomplete'. Niet dat we 'Ridin' The Rods' al beu waren maar toen ze op hun optredens vorig jaar het ballontje oplieten gaan voor het uitbrengen van een nieuw album bleef de nieuwschierigheid uiteraard dag na dag toenemen. Naast Billy & Bloomfish konden we beiden nog wel in andere projecten horen want zo waren deze 'Blues Angels' uiteraard ook outstanding als vrouwelijke familieleden in de 'Unfamous Roots Rielemans Family Orchestra'.

Ooit stelde 'Billy' me teleur toen ze tijdens de samensmelting rond de twee eeuwen haar tijd roemloos zat te verdoen aan 'den toog' van een Diestse bluesclub. Dit terwijl ze een van de prachtigste 'blues' stemmen van het westelijk Europese halfrond had al kon ze de pijn verzachten door toch met regelmaat een 'straf' solo album op de markt te brengen. Gelukkig ook voor onze muzikale erfenis koos Bloomfish na een toch veelal aanwezigheid op het kleine scherm voor de muziek. Het is dus voor de muziek liefhebbers van uitstekende muziek een godsgeschenk dat Kathleen en Pascale zich als 'Billy & Bloomfish' verenigd zagen.

in de tijdspanne tussen de twee album konden Billy en Bloomfish hun skills al songwriters natuurlijk de vrije loop laten en het resultaat is dan ook overweldigend. Hun samenzang en samenspel zijn hier bijna uniek te noemen evenals de puurheid van de conversaties tussen akoestische gitaar en de 'ruan' (chinees snaarinstrument). Het resultaat is een 11 nummers tellend nieuw album waarvan er 8 stuk voor stuk nieuwe originals zijn.

Openen doen 'Billy & Bloomfish' zeer ingetogen met het meeslepende 'Crack in the Wall'. Vanaf de eerste noot weet je dat je jezelf zult moeten wegbannen van alle verder storende geluiden. Beklijvende samenzang en achtergrond vocals die je meteen naar de strot grijpen. Alsof je ergens op het terras zit buiten aan een 'cantina' krijg je met de titeltrack 'Happy Incomplete' een bevrijdend gevoel van zuiver ongedwongen liefde luisterend naar een woordeloos gesprek tussen twee geliefden.

Nummers als 'Sad-Eyed Woman' en 'The Brighter Side' zijn alleen maar een bevestiging dat deze 'Billy & Bloomfish' nooit zouden worden van elkaar gerukt. Als je luistert naar nummers als 'Broken Man' voel je ondanks de sombere en tragische beleving in het nummer, hoe onwaarschijnlijk ook, de winterblues verdwijnen. Voor de met regelmaat bezoekers van de concerten van dit duo en ook van hun muzikale familie klinkt 'Sing Bluebirds Sing' vertrouwd in de oren, een vrolijk en opwekkend nummer.

'Mulberry Mine' en 'So Quiet' zijn twee nummer waarbij Billy & Bloomfish de inspiratie haalden bij twee poëten van de Lage Landen met name Marion Oprel en Paul Cox. Met 'Out Of The Rain' sluiten ze dit prachtige album af met een cover van één van de grootste hedendaagse songwriters in de blues. Eentje waarbij dit prachtige nummer van Tony Joe White een nieuw leven krijgt, alsof een jonge Bonnie Riatt door de speakers klinkt. So let's hear it for the girls...en als we verder gaan op de titel van dit weergaloos album is het niet compleet zonder een vervolg ;-)

 

tracks:

01 Crack in the Wall
02 Happy Incomplete
03 Sad-eyed Woman
04 Broken Man
05 The Brighter Side
06 Sing Bluebird Sing
07 Just a Smile
08
Mulberry Mine
09 So Quiet
10 Warriors of the Rainbow
11 Out of the Rain

Billy & Bloomfish are:

Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels