© Rootsville.eu

Billy Price (US)
tiltle: Reckoning
music: soul
release date: june 15, 2018
label: VizzTone Label Group
info artist: Billy Price

© Rootsville 2018


Door het winnen van een 'BMA' in 2016 kwam Billy Price uitdrukkelijk in beeld. Hij werkte ondertussen samen met gitarist Roy Buchanan en was de zanger op twee van Buchanan's vroegere albums. Persoonlijk leerde ik deze soulvolle Billy Price kennen met het album 'Night Work' dat hij in 2009 samen met de Franse gitarist Fred Chapelier uitbracht. Het is niet voor niets dat Billy ook wel de ‘East Coast Blue-eyed Soulman’ wordt genoemd. Zijn ‘Billy Price band’ werd opgericht in 1990 en in 2003 deed hij zelfs het BRBF te Peer aan met deze formatie.

Ook met een van zijn vrienden, Mr. Otis grand kon hij het ook goed vinden wat in 1997 resulteerde in ‘The Soul Collection’. Vorig jaar werd nog een 'live recording' van de Billy Price Band uitgebracht. Zijn nieuwe album 'Reckoning', geproduceerd door Kid Andersen en opgenomen in diens Greaseland Studios in San José Cal. Het album zal op 15 juni 2018 door Vizztone Label Group worden uitgebracht. Je kan deze Billy Price beschrijven als één van de beste blanke soulstemmen in de bluesscène.

Deze 'Reckoning' is Billy Orice zijn eerste solo studio album in vijf jaar werd een verzameling van, eigen originals en covers van onder meer Bobby Bland, Otis Redding en J.J. Cale. Openen doet Billy Price met het soulvolle '39 Steps'. Soul is trouwens de rode draad doorheen alle nummers op dit album en zo kan JJ Cale's 'No Time' zelfs de 'soul charts' bestormen. Bij de eerste noten van de prachtige ballad 'I Love You More Than Words Can Say' hoef je niet langer na te denken wie dit nummer eerst heeft uitgebracht. Eddie Floyd en Booker T. Jones waren de componisten en het was Otis Redding die het in 1967, het jaar van zijn dood, op plaat heeft gezet.

Een hoofdbestandsdeel in soul is wel een blazer sectie en deze zijn alom aanwezig zoals in het swingende 'I Keep Holding On'. Aan zijn samenwerking met Fred Chapelier hield hij het lichtje met funk geïnjecteerde 'Never Be Fooled Again' over. Heerlijk zom luisteren zijn ook de uitstekende backing vocals. Afsluiten doet Billy Price op deze 'Reckoning' weerom met het soulvol bluesje 'Your Love Stays With Me' en daarmee hebben we weerom een album dat bij mezelf steeds in handbereik zal liggen...hierheen halen die handel!

tracks:

01. 39 Steps
02. Dreamer
03. Reckoning
04. No Time
05. I Love You More Than Words Can Say
06. I Keep Holding On
07. One And One
08. Get Your Lie Straight
09. Never Be Fooled Again
10. Expert Witness
11. Love Ballad
12. Synthetic World
13. Your Love Stays With Me

musicians:

Billy Price: vocals
Kid Andersen: guitar
Alex Pettersen: drums
Jerry Jemmott: bass
Jim Pugh: keys
Johnny Bones: sax
Nancy Wright: sax
Konstantins Jemeljanovs: trumpet