© Rootsville.eu

Billy Walton Band (US)
tiltle: Soul of A Man
music: blues - soul
year: 2018
label: Vizztone Records

info artist: Billy Walton

© Rootsville 2018


Net als 'The Boss' en 'Southside Johnny' weet ook deze Billy Walton zijn weg in Asbury Park welk in de 60-tiger jaren een thuis was voor vele stijlen in de muziek. Zelf speelde hij ook reeds met 'Southside Johnny & the Asbury Jukes' en dan weet je onmiddellijk welke richting we uitgaan met deze 'Soul of A Man'. Persoonlijk doet deze Billy Walton me denken aan de begin jaren van een Mike Zito of een Eric Lindell. Diezelfde flair van gitaar spelen en net als beiden ook een soulvolle klankkleur.

Met deze 'Soul of A Man' brengt deze Billy Walton en zijn band een 6de album op de markt na 'Wish For What You Want' uit 2014 en waarop de producer van dienst niemand minder was dan drummer Tony Braunagel. Ook al toert deze Billy Walton al sinds 2007 doorheen de US en Europa is dit voor mij de eerste kennismaking met hem. Naast het brengen van rock- en soulvolle swingende muziek kunnen we ook niet naast zijn skills als songwriter kijken.

Openen doen ze volledig in West-Coast stijl met 'Save The Last Dance' waarna ze met enige NOLA intro aanzetten voor het swingende 'I Don't Know'. De mix van snedige gitaarrifjes vergezeld van blazers en keys maken van dit album een heuse soulblues party. Met het rockende 'Hell 'n Highwater gooien ze het roer een ietsje om met het veel stevigere 'Hell 'n Highwater'. 'My Little Bird ' is dan weer zo een heerlijke soulsleper en blijft de klankleur van Billy zoals de meeste nummers op het voorplan.

Als je een liefhebber bent van de soulblues van onder meer Southside Johnny zal je ook van deze Billy Walton gaan houden, zeker ook na hun geslaagde versie van 'Green River'. Afsluiten doet deze Billy Walton swingend met nummers als 'Can't Keep A Good Man Down', en wetende dat er nog Festivals hun affiche niet volledig krijgen beëindigen we deze recensie met een groot 'questionmark'.

 

tracks:

01. Save The Last Dance
02. I Don't Know
03. Hell 'n Highwater
04. Something Better
05. My Little Bird
06. Let Go
07. It Ain't True
08. Shine The Light
09. Green River
10. Poison Pill
11. Minglewood
12. Can't Keep A Good Man Down
13. Days Like These