© Rootsville.eu

Black Market III (US)
tiltle: Dashboard Jesus
music: blues - roots
release date: november, 2018
label: Rip Cat Records
info artist: Black Market III

© Rootsville 2018

 

Een jaartje zonder Black Market III, we waren er bijna aan gewoon geworden en dan is er plots het nieuws dat Scottie Blinn en Roxanne Coverdale een contract hebben ondertekend bij het label 'Rip Cat Records'. Het label uit Californië waar ook namen als Kid Ramos, Alistair Greene, John Clifton e.v.a. zijn gehuisvest. 'Black Country' (album report) een hommage aan Led Zeppelin met nummers als 'Kashmir', 'Black Mountain Side' en 'Tangerine' is ondertussen al twee jaar uit en dus vonden ze ten huize van Blinn-Coverdale dat het tijd was voor iets nieuws.

Scottie Blinn is hier in België en Europa al lang geen onbekende meer. De 'die hards' herinneren zich nog wel 'The Mississippi Mudsharks'. Een formatie die later uitgroeide tot de 'Mississippi Mudsharks' en zo ook nog als gewoonweg 'Mississippi Mud' te clubs hier onveilig kwamen te maken. Uiteindelijk sloten Scottie Blinn en zijn echtgenoot Roxanne Coverdale naast het familiale ook een muzikaal verbond en was 'Black Market III' geboren. Er was dan de EP 'Songs That Shake The Cage' waarna er de prijspakker 'Black Roses' volgde. Een album dat in 2014 werd genomineerd als 'Best Blues Album' tijdens de San Diego Awards. In 2015 volgde er het album 'Vanarchy Live' een soort 'best of' en uitgebracht op 'Double Barrel Records'. 2016 werd dan het jaar dat Roxanne en Scottie een tribute brachten aan hun favoriete rock band 'Led Zeppelin' en meteen ook de grote vuurdoop voor Rioxanne Coverdale als bassiste en zangeres in 'Black Market III'.

Zoals we het gewoon zijn bij 'Black Market III' is deze 'Dashboard Jesus' een mix van covers en originals aangevuld met een paar traditionals die tot de verbeelding spreken. Als vaste drummer en percussionist op het album werd er beroep gedaan op Alan West, de ex-drummer van onder meer James Harman. Verder nog een aantal 'special guests' met voornamelijk op de traditional 'Oh Mary Don't You Weep' een keur van excellente muzikanten.

Opener van deze 'Dashboard Jesus' is Otis Blackell's floorfiller uit 1953. Een nummer waarmee deze rhythm 'n blues artiest waanzinnig veel succes mee boekte. Soulblues in een donker jasje dan met Bobby Bland zijn 'I Wouldn't Treat A Dog (The Way Your Treated Me), iets wat we dadelijk nog niet zo hadden verwacht van 'Mad Dog' Blinn. Met 'Your Love Is So Cruel' krijgen we dan Roxanne Coverdale aan het woord waar ze wordt bijgestaan door Billy Watson op de chromatische harp. Een nummer dat best kan wedijveren als soundtrack voor een nieuwe Tarantino film.

De fans van 'Black Market III' zullen dan wel Scottie's eigen 'When The Sun Goes Down' herkennen, een nummer dat het altijd wel goed doet op de 'live' concerten van de band. Hier op dit album in een ietwat nieuw arrangement gebracht met extra toevoeging van gitaar en percussie. Het wereld nummer 'House Of The Rising Sun' komen ze te brengen in een sfeer zoals deze traditional moet worden gebracht. Sterk hierop zijn de B3 grooves van Gary St. Clair.

Een korte 'Prelude' is dan de aanzet voor het genomineerde 'Black Roses'. De blues 'n roots zoals Scottie dit het liefst komt te brengen. Donker en zinderend! Waanzinnig mooi is dan 'Regresare' waarbij Roxy het nummer komt te brengen in haar moedertaal. Mooie en meeslepend mede door de violen en het accordeon werk van Jesus Cuevas, in de sfeer van een Ry Cooder. Na het he tmet rock getinte nummer 'Love and Let Live', dat Scottie en Roxy als duet brengen krijgen we met 'Oh Mary Don't You Weep' een traditional dat al door zovelen werd vertolkt maar hier met dit arrangement toch een punt van attentie verdient. Ook 'Live' is dit een smaakmaker. Een nummer met een rumba gevoel met als special guest zeker niet vergeten te vermelden Anson Funderburgh en een Carl Sony Leyland aan de barrelhouse piano. Afsluitend is er de traditonal 'Gallows Pole'. Een semi-akoestisch zeer hoogstaand nummer met vocale inbreng van de 89-jarige bluesman Tomcat Courtney, he gives you the shivers...

tracks:

01 Daddy Rollin' Stone
02 I Wouldn't Treat A Dog (The Way Your Treated Me)
03 Your Love Is So Cruel
04 When The Sun Goes Down
05 House Of The Rising Sun (traditional)
06 Prelude
07 Black Roses
08 Regresare
09 Live and Let Live
10 O' Mary Don't You Weep (traditional)
11 Gallows Pole (traditional)

musicians:

Scottie Blinn: guitar, vocals
Roxanne Coverdale: bass, vocals
Alan West: drums

special guests:

Billy Watson: chromatic harmonica on #03
Gary St. Clair: B3 on #05
Jesus Cuevas: accordion on #08
Jules Whelpton: violin on #08
Breanna Wallace: violin on #08
Anson Funderburgh: guitar on #10
Carl Sonny Leyland: pano on #10
Roni Lee: choir vocals on #10
Joe Harris: choir vocals on #10
Cami Smith: violin on #10
Tomcat Courtney: vocals on #11