© Rootsville.eu

Blue and Broke (B)
tiltle: Edward
music: Blues - Gospel - Pop
release date: april 25, 2018
label: Bluemusic
info artist: Blue and Broke

© Rootsville 2018


Het begon allemaal in 1997. Melissa Anthuenis, Pedro De Bruyckere, Danny Verstraete, Yves Bonne en Wim De Roeck kwamen deze 'Blue and Broke' op te richten. Meteen al in de prijzen vallen, niet mis hoor, want ze wonnen dat jaar al meteen 'Kort Gerockt' op de Genste Feesten. Een van de benifiets van die prijs was dat ze in de 'Vooruit' het voorprogramma mochten doen van 'Marianne Faithfull' en ook dat staat maar mooi op het palmares. De groep maakte vervolgens 3 elektrische demo’s en 1 akoestische en brachten een cd uit onder de naam 'Moreen' met Jeroen en Pieter als ritmesectie. In 2004 hadden ze er even genoeg van en zo belandde 'Blue and Broke' voor een lange tijd in de 'deep freez' en dit was geen funk :-)

Danny, Melissa en Pedro kregen in 2013 de smaak terug te pakken en in 2016 kreeg hun single 'Naive' regelmatig airplay op 'Radio 1' en was er de CD 'Kiss Me Twice'. Nu is er het nieuwe album 'Edward'. De inspiratie voor dit nieuwe 13-nummers tellende album ginen ze halen bij de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Het resultaat is een album geworden dat zeer warm aanvoelt met ruimte voor blues en gospel maar ook soms poppy getint.

Van origine is deze 'Blue and Broke' een 5-koppige band maar is 'Live' een ware kameleon die zich aan iedere setting weet aan te passen. De bouwstenen zijn evenwel steeds de mooie klankkleur van Melissa Anthuenis dit georkestreerd door gitaar en orgel.

Openen doen ze bijzonder soulvol en bluesy met de mooie ballad 'House Tops' een nummer waar de intensiteit en warmte zo vanaf druipt. Een nummer ook waarbij je meteen aan je speakers gekluisterd blijft. Dat de diversiteit van deze 'Blue and Broke' een hoofdrol speelt bij de nummers kan je opmaken doordat ze al meteen met 'Dawn in Pennsylvania' het geweer van schouder veranderen en hier meteen met hit potentieel komen aandraven. Een nummer in twee delen waarbij ze in de overschakeling richting gospel drijven.

Soms melancholisch dan weer mijmerend zoals op 'Automatic' waarbij Pedro De Bruyckere met een ietwat breekbare stem de vocals voor zich neemt. Na het intieme 'Early Sunday Morning' krijgen we vervolgens met vervolgens het grappig aanvoelende 'Chop Suey'. 'Edward' is een album met ruimte voor interpretatie en waarbij een breed publiek kan worden aangesproken met een 'crew' die meer dan professioneel hun nummers diep tot je laten binnendringen.

tracks:

01 House Tops
02 Dawn in Pennsylvania
03 Compartiment C. Car 193
04 Automat
05 Station Service
06 Early Sunday Morning
07 New York Office
08 Chop Suey
09 Excursion into Philosophy
10 Hotel by a Railroad
11 Woman in the sun
12 Automatic (reprise)
13 Two On The Aisle

musicians:

Melissa Antheunis: vocals
Pedro De Bruyckere: guitars, vocals
Danny Verstraete: piano, Hammond, Mellotron
Augustijn Vermandere: bass
Niels Delvaux: drums, percussion

Backing & Gospel Choir : My Groovy Sisters

Horns: Yves Fernandez, Frederick Heirman & Marc De Maeseneer