© Rootsville.eu

Blues Caravan 2017 (Big Daddy Wilson, Si Cranstoun, Vanessa Collier)
tiltle: Blues Got Soul
music: blues - soul - rhythm 'n blues
year: 2018
label: Ruf Records

info artists: Big Daddy Wilson - Si Cranstoun - Vanessa Collier


© Rootsville 2018


Thomas Ruf's Blues Caravan is en blijft steeds ieder jaar weer een interresant gegeven. Deze traditie dateert al van 2005 en is voor meerdere artiesten al de perfecte springplank geweest voor hun Europese carrière. Voor de editie van 2017 met als subtitel 'Blues Got Soul' selecteerde Thoms Ruf niemand minder dan de Big Daddy Wilson, de man die gospel, soul en blues moeiteloos in elkaar kan laten vloeien en we met regelmaat op onze podia kunnen bewonderen. Het vrouwelijk gedeelte in dit gezelschap van 2017 is niemand minder dan Vanessa Collier en zij is een wervelende saxofoniste uit de US. Als derde radertje in deze feilloos lopende klok krijgen we de Britse Rhythm 'n Blues sensatie Si Cranstoun. Alle drie hebben al zeer succesvolle albums uitgebracht onder eigen naam. Big Daddy Wilson vorig jaar nog met 'Neckbone Stew' (album report) en ook Vanessa bracht in 2017 haar 'Meeting My Shadow' uit (album report).

Naar aloude gewoonte krijgen we dus ook een digitale registratie van deze 'Blues Caravan 2017' en ook al is betreft het hier een 'live' opname toch is er dan ook de beleving van hun wervelende concerten te beleven. Vast gegeven ook is dat ze alle drie een of meerdere nummers samen brengen en dan als een soort 'spotlight' ieder op hun manier de blues kunnen bijbrengen aan deze 'Caravan'.

Met opener 'Unchained My Heart' van Brother Ray geven ze meteen een soulvolle aanzet op deze 'Blues Got Soul'. Een nummer waarop de drie verschillende stemmen hun eigen dimensie geven aan deze wondermooie klassieker. Van de soulvolle klankkleur van Big Daddy Wilson over de funky rooves van Vanessa Collier tot de retro sound en rhythm 'n blues van Si Cranstoun.

Tijd voor de bijlage dan van Vanessa Collier met onder meer de funk en soul uit haar album 'Meeting My Shadow' de nummers 'Poisoned The Well' en 'Two Parts Sugar, One Part Lime' en 'Tongue Tied' uit haar eerder repertoire. Meteen is de toon gezet voor een zeer dansbare editie van deze 'Blues caravan 2017'. Het is een algemeen geweten dat de muzikanten die kiezen voor de good 'ol rhythm 'n blues in de lift zetten en dat bewijst de Britse sensatie op dit gebied Si Cranstoun hier met 'All Around The World', het aanstekelijk swingende 'Coupe De Ville' en het gospel getinte 'Run Free'.

Tijd dan voor een trio van de hand van Big Daddy Wilson met uit zijn laatste album en tevens de opener ervan 'Cross Creek Road'. Diegene die Big Daddy Wilson met regelmaat gaan zien kennen uiteraard ook het bijzonder mooie 'Walk A Mile In My Shoes', om even stil te van worden. Met het medley op 'Country Boy' krijgen we dan de beloofde portie van 'Blues Got Soul'. Tijd om de drie kompanen van deze editie 2017 terug samen aan het woord te laten met het bijzonder soulvolle 'You're Gonna Make Me Cry'. Om tranen met tuiten te wenen wanneer je weet dat het hier op dit album bijna gedaan is zeker na de kippenvel moment met 'Bring It On Home To Me' van wijlen Sam Cooke.

Spijtig dat het gedaan is en daar kan Sam's 'Twistin' The Night Away' helaas nog maar weinig aan veranderen... op naar de 'Blues caravan 2018' met Bernard Allison, Vanja Sky en Mike Zito!!!

tracks:

01 Unchained My Heart
02 Tongue Tied
03 Poisoned The Well
04 Two Parts Sugar, One Part Lime
05 All Around The World
06 Coupe De Ville
07 Run Free
08 Cross Creek Road
09 Walk A Mile In My Shoes
10 Country Boy Soul Medley
11 You're Gonna Make Me Cry
12 I Wanna Know Why
13 Bring It Home To me
14 Twistin' The Night Away

musicians:

Big Daddy Wilson: vocals
Vanessa Collier: vocals, Sax
Si Cranstoun: vocals
Laura Chavez: guitar
Roger Inniss: bass
Markku Reinikainen: drums