© Rootsville.eu

Blues Ghetto (I)
tiltle: Down in the Ghetto
music: blues
year: 2018
label: Sound Italia

info artist: Blues Ghetto

© Rootsville 2018


Met enige vertraging is dan het debuutalbum van 'Blues Ghetto' tot in onze speler geraakt. Voor deze 'Blues Ghetto' moeten we richting Italië kijken. We weten al een paar jaar dat het land van 'La Mama' uitstekende blues muzikanten voorbrengt en dus kunnen we met deze 'Blues Ghetto' er eentje aan het rijtje toevoegen. Dit kleine combo hun roots ligt in de nabij Milaan en het was gitarist Sergio Cacopardo die samen met zijn 'partners in crime' deze nieuwe formatie kwam op te richten. Zijn blues bro's zijn Marcus 'Bold Sound' Tondo, als klankbord en harper en de ritme sectie Alessandro 'Taylor' Porro aan de upright bass en drummer Giancarlo 'Silverhead' Cova.

Wat brengen ze ons? Deze 'Blues Ghetto' brengen vooreerst blues uit de periode van het ontstaan van de elektrische tak van deze muziek. Net als de vergelijkbare 'Egidio 'Juke' Ingala brengen ze fit op een speelse wijze met soms een hoog 'jump' gehalte. Dit viertal zweert dus ook trouw aan namen als Little Walter en John Lee Hooker, maar ook namen als Kim Wilson en zelfs Charlie Baty aka Little Charlie passeren de revue.

Denk nu niet onmiddellijk dat het een album betreft met de altijd weerkerende covers. Deze 'Blues Ghetto' komen ook verfrissende originals in hun debuutplaat te steken zoals 'Down There', 'My Home is in the Ghetto' en 'Miles Away'. Drie eigen composities van de hand van Sergio Cacopardo. Een fris arrangement krijgen we ook op Little Walter zijn 'Ah'w Baby'. Met een hoog jump gehalte is er ook het instrumentale 'Wilson Boogie' van harper Marcus Tondo waarop hij laat horen dat hij het 'blazen' bijzonder goed onder de knie heeft. Met 'Ain't Gonna Do It' komen we in het tijdperk van de swingband van Dave Bartholomew terecht een nummer uit 1950 dat ook werd uitgegeven door Fats Domino.

Altijd een van mijn favoriete instrumentale jump bluesjes geweest is Clarence 'Gatemouth' Brown zijn 'Okie Dokie Stomp' en ook deze 'Blues Ghetto' weten daar een verfrissende versie van te brengen. Ze sluiten hier hun debuutalbum af zoals het hoort met een perfecte boogie van JLH...

tracks:

01 Two Bones and a Pick
02 Down There
03 Ah'w Baby
04 My Home is in The Ghetto
05 One More Change
06 Baby Please Don't Go
07 Wilson Boogie
08 Don't Boss Me
09 Miles Away
10 Ain't Gonna Do It
11 Rock With Me
12 Sadie
13 Okie Dokie Stomp
14 Rollin' and Tublin'
15 Boogie Rambler

musicians:

Marcus 'Bold Sound' Tondo: vocal, harp
Sergio 'Juke' Cacopardo: guitar
Alessandro 'Taylor' Porro: double bass
Giancarlo 'Silverhead' Cova: drums