© Rootsville.eu

B.R. Lively (US)
tiltle: Into The Blue
music: Folk - Americana
release date: august 10, 2018
label: independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: B.R. Lively

© Rootsville 2018


Bryan Blaylock aka B.R. Lively is een rondtrekkende troubadour met roots in Dallas TX. Het album bestaat al meer dan een decennium en werd vorig jaar uitgebracht in land van herkomst. Op 10 augustus 2018 is dan Europa aan de beurt. Dit album beschrijft die reis. Het is een ontwaken en een uitnodiging.

Het is duidelijk dat B.R Lively hier bewust een verandering brengt in vergelijking met zijn vorige projecten. Hij is niet langer gewoon bezig met het bespelen van een instrument, Lively leert er een te worden. Met deze instelling ging Lively de studio in om zijn eerste soloalbum op te nemen. Gordy Quist, een recente vriend en mentor (bekend bij de meeste van Band of Heathens), identificeerde zich met de quest van de songwriter en hielp hem deze visie tot leven te brengen in de Texas Treefort Studio in Austin, Texas.

 Zich bewust van de moeilijkheid om deze nieuwe diepte in en om zichzelf te verkennen terwijl hij bezig was met het geluid van zijn huidige leven, gaf Lively zijn bezittingen weg, verhuisde hij uit zijn huis. Hij wilde de ruimte die nodig is voor een dergelijke ontdekking stilzetten, vereenvoudigen en creëren.

'Into The Blue' is een mix van folk, jazz en soul en kan bij momenten als 'filmisch' worden beschouwd.  Ze namen de compositievaardigheden mee van Thomas Avery (Lively's oude vriend en muzikale partner), muzikale bekwaamheid van Gordy's bandleden Scott Davis en Richard Millsap, en engineering meesterschap van Jim Vollentine. Samen transformeerden ze Lively's poëzie in een sonische reis van geest.

Een bijzonder intimistische plaat met als opener het mooie 'Into The Blue'. Vervolgens krijgen we met 'Summertime Sky' een parel van een nummer met jazzy invloeden. De inbreng van een 'string quartet' en niet in het minst de blazers met een doordringende Bob Lewis op trombone maken van deze "Into The Blue" een album waarbij je jezelf best kan inleven in de wereld van deze moderne troubadour. Intieme nummers met heerlijk harmonie zang van backing vocals zoals op 'Oh These Eyes' laten je wegdromen in een mystieke sfeer.

tracks:

01. The Blue
02. Summertime Sky
03. Oh These Eyes
04. Lonesome
05. Are We In It For the Gold
06. The Day That I Die
07. Minute By Minute
08. Fighters
09. Coyote
10. Free Of
11. Gratitude

musicians:

Bryan Blaylock (B.R.Lively): acoustic guitar, vocals

Lauren Hunt: backing vocals
Thomas Avery: Hammond, piano
Gordy Quist: guitars, backing vocals
Scott Davis: bass, piano, banjo, backing vocals
Richard Millsap: drums, percussion, backing vocals

String Quartet:

Marla Feeny: violin
Tracy Woodard: violin
Sherwood Mitchell: viola
Jean Gay: cello

Horn duo:

Ken Gregory: trumpet
Bob Lewis: trombone