© Rootsville.eu

Bram Weijters & Chad McCullough (B/US)
tiltle: Pendulum
music: Atmospheric Jazz
release date: november 15, 2018
label: Monks and Thieves
info artist: Bram Weijters - Chad McCullough

© Rootsville 2018

 

De vijfde samenwerking van de Belgische jazzpianist Bram Weijters en de Amerikaanse tompettist Chad McCullough leidde met deze "PEndulum" tot het uitbregnen van hun tweede album als duo. Het album bestaat uit 25 nummers sie samen bij a een suite van een uur vormen. Het album zal eerst in Amerika worden voorgesteld door een intense tour van twee weken.

De mensheid zal altijd gefascineerd blijven door het verstrijken van de tijd. Gedurende de geschiedenis ontwikkelden mensen ook zeer complexe uurwerken om de tijd te kunnen meten. De Belgische pianist en componist Bram Weijters heeft zich hierin laten inspireren om de muziek voor Pendulum samen te stellen.

Pendulum is een suite met 25 bewegingen, gebaseerd op een gemeenschappelijke muzikale cel die 24 delen evolueert, tweemaal met een gestructureerde volgorde door alle twaalf sleutelcentra, met een laatste reprise aan het einde, net zoals een klok twee keer per dag doorloopt twaalf uur, voor de volgende dag.

Geïnspireerd door het muzikale genie van Bach en zijn ordening van muzikale werken als het Well Tempered Klavier en de Goldberg-variaties, organiseert Pendulum de muzikale gemoedstoestanden en sferen die Weijters en McCullough in de loop van de tijd hebben ontwikkeld tot één overkoepelende vorm, waarin ze compositie en hun eigen composities kunnen combineren. muzikale stem als improvisatoren.

Net zoals de zeer gestructureerde muziek van componist Bach, net zoals een zeer complex uurwerk nog steeds een poëtische kracht kan hebben, wil Pendulum de luisteraar voorzien van verschillende stemmingen, subtiele variaties en sferen die bewegen door verschuivende toonaarden waar de complexiteit van de muziek onder de oppervlakte - de tandwielen en beknellingen van het uurwerk - smelt weg.

Tien jaar lang hebben Chad McCullough en Bram Weijters wereldwijd samengewerkt, met een muzikale band die geografische beperkingen overstijgt. Na drie albums met het kwartet (met John Bishop en Piet Verbist) begonnen de twee leiders ook als een duo te spelen, resulterend in hun album Feather anderhalf jaar geleden en nu hun nieuwste album Pendulum.

Op beide albums als duo gebruikt Weijters een arsenaal aan keyboards zoals Fender Rhodes, Wurlitzer elektrische piano's en Moog-synths naast de akoestische vleugel. McCullough mengt zich met een zeer zacht - bijna fluitachtig trompetgeluid, soms verfraaid met wat elektronische effecten.

Naast hun samenwerking hebben zowel Weijters als McCullough, gevestigd in respectievelijk Antwerpen en Chicago, hun eigen projecten. Bram was onlangs ook op tournee met Bram Weijters 'Crazy Men met hun nieuwe interpretatie van de vroege Belgische jazzfusion (waarmee ze begin 2019 een album uitbrengen), hij speelde met zijn eigen Bram Weijters Kwartet en je kon hier ook hem op recente releases van Piet Verbist Quartet, Mazzle en Jelle Van Giel Group. Chad is een zeer drukke muzikant in de Chicago jazzscene en treedt op met ensembles met Matt Ulery, Roger Ingram, Dana Hall, Ryan Shultz, Luke Malewicz en James Davis. Hij speelde ook met Maria Schneider, Miguel Zenon, Stafford James, Chad Lefkowicz -Brown, Steve Coleman, Dave Douglas en nog veel meer.

tracks:

midnight, #1, in A-minor, opening
1 AM, #2, in E-minor, a different light
2 AM, #3, in D-minor, raindrop
3 AM, #4, in C-minor, the same prelude
4 AM, #5, in G-minor, the same melody  
5 AM, #6, in F-minor, still dark
6 AM, #7, in Eb-minor, suspended weight
7 AM, #8, in Bb-major, crackle
8 AM, #9, in Ab-minor, spiral part one
9 AM, #10, in F#-minor, escapement
10 AM, #11, in C#-minor, the same but different
11 AM, #12, in B-minor, ratchet wheel
noon, #13, in A-minor, different prelude
1 PM, #14, in D-minor, the same path
2 PM, #15, in E-minor, which way
3 PM, #15, in F#-minor, the same waltz part one
4 PM, #17, in B-minor, crystals
5 PM, #18, in Db-major, at ease
6 PM, #19, in Eb-minor, the same twelve notes
7 PM, #20, in Ab-minor, spiral part two
8 PM, #21, in Bb-minor, the same waltz part two
9 PM, #22, in C-minor, different but the same
10 PM, #23, in F-minor, pondering
11 PM, #24, in G-minor, a different night
midnight, #25, in A-minor, closing

musicians:

Bram Weijters:  Piano, Wurlitzer, Moog Synth, Rhodes
Chad McCullough: Trumpet