© Rootsville.eu

Bruce Katz Band (US)
tiltle: Get Your Groove
music: Blues - Souljazz
release date: 2018
label: American Showplace Music
info artist: Bruce Katz Band

© Rootsville 2018

 

Al op zeer jeugdige leeftijd begon Bruce Katz reeds met piano spelen. Bruce studeerde aan het bafaamde 'Berklee College of Music' in Boston waar hij later ook docent werd. Hij speelde met namen als Big Mama Thornton, Ronnie Earl en Duke Robillard. Deze 'Get Your Groove' is Bruce's tiende album met aan zijn zijde de vertrouwde gitarist Chris Vitarello. Het album verscheen op het American Showplace Music label. Bruce Katz speelde ook enkele jaren bij de Gregg Allman Band. Na het spelen bij John Hammond is Bruce Katz meestal ook actief met zijn eigen Bruce Katz Band.


Bruce Katz photo © Rootsville

Zijn muziek is meestal een mix van blues en souljazz en op deze 'Get Your Grovve' openen ze met 'Hesitation Blues'. Een nummer dat is ontstaan uit een traditional en al door velen van credits werd voorzien. Hier gebracht met de soulvolle stem van gitarist Chris Vitarello en de lowdown grooves van Bruce aan de Hammond. Met 'Freight Train' komen we bij een original terecht en bevinden we ons in het straatje van Brother McDuff. Een instrumentaal nummer dat Bruce componeerde ter nagedachtenis van drummer Claude 'Butch' Trucks (1947-2017) en bekend was als drummer en mede-oprichter van de Allman Brothers. Ook met het eveneens instrumentale 'Beef Jerky' bevinden we ons in het segment van souljazz, een stijl waarin Bruce Katz zich uitermate goed kan mee vereenzelvigen.

Op nummers als het funky gevoelige 'Shine Together (Tribe Of Lights)' en 'Make Things Right' komen de vocale kwaliteiten van Chris Vitarello weerom in de spotlights te staan. Op titeltrack 'Get Your Groove' neemt Bruce ons mee op een trip richting de 'Big Easy'. Met het afsluitende 'The Bun' bevinden we ons terug in het instrumentale gedeelte en dus ook bij souljazz. 'Get Your Groove' is een album op en top Bruce Katz.

tracks:

01. Hesitation Blues
02. Freight Train
03. Beef Jerky
04. Shine Together (Tribe Of Lights)
05. River Blues
06. Make Things Right
07. Get Your Groove!
08. Zone 3
09. Rush Hour
10. Wasn’t My Time
11. The Bun

musicians:

Bruce Katz: Hammond B3, piano
Chris Vitarello: guitars, vocals
Ray Hangen: drums 
Matt Raymond: acoustic & electric bass