© Rootsville.eu

Bruno Deneckere (B) feat. Nils De Caster
tiltle: I Remember The Day
music: singer-songwriter
year: 2018
label: Lie Records
promotion: Donor Productions
distribution: Sonic Rendezvous
release date: february 17, 2018

info artist: Bruno Deneckere

© Rootsville 2018


Het is een vast gegeven dat we met deze Bruno Deneckere één van onze beste singer-songwriters vernoemen die ons landje rijk is. Deze frontman van de ex-rockgroep The Pink Flowers is vroeger vele jaren een miskend talent geweest hier in België maar daar is de laatste decennia een enorme kentering in gekomen. Het is uiteraard een publiekgeheim dat sinds de dag dat de twee 'stroppen' Bruno en Nils (De Caster) echt begonnen samen te werken het altijd maar crescendo is blijven gaan en je deze leeftijdsgenoten al een paar jaren als 'partners in crime' kunt beschouwen.

Eén van de recenste mooie voorbeelden is natuurlijk het relaas van dat ' The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra'. Dit project met Jospeph (Bruno) en Eduard (Nils) Rielemans is het beste wat we hier de laatste jaren te horen hebben gekregen en waarbij ze menige bezoekers aan hun concerten met verstomming hebben geslagen. In ontmoetingscentrum bij 'De Vieze Gasten' in Gent is de drempelvrees voor Bruno en zijn kompaan Nils bijzonder laag en het is daar ook dat Bruno Deneckere op 17 februari zijn nieuwste album 'I Remember The Day' zal komen voor te stellen. Uiteraard, zoals het past bij een meester songwriter zijn alle 11 originals van de hand van Bruno Deneckere. Het album werd opgenomen ten huize 'Maison Bleue' te Gent met aan de knoppen Nils De Caster.

Al van de eerste seconde wordt je letterlijk aan je speakers gekluisterd. De beklijvende harmonieuze samenzang van Bruno en Nils maken dat ieder overtollig ander geluid in de kamer als storend wordt ervaren. Net als bij opener 'Breating Again' en het daaropvolgende 'Second Kiss' kan je enkel besluiten dat dit zonder meer wereldklasse is waardoor Americana ongetwijfeld naar een nog hoger niveau kan worden gebracht. Een nummer dat ontstond in een veredelde slaapkamer en dit enkel met twee gitaren in hun gezelschap.

Door het feit dat Bruno en Nils elkaar blindelings aanvoelen was het ook niet meer dan logisch dat alle instrumenten op deze 'I Remember The Day' door beiden werden ingespeeld. Hun 'blues' met een mix van country en bluegrass noemen ze zelf 'akoestische folk-rock', al vind ik rock een hard woord voor deze fijnzinnige en heerlijk aanvoelende muziek. Met het nummer 'Rocking Night' steken beiden er een dosis rock 'n roll in en voorkomen ze zo dat je in een andere wereld komt weg te dromen. Met het daaropvolgende bluesje 'Lost In The Shuffle' steken ze er net genoeg bluegrass in om zo hun eigenheid te bewaren.

Een prachtige ballad als 'Where Are The Smokey Bars?' noemt Bruno wat graag een strijdlied waarop we zouden kunnen antwoorden van 'Where Are Those Who Asked For It'. In zijn teksten beschrijft Bruno Deneckere zijn hoop en wanhoop ten overstaande van de soms absurde en harde realiteit. in alle eerlijkheid een protest song pur sang waarop hoopvol 'A Change is Gonna Come' volgt. De nummers zijn allen in een perfecte balans uitgewerkt waardoor diverse stijlen zoals het nu past onder de noemer Americana worden samengebracht. Een verzameling van stijlen waardoor de soms oubollige country en folk in een modern jasje worden gestoken.

De 'sound' van deze Bruno Deneckere samen met zijn bro' Nils De Caster is er eentje dat je nooit ofte nimmer beu wordt. Nummers in een de juiste spirit geschreven waarvoor we anders moeten teruggaan naar de tijden van weleer, the time of 'fat boys' and beers. Bij akoestische blues nummers schrijven we nog al eens over 'Front Porch music' maar bij het wonderlijk mooie 'Take My Hand' moeten we er hier één of andere 'Cantina' bijhalen. Voor mezelf het favoriete nummer op deze 'I Remember The Day'. Onwaarschijnlijk hoe deze Bruno Deneckere zoveel pareltjes uit de mouw kan blijven schudden. Voor mij is het zoals het laatste nummer het beschrijft...True Love...never ends!

Te beleven op 17 februari bij 'De Vieze Gasten' te Gent maar ook o.a. op 16 maart in 'Toogenblik' in Haren (Brussel)

tracks:

01 Breathing again
02 Second kiss
03 Who opened the door?
04 Rocking night
05 Lost in the shuffle
06 Where are the smoky bars?
07 Waiting for you
08 A change is gonna come
09 Take my hand
10 I missed that train again
11 True love

musicians:

Bruno Deneckere
Nils De Caster