© Rootsville.eu

Bryan Lee (US)
tiltle: Sanctuary
music: blues - gospel
release date: 2018
label: Ear Revelant Records
info artist: Bryan Lee
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Alsof er enige good mojo aan te pas kwam krijgen plots het nieuwe album van Bryan Lee in handen. Recentelijk kwam de vraag in me op hoe het zou zijn met Bryan Lee want het was tenslotte al een eeuwigheid geleden dat ik hem nog aan het werk zag. Het moet nu zo een 8 jaar geleden zijn op een editie van het helaas verdwenen "Bierbeek Blues 'd Up" dat ik Bryan Lee in ons landje nog zag optreden.

Hij had het toen nog en heeft het nu nog steeds, dat enorm hoge ‘Crescent City’ gehalte. De soul van New Orleans hangt altijd wel in de atmosfeer. Bourbon Street is just outdoors. Bryan Lee Werd geboren op 16 maaart 1946 in "Two Rivers" in de Badger State Winsconsin maar koos uiteindelijk voor de "Big Easy" als habitat. Lee verloor zijn gezichtsvermogen al op achtjarige leeftijd. Zijn enthousiaste interesse in vroege rock en blues werd in de jaren vijftig gestimuleerd door late night luister-sessies via het Nashville-gebaseerde radiostation WLAC-AM. Het was zo dat hij voor het eerst namen als Elmore James, Albert King en Albert Collins kwam te ontdekken. Tegen het einde van zijn tienerjaren speelde Lee ritme gitaar in een regionale band genaamd The Glaciers. Door de jaren 1960, Lee's interesse wendde zich tot Chicago blues en al snel opende hij voor een aantal van zijn helden uit zijn jeugd. In 1979 bracht hij zijn eerste album uit genaamd Beauty Is not Always Visual. In januari 1982 verhuisde Lee naar New Orleans en uiteindelijk kwam hij vast op te treden in het "Old Absinthe House" op Bourbon Street. Zijn nickname is "Braille Blues Daddy".

We kunnen alleen maar blij zijn dat het nog steeds goed gaat met Bryan Lee en zo is er nu zijn nieuwste album "Sanctuary". Een album met daarop 11 nummers waarvan ze op enkele na nieuwe originals van zijn hand zijn. De ingeving voor het schrijven van deze nummers kwamen er na een droom en zo is het niet alleen Dr. Martin Luther King die een droom ervaarde. Het gebeurde in een nacht voor een festivalvoorstelling in een kerk in Spitsbergen, Noorwegen, toen deze gitaarlegende uit New Orleans een muzikaal arrangement voor het "Onze Vader" in zijn slaap hoorde. Bryan Lee en zijn band waren zodanig geïnspireerd dat ze het nummer nog kwamen op te nemen tijdens hun "tour" in Noorwegen. Helaas bleef het daarna nog 7 jaar in de schuif liggen.

Het was mede door producer Steve Hamilton dat het nummers en dit album werkelijkheid werd. Het resultaat een begeesterend meesterwerkje waaruit Bryan Lee zijn liefde voor de Heer en de dankbaarheid voor zijn talent en carrière kan uitdrukken. It became a dream come true...

In een spirit van gospel en NOLA openen Bryan Lee en da band hier met "Fight For The Light" en ook op het daaropvolgende "The Gift" blijven ze in de nabijheid van "Bourbon Street". Alsof de "Meters" hun funk in gospel komen te steken brengt hij dan het funky "Jesus Gave Me The Blues"...and the funk. Het moet voor de NOLA liefhebber en de blues liefhebber tout court een blessing zijn geweest dat Bryan Lee in de 80-tiger jaren koos voor New Orleans. Hij overleefde zelfs de orkaan "Katrina" en dan kan je alles aan. Ook bij het horen van "U-Haul" lijkt het of je jezelf komt te transporteren naar één of andere club in het "French Quarter".

Met de titeltrack "Sanctuary" komt de gospel en het geloof wel akelig dicht bij je. Nummers als "Mr. Big" en "Only If You Praise The Lord" blijven in diezelfde sfeer van de onmiskenbare sound van ginds. Funk en diepgelovigheid komen samen in het prachtig mooi en aangrijpende "Don't Take My Blindness Fo A Weakness" en met de backing vocals als intro op "I Ain't Gonna Stop Now" kunnen we de rillingen niet meer blijven onderdrukken. Met het afsluitende "Lord and Saviour" staat het voor mij als een paal boven water. Jesus was born in New Orleans!


photo's Bryan Lee © Rootsville

tracks:

01. Fight For The Light
02. The Gift
03. Jesus Gave Me The Blues
04. U-Haul
05. Sanctuary
06. Mr. Big
07. Only If You Praise The Lord
08. Don't Take My Blindness Fo A Weakness
09. I Ain't Gonna Stop Now
10. The Lord's Prayer
11. Lord and Saviour

musicians:

Bryan Lee: Guitar, vocals
Deirdre Fellner: Backup vocals
Marc Spagone: Guitar
Jack Berry: Bass
David Kasik: Bass
Matt Liban: Drums
Jimmy Voegeli: Keys
Pauli Ryan: Percussion
Steve Hamilton: Percussion Greg Koch: Dobro