© Rootsville.eu

Buddy Guy (US)
tiltle: The Blues is Alive and Well
music: blues
rerlease date: june 15, 2018
label: Silvertone
info artist: Buddy Guy

© Rootsville 2018


Je zou kunnen stellen dat op 82 jarige leeftijd de tij gekomen is van gaan maar dat is dan buiten de nog steeds kwieke Buddy Guy gerekend. George 'Buddy' Guy werd geboren op 30 juli 1936 in Louisiana en is een gevierd Grammy Award winnaar. Hij begon reeds vroeg met gitaar spelen en haalde de inspiratie toen bij Muddy Waters. Eind jaren 50-tig verhuisde hij van de Big Easy' naar de 'Windy City' en sleepte er al onmiddellijk een platencontract in de wacht. In 2005 werd buddy Guy opgenomen in de befaamde 'Rock 'n Roll Hall of Fame en in 2016 stond hij nog fris en monter op Blues Peer.

Nu is er zijn nieuwste album 'The Blues is Alive and Well' en misschien rijst er ook hier weer niet de vraag van is dit niet het album teveel maar uit alle respect moeten we toegeven van niet. Als producer is er Tom Hambridge en Guy wist zo maar eventjes Mick Jagger, Keith Richards en Jeff Back te strikken voor de opnamen van zijn nieuwe album. Ook de nog jonge Britse singer-songwriter James Bay is te horen op het nummer ' Blue No More'. Guy's laatste album 'Born To Play Guitar' dateert van 2015.

Al vanaf de eerste rifjes op opener 'A Few Good Years' hoor je een Buddy Guy zoals hij hoort te klinken en ook zijn gitaarspel lijkt nog steeds haarscherp te zijn. Sterk is ook de toevoeging van de organ grooves. Het is haast niet te geloven dat een zo goed als 82 jarige blues man dit nog uit de mouw komt te schudden. Met 'Guilty As Charged' krijgen we dan meteen een Chicago shuffle van het zuiverste soort. Een nummer met een merkwaardige bezetting is zonder meer 'Cognac'. Hierop krijgt Buddy Guy de medewerking van een Feith Richards en een Jeff Beck. Een nummer waarop Buddy Guy zeker niet moet onder doen aan zijn beide Kompanen.

Titeltrack 'The Blues Is Alive And Well' is dan weer een bluesje zoals we ze nog zelden horen. Blues zoals blues hoort te klinken waarop Buddy Guy zijn eigen sound nog eens crystal clear in de spotlights komt te zetten dit ondersteund door de soulvolle blazerssectie, The Muscle Sloan Horns. Een nummer waarop ook een gitaar rifje doorkomt zoals we dit kennen van BB King. Een slowbluesje avant la lettre is zonder meer 'Blue No More', eentje met daarop de Britse singer-songwriter James Bay. Als de Keith mag meespelen dan ook de Mick en op 'You Did The Crime' komen Guy en Jagger op de bluesharp als twee ol'friends tot een samenzwering.

Met 'Nine Below Zero' halen ze een oudje van Sony Boy Williamson van onder het stof vandaan, pure blues! Uptempo en swingend is dan het footstompin' 'Ooh Daddy'. Met het afsluitende 'Milking Muther For Ya' lijkt het erop of een Sonny House is in 'da house'. Op deze afsluiter krijgen we enkel Buddy Guy en zijn gitaar te horen.

tracks:

01 A Few Good Years
02 Guilty As Charged
03 Cognac feat. Jeff Beck & Keith Richards
04 The Blues Is Alive And Well
05 Bad Day
06 Blue No More feat. James Bay
07 Whiskey For Sale
08 You Did The Crime feat. Mick Jagger
09 Old Fashioned
10 When My Day Comes
11 Nine Below Zero
12 Ooh Daddy
13 Somebody Up There
14 End Of The Line
15 Milking Muther For Ya

special guests:

Mick Jagger, Keith Richards, Jeff Beck & James Bay