© Rootsville.eu

Building Instrument (Nor)
tiltle: Mangelen Min
music: Electronic free jazz
release date: 2018
label: Hubro
info artist: Building Instrument
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Het gebeurt maar zelden dat muzikanten die met improvisatie werken aan het einde van de experimentele praktijk zo zijn afgestemd op de hedendaagse stijl en de smaak dat hun werk verder reikt dan 'het serieuze' of 'het populaire' om aan de andere kant te klinken als een echt nieuwe vorm resoneren op beide niveaus tegelijk. Building Instrument is een trio uit Bergen en bestaat uit Mari Kvien Brunvoll, Øyvind Hegg-Lunde en Åsmund Weltzien. Op het nieuwe album 'Mangelen Min' mengen ze elektronische echo's van de klassieke barok, drums die bijna melodieus, fragiel klinken maar krachtige vocalen, Balkan-smaken en het soort diepe ruimtelijke synth geluiden dat je zou verwachten te vinden op de soundtrack van een speelfilm van Nicolas Winding Refn. Het resultaat is een continu afwisselende reeks subtiele en ingewikkeld genuanceerde muzikale instellingen waarbij de veranderingssnelheid nooit ophoudt. Maar het enorme gevoel voor groove van de groep maakt ook deze kunst waar je op kunt dansen.

De titel, Mangelen Min, vertaalt ruwweg 'het ding ontbreekt in mijn leven', of 'mijn gebrek', zegt de zanger van de band, co-componist en tekstschrijver Mari Kvien Brunvoll. "Mangelen Min" is de aanwezigheid van wat ontbreekt of er niet meer is, alsof er een lichaam van verdriet achter je aan zit. Als een metgezel wezen dat bestaat uit al het verlangen in een persoon.

Net als op de twee vorige albums, bevat 'Mangelen Min' een mix van real-time spelen op een breed scala aan instrumenten, en live sampling en elektronische verwerking. Het uiteindelijke product wordt samengevoegd uit de beschikbare materialen om een naadloos muzikaal tapijt te vormen dat zich kenmerkend handgemaakt voelt. Deze bescheiden, handgemaakte esthetiek past de band als een handschoen en verbindt ze met een soort van internationale informele beweging van kunstenaars die werken met geavanceerde technologie en toch een zelfgemaakte stijl en ethos behouden die meer analoog dan digitaal, menselijker dan machine.

tracks:

01 Lanke
02 Mangelen Min
03 Lette
04 Rygge Rygge La La
05 Ta Regnet
06 Sangen Min
07 Klokkespillsymfonien
08 Vil Du Dit Nok
09 Trosten )
10 Gronnere Under
11 Alt Forsvinn
12 Blokk Omni

musicians:

Asmund Weltzien
Øyvind Hegg-Lunde
Marl Kvien Bruvoll