© Rootsville.eu

Champagne Charlie (NL)
tiltle: Sixpack
music: Blues - Roots - Folk
release date: december 09, 2018
label: independent
info artist: Champagne Charlie

© Rootsville 2018


Champagne Charlie is the name: Good time music is the game!, dit is het motto van de Zeeuwse band "Champagne Charlie" en daar kan je dan nog moeilijk veel aan toevoegen. Deze Champagne Charlie bestaat in 2018 liefst 30 jaar en ook dat beneemt je even de adem. Waar je dan helemaal stil van wordt is na het beluisteren van hun album "Sixpack" dat ter gelegenheid van hun jubileum jaar werd uitgegeven.

"Champagne Charlie" is een zeskoppige band die van het spelen op snaarinstrumenten hun handelsmerk hebben gemaakt en daar met succes zijn in geslaagd. Mijn kennismaking met deze band dateert van het uitbrengen van hun album "Waitin' On Roosevelt" in het voorjaar van 2009. Destijds een bloemlezing over het leven van President Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) , de met voorsprong bekendste president van de VS. Contradictorisch nu is dat de huidige songs over de presidenten minder lovend zijn en we allen vergeefs wachten op een president, minister of om het even welke leider om ons uit de moeilijkste impasse te halen. Gelukkig is er wel een lichtpunt bij de muziek waar te nemen en daarbij horen zonder meer deze "Champagne Charlie". Opmerkelijk is dat ze tijdens hun feestjaar deze "Champagne Charlie" gewacht hebben tot op het einde om ons te verrassen met een 12 nummers tellende album, een album waarbij de wereldwijde ergernis plots lijkt te verdwijnen. Deze "Sixpack" is hun 10 album voor hun fans.

Deze "Sixpack" is meteen ook de perfecte kennismaking voor diegene die deze "Champagne Charlie" nog hoeven te ontdekken. Een ontdekking die dat de veelzijdigheid van deze gelouterde band komt te etaleren. Van blues over folk, Tew Mex, skiffle en jug band muziek. Ze hebben alles in zich, met een terugblik richting pre-war blues en niet te vergeten enkele wonderbare traditionals waarbij we zeker ook niet de folk van Woody Guthrie aan ons voorbij mogen laten gaan.

Opmerkelijk, of dan toch ook weer niet is de opener "Cakewalk Into Town" van Taj Mahal. Ook al is Henry Saint Clair Fredericks geboren in de "Big Apple", toch staat hij voornamelijk bekend als brenger van country- en Deltablues. Vervolgens komen ze aandraven met een heerlijke traditional. Het staat algemeen bekend dat over de credits van deze "Deep River Blues" het de country- en folkzanger Doc Watson is die daarvoor de eerste rijen bezet om de rechten aan te vechten voor dit nummer. Wel "Doc" nu is het er eentje van "Champagne Charlie" :-)

Ook voor McKinley Morganfield aka Muddy Waters (1913-1983) kwam er een moment dat de "electric blues" zijn intrede deed. Van die periode stamt het met slide doordrenkte "Can't Be Satisfied" af en daarvoor zijn we deze Zeeuwse muzikanten enorm dankbaar voor. Denk nu niet dat het enkel traditionals en covers zijn waarop ze zich toeleggen want met hun eerste original op deze "Sixpack", daar wordt je meteen stil van. Ingetogen en gedragen door de stem van Sjef Hermans mag deze "Mountain Man" zich al meteen in het rijtje van de groten komen te nestelen. Alsof de akoestische gitaar en het harpspel van Gait Klein Kromhof je de zonsondergang in de Appalachen wil laten beleven.

Van de Zeeuwse zandgronden naar één of andere kroeg op het "groene eiland" dan met "Streets Of Laredo" voor een Ierse samenzang van deze country traditional. Een beetje bluegrass dan met het vrolijk klinkende "Deeper In The Well". Brother Will Hairston (1919-1988) was een gospel singer en stond voornamelijk bekend als brenger van protestliederen. Deze "Alabama Bus" schreef hij in 1965 als gevolg van boycot die ontstond toen de zwarte Rosa Parks haar plaats weigerde af te staan aan een blanke man. Grrrr... aandoenlijke en realistische gospel en meteen ook mijn favoriete nummer op deze "Sixpack". Na het uptempo country bluesje "Little Black Train" kiezen "Champagne Charlie" met "Queen Bee" weerom voor eentje met de Carribean blues van Taj Mahal.

De folk traditional "Pick A Bale Of Cotton" dat tijdens de slavenperiode tot een worksong werd verheven staat hier magistraal mooi tussen de 12 nummers op deze "Sixpack". Een nummer dat ook werd opgenomen door Leadbelly. Van diezelfde Huddy William Ledbetter (1885-1949) laat "Champagne Charlie" ons weemoedig meedeinen op de tonen van "Irene Goodnight", en nee, we missen hier zelfs Ry Cooder niet. Als afsluiter brengen ze met "On The Road Again" terug een original van de hand van Sjef Hermans en hopen we zo dat ze nog lang op weg zullen zijn.

Op deze "Sixpack" vinden we wel enkele "standards" terug maar uiteindelijk kan je dit jubileum album in zijn totaliteit klasseren als "High Standard"...

tracks:

01 Cakewalk Into Town
02 Deep River Blues
03 Can't Be Satisfied
04 Mountain Man
05 Streets of Laredo
06 Deeper In The Well
07 Alabama Bus
08 Mittle Black Train
09 Queen Bee
10 Pick A Bale Of Cotton
11 Irene Goodnight
12 On The Road Again

musicians:

Sjef Hermans: vocals, banjo
Theo de koning: vocals, guitars
Gait Klein Kromhof: harmonica
Geert de Heer: dobro, mandoline, lapsteel
Peter Bout: bass
Peter Lenselink: drums, percussion, vocals