© Rootsville.eu

Chip Taylor (US)
tiltle: Fix Your Words
music: singer-songwriter
year: 2018
label: Trainwreck records
distribution: Continental Record Services (CRS)

release date: march 02, 2018

info artist: Chip Taylor

© Rootsville 2018


Als Chip Taylor van zich laat horen, dan luisteren we. Zijn autobiografische boek 'Songs From A Dutch Tour' uit 2008 opgedragen aan zijn moeder ligt steeds binnen handbereik en het nummer 'Red Sidewalk' is mede door de humoristische maar ook realistische inkijk ervan nog altijd één van mijn favoriete nummers.

We herinneren ons Chip Taylor, geboren James Wesley Voight, als de schrijver en toondichter van hits als 'Wild Thing' en 'Angel of the Morning'. Maar dat hebben we pas later geweten, toen The Troggs, die een monsterhit hadden met 'Wild Thing', al vele jaren uit de hitparade verdwenen waren. Destijds was liedjesschrijven geen taak voor rockmuzikanten, daar waren broodschrijvers voor, en die interesseerden ons toen voor geen barst. Later gingen de rockartiesten zelf hun songs schrijven, Carl Perkins, Johnny Cash en vanaf The Beatles werd dat een iconografische meerwaarde, en ontstonden de befaamde tandems zoals Lennon-McCartney, Jagger-Richards, enz… Als antwoord hierop gingen de liedjesschrijvers zelf hun composities gaan vertolken, en het fenomeen singer/songwriter ontstond.  Carole King kwam aldus ineens in het voetlicht te staan, en ook Chip Taylor, zij het toen nog op bescheidener wijs.


photo chip Taylor © Rootsville (2008)

Geloof het of niet maar Chip Taylor draait al 60 jaar mee en toont nog niet enig teken van vermoeidheid. Iemand die gig na gig zijn ziel kan blootleggen zoals Chip Taylor is waarlijk een zeer groot artiest. Nu is er het nieuwe werk van Chip Taylor en ik ga nu niet beginnen tellen welk nummer dat dit album wordt toebedeeld. Op deze 'Fix Your Words' staan 11 weerom straffe nummers zolas we dit van deze meester singer-songwriter gewoon zijn.

Van start gaat hij met de titeltrack van dit album en ook meteen bij het daaropvolgende 'Whatever Devil Is In Me' voel je dat de teksten welgemeend zijn en brengt hij deze in het timbre zoals een ook zeer gewaardeerde Canadese collega die in 2016 richting eeuwige jachtvelden is vertrokken. Nummers als 'If I Am' zijn geen swingende rootsnummers maar doordringende mooie akoestische ballades zoals alleen deze Chip Taylor ze kan brengen. Soms weemoedig maar zonder meer meeslepend.

Het album dat als vinyl tweedelig is begint op deel 2 met 'When I Was A Kid'. Voor de nummers als 'When He Goes...He Goes' en 'Crazy Dreams Crazy' haalde Chip Taylor de inspiratie uit de soms droevige herinneringen uit zijn leven wat hem tot deze emotionele weerspiegeling brengt. Afsluiten doet hij met 'You Just Think You Changed Your Mind' waarop ik even moet gaan liggen om al deze, soms aangrijpende verhalen te kunnen verwerken. Hoe mooi was dit weer... Bedankt James Wesley Voight.

tracks:

01 Fix Your Words
02 Whatever Devil Is In Me
03 If I Am
04 A Little Bit Of Underground
05 The Ground Moving Around Me
06 Love Knows The Clouds
07 We have Not To Say

08 When I Was A Kid
09 When He Goes ... He Goes
10 Crazy Dreams Crazy
11 You Just Think You Changed Your Mind

musicians:

Chip Taylor
Goran Grini
John Platania
Tony Leone
Tony Mercadante